Competiție de călărie terapeutică, în Alba. Caii sunt o „salvare” pentru copiii cu diverse probleme
Animalele sunt un adevărat balsam pentru suflet. Putem ține lângă noi un câine, o pisică, iar din când în când putem merge la un centru de echitație.
Terapia asistată de cai este pentru cei care suferă de autism, depresii ori sindromul Down o salvare nesperată. Zeci de copii care și-au găsit astfel alinarea s-au reunit, pentru un concurs, într-un sat din Alba, după un an de pauză din cauza pandemiei.
Anul trecut, competiția de călărie terapeutică a fost suspendată, din cauza pandemiei. Imediat după îmblânzirea restricțiilor, copiii înscrisi la zece asociații din țară și-au dat întălnire la Leorinț, județul Alba.
George are 18 ani și de 4 ani e mereu prezent la ședințele de hipoterapie. A fost diagnosticat cu sindromul Down și spune că în manej se simte liber.
Mircea Adumitroaiei, tatăl lui George: „L-a ajutat foarte mult în gândire, la motricitate, la socializare."
Și Alesia, o adolescentă de 14 ani, face hipoterapie de 9 ani, pentru aceeași afecțiune. Pasiunea i-a adus și câteva medalii la concursuri internaționale.
Lucian Docea – tatăl Alesiei: „Călăria a ajutat-o foarte mult, i-a dat încredere a devenit mai curajoasă, mai deschisă, sociabilă."
Csilla Balogh – hipoterapeut: „Copiii se bucură împreună că reușesc să facă exerciții pe cal, reușesc să fie în echipă, dacă ne gândim la efectele hipoterapiei sunt multiple, dar, în primul rând sunt cele fizice, vedem copii care sunt mult mai echilibrați și emoțional sunt mult mai fericiți."
Amalia, de exemplu, spune că își stăpânește mai ușor emoțiile de când a început cursurile de călărie, în urma cu doi ani.
Competiția de la Leorinț a ajuns la a cincea ediție.