Ciocolata artizanală a devenit desertul preferat de Paște. Maeștrii cicolatieri au adus la noi rețete din Belgia
Paştele este perioada în care românii mănâncă multe dulciuri, iar ciocolata nu lipseşte nici de pe masă, nici din cadourile iepuraşului. Cererea este tot mai mare de la un an la altul, iar industria este în plină dezvoltare.
Producția completă, începând cu boabele de cacao aduse din Asia ori America, și terminând cu tableta de ciocolată, este noul concept care prinde contur și la noi, în laboratoarele micilor producători artizanali.
Liviu Enache și Mihaela Barbu, soț și soție, au trăit 20 de ani în Namibia, iar apoi s-au mutat în Portugalia, unde s-au specializat în ciocolata artizanală. Din pasiune şi curiozitate, au pornit o afacere, acasă, la Braşov: o fabrică unde producția începe cu boaba de cacao și merge până la tableta de ciocolată.
Liviu Enache, producător de ciocolată: „Această ciocolată e cu totul diferită de cea industrială. Am avut și acces în fabrica lor.”
Aduc boabele de cacao din Tanzania, Uganda, Nicaragua, Republica Dominicană sau Ecuador. De la arborele de cacao până la fermentare și uscare e un proces care durează două săptămâni. Apoi, boabele sunt trimise în România.
Liviu Enache: „Se face o curățare și o calibrare, se face coacerea boabelor, se separă de coji, după care se creează prima fază a masei de cacao".
Temperatura de prăjire pentru boabele de cacao variază între 110 şi 130 de grade Celsius, pentru un gust intens.
Vizitele în plantațiile de cacao din Thailanda, Bali sau Vietnam, experiența la o companie de renume din Londra și pasiunea pentru ciocolată au făcut-o pe Oana să își deschidă acasă, la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, propriul laborator.
„Așa arată o ciocolată perfectă. Este foarte lucioasă şi gata să fie savurată", spune ea.
Oana Macovei, producător ciocolată: „Se folosește zahăr din flori de cocos. Reţelele le dezvolt astfel încât zahărul să fie în cantitate foarte mică, tocmai ca să simţim cacaua şi beneficiile ei.”
Laura a învățat tainele ciocolatei la academia Callebaut din Belgia, unde acum 100 de ani a fost inventată pralina. Apoi a decis să aducă rafinamentul produselor artizanale și în România, la Cluj-Napoca. Procesul de fabricare a pralinelor durează 3 zile, iar cele pictate manual cu unt de cacao sunt la mare căutare.
„În interior este un ganache cu ciocolată cu lapte, infuzat cu ceai alb și bujor”, dezvăluie ea rețeta.
Deși un pachet cu patru praline costă anul acesta 29 de lei, cu 20% mai mult decât anul trecut, comenzile aproape s-au dublat. De altfel, vânzările atelierului artizanal cresc cu 50% de la un an la altul. Clienții sunt atrași și de faptul că unele ingrediente folosite sunt locale - precum fructele, semințele și frișca.
Laura Hizo-Miloș, ciocolatier artizanal: „Am rămas cu fascinația aceasta a ciocolateriei artizanale, a produsului în care cineva își pune meșteșugul".
Statisticile arată că de la an la an, consumul de ciocolată este tot mai mare. Drept urmare, şi importurile de ciocolată și alte alimente care conțin cacao au crescut cu aproape 50% în ultimii 5 ani. În aceeași perioadă, exporturile au crescut cu 75%.