Ciocolata, super-alimentul obținut prin fermentație. Care e singurul ingredient care o strică

Dată publicare: 11-04-2021 10:38
Dată actualizare: 11-04-2021 10:39


În stări de anxietate sau pur și simplu de rău, apelăm la... ciocolată. La oboseală, la fel, găsim refugiu în acest aliment. Apare apoi inevitabil sentimentul de vină: m-am îngrășat din cauza ciocolatei!

 

Astăzi, vă spunem să o mâncați cu încredere și inteligent. Ciocolata este obținută prin procese de fermentație. Microbii buni îi dau, de altfel, gustul, și sunt excelenți pentru sistemul nostru imunitar.

Prima etapă de fermentare a boabelor de cacao implică drojdii. Procesul generează molecule cu gust de fructe. Pe măsură ce seminţele se descompun, bacteriile iubitoare de oxigen preiau conducerea.

Se numesc bacterii ale acidului acetic. Toate reacțiile declanșate au un impact major asupra aromelor. Din păcate, aceste reacţii distrug antioxidanţii numiţi polifenoli, pentru care ciocolata şi-a câștigat renumele de superaliment.

Nu există antioxidanţi, dar există microbi buni! Ciocolata se obţine prin tratare termică, care omoară însă micro-organismele. Chiar şi aşa, odată ingerate, ajung în intestin şi aici îşi ocupă locurile. Ajută astfel sistemul imunitar.

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr: „Studiile au demonstrat că şi atunci când sunt omorâte prin diverse procese pot manifesta un potenţial imunomodular. Imuno-modularea nu depinde de celulele vii. În această situaţie seamănă cu vaccinurile. Care folosesc specii atenuate sau componente.”

Pe același principiu acţionează borşul. Dacă îl fierbeţi în ciorbă, omorâți micro-organismele bune conţinute. Dar ele vor ajuta totuşi sistemul imunitar, odată ajunse în intestin.

 

Ciocolata conține fier


Ciocolata neagră este un aliment medicament, dar şi o ceaşcă de cacao. Sunt recomandate 3-4 ceşti pe zi. Iar desertul … funcţional e format din ciocolată neagră şi căpşune.

Şi ca să vorbim și de un desert cu fier. Ciocolata - în cacao găsim mult fier - cu o căpşună este o combinaţie bună din perspectiva fierului.

E perfectă ciocolata neagră, cu un conţinut redus de zahăr. Distrugem un super aliment, care ajută sistemul imunitar, prin zahăr în exces. Zahărul creează terenul perfect pentru… infecţii.

Care este motivul? Descarcă insulina. Apoi, apar hormonii de contra-reglare. Ne explică medicul endocrinolog:

Dr. Antonela Burlacu, medic endocrinolog: „Consumul repetat de zahăr face ca acest circuit să fie suprasolicitat. Prin modificarea PH-ului celular se secretă citocite care cresc un status proinflamtos. Bineînţeles că dacă mâncăm zahăr o zi, trei, nu ne îmbolnăvim şi nu avem risc e infecții, vorbesc de consum repetat şi de dependenţa de zahăr!”