Ciobănesc caucazian. Tot ce trebuie să știi despre uriașul câine de pază
Ciobănescul caucazian este o rasă serioasă de câini de pază și nu trebuie niciodată luat în glumă. Ciobănescul caucazian este curajos, neînfricat, încrezător în sine și feroce atunci când e o amenințare, dar în rest este blând, devotat, amabil și iubitor.
Ciobăneștii caucazieni au fost folosiți timp de secole pentru a proteja proprietățile de intruși, pentru a păzi turmele de prădătorii mari și mici. În zilele moderne, în special în Occident, ei sunt în cea mai mare parte companioni și câini de pază.
Există o mare varietate de tipuri de ciobănești caucazieni în funcție de regiunea lor de origine. Timp de aproape un secol, au existat două tipuri și standarde ale rasei: Tipul Montan, care are blană lungă și o masă corporală mai mare, și Tipul Stepă, un câine cu blană mai scurtă și o masă corporală mai ușoară.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Caracteristici și personalitate - ciobănesc caucazian
Rasa ciobănesc caucazian are ochi adânci, de dimensiuni moderate, de culoare închisă. Urechile sunt acoperite dens cu blană pentru izolație. Șoldurile sunt ușor înălțate față de linia spatelui. Coada este bogat acoperită cu blană lungă și densă.
Membrele anterioare sunt lungi, drepte și cu oase dense. Labele sunt mari și grele, cu păr între degete, oferind o izolație și protecție excelentă. Nasul este negru și proeminent, cu nări mari și bine deschise.
Blana densă și rezistentă la intemperii este densă și este deosebit de eficientă în a ține frigul la distanță.
Blana puiului este mai fină decât cea a adultului. Culorile variază de la gri, bej, pătată și alb. În țara sa natală, urechile ciobănescului caucazian sunt tăiate scurt.
Scopul inițial al ciobănescului caucazian era să protejeze animalele domestice.
Rasa este tipic asertivă, hotărâtă și curajoasă. Cu excepția cazului în care este bine socializat și educat, ciobănescul caucazian poate manifesta tendințe feroce și dificil de gestionat.
Este foarte curajos, alert, puternic și rezistent. Nu acceptă persoanele pe care nu le cunoaște și are o puternică dorință de a apăra. În schimb, totul și toți cei care fac parte din familie, inclusiv copiii, pisicile, alți câini etc., vor fi considerați de către acest câine ca parte a "familiei sale" și vor fi respectați și protejați.
Acest câine nu ar trebui să fie lăsat singur cu copiii, deoarece dacă joaca devine prea aspră, ciobănescul caucazian poate simți nevoia de a-și proteja copilul și o poate face cu consecințele de rigoare. Nu are timp pentru străini, dar va saluta cu căldură prietenii familiei.
Poate fi destul de dominant față de alți câini pe care nu îi cunoaște.
Ciobănescu caucazian nu este un câine pentru toată lumea
Necesită un stăpân care știe cum să fie un lider puternic și care este dispus să petreacă mult timp socializând și educând. Obiectivul în instruirea acestui câine este de a atinge statutul de lider al grupului. Este un instinct natural pentru un câine să aibă un lider în grupul său.
Atunci când noi, oamenii, trăim cu câinii, devenim grupul lor. Întregul grup cooperează sub conducerea unui singur lider, iar acesta prebuie să fie omul.
Deoarece un câine își comunică nemulțumirea cu mormăituri și în cele din urmă cu mușcături, toți ceilalți oameni trebuie să fie mai sus în ierarhie decât câinele. Oamenii trebuie să fie cei care iau deciziile, nu câinii. Aceasta este singura modalitate în care relația cu câinele tău poate fi un succes.
Un ciobănesc caucazian poate ajunge la o înălțime de 64 - 72 cm și o greutate: 45 - 70 kg.
Ciobănescul caucazian nu este recomandat pentru viața în apartament. Au nevoie de spațiu și se vor descurca cel mai bine într-o curte mare. Datorită blănii lor groase, aceștia pot trăi afară, cu condiția să aibă adăpost corespunzător.
Această rasă de câini este potrivită în special pentru o familie cu mult spațiu în jurul casei, unde poate alerga în siguranță într-o zonă deschisă.
Atunci când nu lucrează ca paznic de animale domestice, ar trebui să fie dus la o plimbare zilnică, lungă, în care să fie ținut lângă stăpân. Nu ar trebui să fie lăsat să meargă înaintea persoanei care ține lesa, deoarece în mintea unui câine liderul conduce calea, iar acel lider trebuie să fie omul.
Speranța de viață pentru un ciobănesc caucazian este de aproximativ 10-11 ani.
Dieta și ce mănâncă un ciobănesc caucazian
Cea mai bună hrană pentru ciobănescul caucazian este hrana crudă. Nu numai că o dietă naturală, bazată pe alimente întregi, ajută la menținerea sănătății și fericirii câinelui, dar poate preveni și o serie de afecțiuni comune precum obezitatea, problemele articulare, dentare și digestive, precum și simptomele comune ale alergiilor, cum ar fi mâncărimea excesivă și problemele de piele.
Atunci când decizi cea mai bună hrană pentru un ciobănesc caucazian, este esențial să iei în considerare anatomia și sistemul lor digestiv. Tractul digestiv al câinilor nu s-a dezvoltat semnificativ de la momentul în care erau lupi nedomesticiți și este cel mai bine adaptat la diete proaspete, bogate în proteine, compuse în principal din carne, oase și organe.
Această abordare se numește "nutriție adecvată speciei", pe care o dietă naturală, crudă, încearcă să o reproducă.
Cea mai bună dietă pentru un ciobănesc caucazian este echilibrată și adecvată stadiului său de viață și necesităților de energie. Acest lucru include în mod obișnuit o combinație de proteine de înaltă calitate, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fibre din legume și fructe de pădure.
Stomacul unui câine nu este conceput anatomic pentru a digera și fermenta carbohidrații (ingredientul principal din hrana uscată).
Chiar și hrana uscată fără cereale adesea conține niveluri ridicate de carbohidrați bogati în amidon, precum orez, cartofi, legume și linte.
Hrănirea unui câine cu hrană uscată pune sistemul lor digestiv sub presiune, crește nivelurile de insulină, glucagon și cortizol pe parcursul zilei, ceea ce solicită pancreasul.
Aceste ingrediente inadecvate, împreună cu procesarea intensă la temperaturi ridicate utilizată pentru fabricarea hranei uscate, denaturează nutrienții, ducând la ceea ce se numește produse finale ale glicării avansate.
Nu există îndoială că specia canină este rezistentă. Cu toate că mănâncă o dietă care nu furnizează componentele naturale de care ar putea avea nevoie, ca un animal care caută hrana, aceștia se vor adapta și vor supraviețui. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă între supraviețuire și prosperare.
Curiozități despre ciobănescul caucazian
Ciobăneștii caucazieni sunt o rasă destul de neobișnuită.
Sunt printre cele mai vechi rase de câini. Ei au existat de peste 2.000 de ani, ceea ce îi face una dintre cele mai vechi rase de câini de pe planetă. Au fost descoperite dovezi din era Mesopotamiană care dovedesc existența ciobănescului caucazian.
Sunt predispusi la obezitate datorită dimensiunii lor uriașe, această rasă are mai multe șanse de a deveni obeză în comparație cu majoritatea celorlalte rase. Deci, dacă obiceiurile lor alimentare nu sunt monitorizate, pot consuma mai mult decât este necesar și își pot pune în pericol sănătatea.
Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru ciobănescul caucazian este să cumperi cantitatea de hrană de care câinele tău are nevoie, așa cum recomandă medicul veterinar.
Cu toate acestea, cantitatea poate să se schimbe pe măsură ce puiul crește și în cazul apariției unei probleme medicale.
Ciobăneștii caucazieni de talie mare pot să consume adesea între 800 de grame și 1 kg de hrană de câini pe zi. Nu uita să le pui constant apă în bol, deoarece au nevoie și de multă apă.
Contrar a ceea ce cred mulți oameni, ciobăneștii caucazieni sunt câini de familie extrem de afecțioși și blânzi. Secretul este să-i înveți să socializeze și să-i educi cu grijă încă de când sunt pui.
Cu toate că această rasă poate deveni agresivă și încăpățânată dacă nu sunt educați corect, cu îngrijirea potrivită, pot să prospere și să se maturizeze în companioni ideali pe viață care oferă familiilor lor afecțiune necondiționată.
În comparație cu majoritatea raselor de câini, ciobăneștii caucazieni sunt foarte mari. Au o constituție masivă și o blănă densă și pufoasă care îi protejează de iernile reci de munte, dând impresia că sunt câini uriași.
Caucazienii au fost inițial creați pentru a proteja animalele de fermieri. Acest lucru explică de ce această rasă este mai puțin activă în timpul zilei și mai energică noaptea. Trebuie să fie educați pentru a schimba acest obicei. Puii de ciobănesc caucazian pot manifesta încăpățânare și agresivitate considerabile dacă nu sunt socializați corect. În familiile cu copii mici, această încăpățânare poate duce la probleme.
Dacă nu fac suficientă mișcare, există riscul să dezvolte o gamă largă de probleme de sănătate. Cea mai bună abordare în acest caz este să supraveghezi comportamentul lor obișnuit, deoarece acesta va dezvălui orice probleme pe care le pot avea.
Datorită dimensiunii lor mari și a necesității de mult dresaj și mișcare, nu sunt potriviți pentru viața într-un apartament.
Cu toate că au fost creați ca și câini de pază pentru animalele domestice, ei nu sunt foarte buni alergători.
Caucazieni masculi pot ajunge la înălțimi de până la 67 cm, în timp ce femelele ating adesea înălțimi între 63 și 71 cm.
Cu toate că acești câini sunt adorabili și prietenoși, proprietarii trebuie să-i educe de la o vârstă fragedă pentru a-i împiedica să devină agresivi. Ciobăneștii de munte caucazieni furioși pot fi intimidanți și greu de controlat.
Datorită utilizării istorice în vânătoarea de urși, ciobăneștii caucazieni sunt adesea numiți "câini urși ruși" sau "câini urși imenși".
Sursa: StirilePROTV
Etichete: animale de companie, rase de caini, caini,
Dată publicare:
15-10-2023 10:07