Calendar ortodox 27 octombrie - Sfântul Dimitrie Basarabov. Cine este Sf. Dumitru cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului

sfantul dimitrie cel nou
StirilePROTV

Sfântul Dimitrie Basarabov cunsocut ca Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului este prăznuit de către Biserica Ortodoxă Română, pe 27 octombrie, la o zi după ce creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de Mir.

Moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov se află la Catedrala Patriarhală din București. Cu ocazia prăznuirii sfântului, în perioada 22 - 28 octombrie 2022, în București are loc pelerinajul organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor.

Cine a fost Sfântul Dimitrie Basarabov

Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul Țaratului Vlaho-Bulgar de la VelikoTărnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Sfântul Dimitrie Basarabov a fost păstor de vite în satul lui, după care s-a retras la o mănăstire din apropierea satului și a devenit monah. Se spune că, în perioada în care a stat la mănăstire, sfântul a dus o viață plină se smerenie, cu post și rugăciuni, iar Dumnezeu l-a răsplătit cu darul de a face minuni.

Potrivit scrierilor bisericești, înainte de a muri, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a așezat între doua pietre, ca într-un sicriu în apropierea unui râu și trupul său a fost luat de ape. Se spune că, într-o zi, o copilă a avut o revelație, în care i s-a arătat Sfântul Dimitrie și i-a zis: „Dacă părinții tai mă vor scoate din apă, eu te voi tămadui”. Copila le-a povestit părinților despre cele întâmplate și aceștia au mers la locul indicat și au găsit trupul sfântului, neputrezit. Ulterior, creștinii au luat moaștele Cuviosului Dimitrie și le-au așezat în biserica din Basarabi.

Citește și
Antim Ivireanul
Cine a fost Antim Ivireanul, cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Sfântul Dimitrie cel Nou – moaștele se află la București din 1774

Între anii 1768 - 1774 în timpul războiului ruso-turc, un general rus a cerut ca sfintele moaşte să fie ridicate din Bulgaria și trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat şi mitropolit al Ţării Româneşti l-au rugat pe general să lase sfintele moaşte poporului român, ca o alinare pentru suferința românilor în timpul acelui război. Dorința i-a fost îndeplinită şi moaştele Sfântului au fost aşezate în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.

Menționăm ca racla cu moaștele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureștiului de mai multe ori.

Prima dată în 1815 din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma, a doua oară în 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, în speranța de a opri epidemia de holera si ultima dată în 1827, în timpul lui Grigore Ghica, pentru a opri seceta.

În noaptea de 17 februarie 1918, în timpul ocupației capitalei din timpul primului război mondial, clopotele din Biserica Mitropoliei de la București au răsunat, și oficialii au anunțat că moaștele Sfântului Dimitrie au fost furate de soldații bulgari,  Auzind acestea, creștinii s-au mobilizat și au reușit să-i prindă pe soldați și au luat moaștele sfântului și le-au așezat înapoi în Biserică.

În 1955, în ședința Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române s-a decis canonizarea Sfântului Dimitrie Basarabov și data de prăznuire.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie Basarabov

Potrivit tradiției, Sfântul Dimitrie Basarabov are grijă de casele oamenilor, le protejează de furtuni și de alte necazuri.

De sărbătoarea Sfântului Dimitrie Basarabov, oamenii respectă o serie de tradiții și de obiceiuri în funcție de zonele țării.

În dimineața zilei de 27 octombrie, femeile merg la biserică pentru a asculta slujba, după care merg la cimitir, la mormântul celor trecuți în neființă și dau de pomană bucatele sfințite. De asemenea, femeile aprind lumânări la mormintele celor care trecut la cele veșnice fără lumânare.

În ziua de 27 octombrie, este interzisă munca, iar femeile nu au voie să spele, să facă curățenie sau să coase.

Mesaje de Sfântul Dumitru

În această zi, peste 300.000 de români își sărbătoresc onomastica. 

Dacă ai rude sau prieteni care își sărbătoresc onomastica și vrei să le trimiți un mesaj de Sfântul Dumitru, dar inspirația nu este de partea ta, poți alege unul dintre mesajele de mai jos.

Acatistul Sfântului Dimitrie Basarabov

„Apărătorule al nostru din nevoi, pentru lucrarea de multe minuni laude de mulțumiri aducem ție, noi, nevrednicii; și ca cel ce ești minunat și preamilostiv, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile ca să cântăm ție: Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie! Îngerii cei din ceruri s-au mirat de tine, Părinte Dimitrie, îngerul cel pământesc, văzându-te cum în trup fiind ai biruit pe demonul cel fără de trup și de minunile tale spăimântându-se au stat cântându-ți unele ca acestea”.

Citește întregul Acatist pe doxologia.ro.  

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
A fost descoperit mormântul Sfântului Nicolae. Cum arată biserica în care a pășit pentru prima dată GALERIE FOTO
A fost descoperit mormântul Sfântului Nicolae. Cum arată biserica în care a pășit pentru prima dată GALERIE FOTO

Mormântul Sfântului Nicolae a fost descoperit după ce arheologii au găsit rămășițele unei biserici antice, în Turcia, care a fost acoperită de apele Mării Mediterane, în Evul Mediu.

Cine a fost Antim Ivireanul, cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești
Cine a fost Antim Ivireanul, cel mai de seamă mitropolit al Țării Românești

În fiecare an, pe 27 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Antim Ivireanul, mitropolit al Țării Românești în secolul al XVIII-lea.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Viktor Orban și-a găsit ”nașul”. Noul venit în politica din Ungaria care crește rapid în sondaje
Viktor Orban și-a găsit ”nașul”. Noul venit în politica din Ungaria care crește rapid în sondaje

Peter Magyar îşi făcea selfie-uri cu susţinătorii săi în faţa unei pieţe aglomerate din Budapesta, într-o sâmbătă dimineaţa, luna trecută, când le-a cerut să-i acorde un minut.

Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO
Parlamentar bătut crunt din cauza unui proiect de lege. ”Rusia este ceea ce vedeți acum pe corpul meu” VIDEO

Un parlamentar georgian, Levan Habeişvili, care a fost bătut în timp ce participa la o manifestaţie pro-UE, şi-a arătat rănile, ”urmele Rusiei”, în Parlament, relatează AFP.