Chiar dacă suntem în plină iarnă, temperaturile ridicate opresc sezonul de schi. Unii administratori au anunțat închiderea
Chiar dacă suntem în plină iarnă, temperaturile ridicate opresc sezonul de schi. Administratorii mai multor pârtii, aflate la altitudine joasă, au anunțat deja închiderea lor.
Afectate sunt și pârtiile din zonele înalte, unde din cauza diferențelor mari de temperatură, de la zi la noapte, se formează gheață și se produc accidente.
Pe pârtia de la Sugaș Băi - Covansa s-a schiat doar trei zile în acest sezon. În stațiune a mai rămas zăpadă pentru schi doar pentru 250 de metri, într-o zonă mai ferită de razele soarelui.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bodor Lorand, administratorul unei pârtii: „A fost un weekend în care a nins, deci zăpadă naturală, peste care am venit cu un strat de zăpadă artificială care nu a rezistat. Eu am sperat că rezistă până în februarie la sfârșit”.
Din cauza temperaturilor ridicate a fost închisă și pârtia de la Valea Mare, aproape de Întorsura Buzăului, iar administratorii pârtiilor din Poiana Brașov încearcă să le țină deschise cu zăpadă adusă din depozitele din pădure. Totuși, zăpada care se topește ziua îngheață peste noapte și apar multe zone periculoase.
Femeie: „Peste tot era gheață”.
Nicușor Jinga, salvamont Poiana Brașov: „A devenit o suprafață foarte dură, foarte tare, practic nu îți poți ține echilibrul, nu poți schia în condiții de siguranță. Recomandăm, cel puțin în primele ore ale dimineții, foarte mare atenție și doar pe pârtiile ușoare fiindcă pârtiile înclinate devin adevărate capcane”.
Și la peste 1300 de metri, la Păltiniș, în Sibiu, zăpada rezistă cu greu. În ultima lună, administratorii au cheltuit 30.000 de euro pentru producerea celei artificiale.
Dan Gherman, directorul unui complex de schi: „Ne gândim pentru sezoanele următoare să fim mai pregătiți, să facem grămezi imense de zăpadă pe care să le acoperim pe vară-toamnă, iar la începutul iernii, bineînțeles vor fi pierderi consistente, dar nu vom începe sezonul următor de la zero, vom avea o bază”.
Potrivit meteorologilor, vremea se va menține la fel de caldă până la începutul săptămânii viitoare.