Cele mai mari catastrofe naturale din 2021. Peste 10.000 de oameni au murit
Peste 10.000 de oameni au murit în dezastrele naturale din 2021, care au produs pagube evaluate la mai bine de 250 de miliarde de dolari. Iar suma se poate dubla după ravagiul creat de tornadele care au devastat recent SUA.
Dezastrele naturale produse anul acesta au ucis peste 10.000 de oameni în întreaga lume, iar bilanțul funebru nu este unul definitiv, în condițiiile în care există în continuare mii de persoane date dispărute.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Anul 2021 s-a încheiat cum nu se poate mai tragic, cu cea mai distrugătoare serie de tornade din istoria SUA. Cel puțin 83 de oameni au murit după ce nu mai puțin de 37 de tornade au lovit cu forţă pe 11 decembrie statele Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri, Mississippi şi Tennessee.
”Este o tragedie”, a declarat președintele Joe Biden, ”şi încă nu ştim câte vieţi au fost pierdute, nici amploarea totală a pagubelor”.
În august 2021, SUA au fost lovite crunt și de al doilea cel mai devastator uragan din istoria sa, după Katrina, din 2005.
Uraganul Ida a ucis 115 oameni și a produs daune estimate de asiguratori la 32 de miliarde de dolari. Valoarea prezentată însă de autorități este dublă- 61,5 miliarde de dolari.
Sfârșitul de an a venit cu multă durere și Indonezia, unde erupția vulcanului Semeru, de pe 5 decembrie, a ucis cel puțin 13 oameni și a rănit grav alți aproape 60. Mii de oameni au fugit din calea lavei, în timp ce coloana de cenușă s-a ridicat până la 15.000 de metri altitudine.
Tot în Asia, o furtună tropicală a acoperit de ape 70.000 de case și a ucis 6 oameni în Thailanda, în septembrie, într-una din cele mai mari inundații din ultimii ani.
Șuvoaiele au omorât aproape 80 de oameni și în Turcia, în inundațiile din luna august, care au pus capăt unei serii de incendii puternice produse de temperaturile extreme. Apele au atins și 4 metri în orașele din nordul țării, unde străzile s-au transformat în torenți care purtau mașini.
Cele mai catastrofale inundații din 2021 s-au înregistrat, cu totul surprinzător, în Germania și Belgia, după ploile torențiale din iulie. Ultimele bilanțuri arătau 180 de morți și aproape 800 de răniți, dar sute de persoane sunt încă date dispărute după cel mai îngrozitor dezastru natural din istoria Germaniei.
Una dintre cele mai civilizate țări din lume a fost pur și simplu îngropată de gunoaiele aduse de torenții incredibil de puternici, autoritățile anunțând ajutoare urgente de 30 de miliarde de euro pentru refacerea zonelor distruse de ape, cea mai afectată fiind regiunea Renania.
Inundații catastrofale au lovit în iulie și centrul Chinei, după ploi care se văd o dată la 1.000 de ani, anunțau autoritățile. Un taifun cu rafale de peste 140 de kilometri pe oră a acoperit de ape mai multe orașe, afectând inclusiv Shanghai, cea mai mare metropolă a Chinei. Peste 25 de oameni au murit și 100.000 au fost nevoiți să fugă din calea șuvoaielor care au dsitrus totul în calea lor.
Pe 14 august, greu încercata Haiti a fost lovită de un cutremur devastator de 7,2 grade pe scara Richter, care a omorât aproape 2.000 de oameni, a rănit alți 6.000 și a distrus aproape 10.000 de case. De parcă nu era suficient, țara a fost devastată și de o furtună tropicală care a provocat inundații și alunecări de teren.
Criza a devenit atât de brutală, încât oamenii au început să moară la porțile spitalelor, rămași fără apă și mâncare.
Luna august a fost una neagră și pentru Grecia, care s-a confruntat cu cel mai mare dezastru natural din istoria sa. Timp de 2 săptămâni, flăcările întreținute de căldura extremă au ucis 2 oameni, au rănit alți câteva zeci și au carbonizat 100.000 de hectare.
Chiar dacă, din fericire, cele peste 500 de incendii au provocat puține victime omenești, pagubele produse au fost uriașe.