Dezastru în La Palma, după erupția vulcanului Cumbre Vieja. Aeroportul a fost închis, iar mii de oameni și-au părăsit casele

Ultima actualizare: 25-09-2021 09:47

Situaţia se înrăutăţeşte pe insula La Palma, din Canare, acolo unde localnicii sunt terorizați de erupția unui vulcan „trezit” după o jumătate de secol.

Exploziile care aruncă lavă la suprafață s-au intensificat, așa că pompierii au fost nevoiţi să bată în retragere, iar aeroportul de pe insulă a fost închis.

Până acum nu au fost raportate victime, dar torenții care au temperaturi de sute de grade Celsius au înghițit sute de case.

Noi scene dramatice s-au petrecut, noaptea trecută, în zona vulcanului Cumbre Vieja. Craterul erupe deja de șapte zile, iar în ultimele ore a devenit mai violent.

Coloana uriaşă de fum şi cenuşă se ridică la peste 4.000 de metri în aer şi două râuri de lavă topesc totul în cale. Până acum, aproape 7.000 de persoane si-au părăsit locuinţele, vineri fiind evacuate trei noi sate. Alături de pompieri, în zonă a fost mobilizată şi armata, pentru a da o mână de ajutor. Cu toate acestea, localnicii fac faţă cu greu.

Localnic: "Încerc să curăţ cenuşa de o oră pentru a putea să redeschid localul mâine, dar, după cum vedeţi, este peste tot: pe umbrele, pe podea, chiar şi în parcare".

Din cauza cenuşii vulcanice, aeroportul de pe insulă a fost închis.

Lava acoperă deja 190 de hectare şi a distrus mai bine de 400 de case. Doar o minune a făcut ca o locuinţă să fie "cruţată". Internauţii au numit-o "casa miracol" din La Palma, mai ales că celelalte clădiri vecine, inclusiv şcoala din localitate, au fost îngropate de lavă.

Premierul spaniol, care se află de aproape o săptămână în zonă, a promis "măsuri imediate" pentru cei afectaţi. Cabinetul se va reuni marţi pentru a pune la punct un plan de reconstrucţie.

Pedro Sánchez, premierul Spaniei: "Consiliul de miniştri urmează să aprobe faptul că insula La Palma poate fi clasificată drept zonă calamitată. Acest lucru e necesar pentru a se putea lua o serie de măsuri, astfel încât să le putem oferi un ajutor urgent locuitorilor afectați".

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt ultima dată acum 50 de ani. Oamenii de știință nu pot estima cât va mai fi activ craterul de aceasta dată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!