Cele mai iuţi preparate din lume. Ce se întâmplă atunci când consumăm capsaicină
Timp de cinci zile, oraşul Rieti din centrul Italiei a adunat iubitori de ardei iuţi din toată lumea, la unul dintre puţinele festivaluri dedicate acestei legume.
Doritorii au putut încerca în jur de 500 de varietăţi de ardei iuţi aduşi din toate colţurile lumii, dar şi mâncăruri care să-i pună în valoare.
Cu surle şi trâmbiţe, aşa a fost deschis Festivalul Internaţional al Ardeilor Iuţi de la Rieti. Piaţa mare din centrul oraşului s-a transformat pentru cinci zile într-un paradis al amatorilor de mâncăruri picante.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
120 de standuri şi-au etalat ardeii din soiuri exotice, cruzi sau făcuţi pastă. La loc de cinste a fost soiul local, un hibrid numit Sabino. Localnicii sunt însă mereu curioşi să-şi compare bucătăria cu cele, la fel de picante, din alte părţi ale lumii: de exemplu Mexic.
Mexican: "E al treilea an când venim la Rieti. Ne-am întors pentru că oamenii ne primesc bine."
Câteva standuri se laudă cu cele mai iuţi preparate din lume şi caută voluntari să le guste. Iar aceştia nu lipsesc, căci italienii din centrul şi sudul ţării mănâncă totul picant.
Italiancă: "Soţul meu mănâncă şi îngheţata de ciocolată cu ardei iuţi. Pun şi în paste cu usturoi, ulei şi ardei iuţi, paste amatriciana. Practic pun la orice."
În colţul bucătarilor, oricine poate învăţa cum să folosească ardeii iuţi ca să obţină mâncăruri delicioase. Sfatul profesioniştilor e să-i folosiţi cu moderaţie.
Bucătar: "Întotdeauna în cantităţi mici, foarte uşor, pentru că aşa poţi aprecia mai mult gustul pastelor, cărnii şi al ardeiului iute."
Iar dacă gustul nu e un argument suficient, iată încă unul: capsaicina, adică substanţa responsabilă de gustul iute al ardeilor, are importante proprietăţi antioxidante.
Basilio Battisti, directorul secţiei de medicină internă a spitalului Rieti: "Oxidarea metabolică din corpul uman este la baza celor mai multe boli degenerative de azi, de la ateroscleroză la cancer. Nu spun că ardeii iuţi şi capsaicina pot preveni tumorile, dar, ca toate alimentele care pot ajuta la prevenţie, şi aceştia sunt cu siguranţă utili."
Festivalul Ardeilor Iuţi prinde bine şi economiei locale, ajutând-o să se relanseze după cutremurul din 2016, în care au murit aproapre 300 de oameni.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!