Cele mai ciudate tradiții de Paşte din lume. De ce fac francezii o omletă din 15.000 de ouă
În unele țări din lume, tradițiile celei mai mari sărbători creștine, Paştele, sunt de-a dreptul neobișnuite. De exemplu, într-un orășel din Franța, oamenii fac o omletă din 15.000 de ouă, iar în Ungaria, femeile sunt stropite cu apă.
Franța
În Lunea Paștelui, locuitorii din Haux sparg de obicei peste 4.500 de ouă într-o tigaie gigantică pentru a crea o omletă uriașă care servește peste 1.000 de persoane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fiecare familie sparge ouăle în casele lor dimineața și se adună în piața principală unde ouăle sunt gătite pentru prânz, cină, dar și la micul dejun în dimineața următoare.
Ungaria
În Ungaria, în Duminica Paștelui, femeile se îmbracă în haine tradiționale și sunt stropite cu apă sau, uneori, sunt udate cu o galeată mare plină cu apă.
În vremurile istorice, apa era considerată o modalitate de a se menține sănătoase și fertile. Acum, este doar o tradiție distractivă.
Grecia
Paștele este cunoscut în întreaga lume pentru ouăle multicolore și decorate cât mai frumos posibil. Dar în Grecia veți găsi doar ouă roșii.
Roșu este culoarea vieții, precum și o reprezentare a sângelui lui Hristos.
Din cele mai vechi timpuri, oul a fost un simbol al reînnoirii vieții, iar mesajul ouălor roșii este victoria asupra morții.
Filipine
În Filipine, unii catolici devotați au adoptat practica autocrucificării de Paște. Gândul lor este că aceasta îi ajută să se purifice și să-i curețe de păcatele lumii.
Biserica Romano-Catolică nu este încântată de această idee și a încercat în mod activ să descurajeze această practică, fără prea mult succes.
Norvegia
În Norvegia, perioada Paștelui este cea a infracțiunilor. Canalele de televiziune difuzează emisiuni polițiste și o mulțime de romane de acest gen, unele dintre ele fiind lansate chiar înainte de Paște.
Oamenii din întreaga țară „evadează” în cabanele lor de la munte și își petrec weekendul cu emisiunile de televiziune sau cărțile cu „cine a comis crima”.
Chiar și cutiile de lapte poartă pe lângă ele scurte povestiri polițiste în acest sezon. Fenomenul a fost declanșat de popularitatea imensă a unui roman polițist din 1923, a cărui acțiune se desfășura pe calea ferată din Bergen.
Noua Zeelandă
În timp ce restul lumii vânează ouăle de Paște ascunse prin casă, oamenii buni din Otago își iau armele pentru „Marea vânătoare anuală a iepurașului de Paște”.
Ideea este de a scăpa terenurile agricole de „dăunători invazivi”, iar peste 500 de vânători se luptă pentru râvnitul trofeu și pentru premiul în valoare de 3.500 de dolari nord-coreeni.
Republica Cehă și Slovacia
Dacă sunteți femeie și vă aflați în Republica Cehă sau în Slovacia în Lunea Paștelui, cel mai bine ar fi să stați în casă.
Bărbații și băieții din localitate cutreieră străzile cu crenguțe de salcie frumos decorate, de obicei împodobite cu panglici, căutând fete pe care să le biciuiască „ușor”.
Biciuirea nu este menită să fie dureroasă, ci, în schimb, este menită să încurajeze sănătatea și frumusețea. S-ar putea să aveți altă părere, iar tradiția este văzută ca fiind destul de controversată în prezent.
Sursa: wanderlust.co.uk
Etichete: paste, lume, traditii si obiceiuri,
Dată publicare:
05-05-2024 16:04