Cei mai bătrâni elefanți din România, sărbătoriți la Târgu Mureș. Ce vârste au
Cei mai vârstnici elefanți îngrijiți în captivitate la noi au fost sărbătoriți la zoo Târgu Mureș. Sărbătorite, de fapt, pentru că Tania și Hella sunt două femele simpatice și bânde.
Au 48 și, respectiv, 54 de ani - cei mai mulți petrecuți în străinătate. Mutarea lor în țara noastră și acomodarea au fost o provocare pentru angajații parcului, dar și pentru specialiști.
Tania este primul elefant care a ajuns într-o grădină zoologică din România. A fost transportată în condiții speciale de la Bergamo. Îngrijitorii din Mureș i-au pregătit un padoc generos, cu o curte întinsă pe un hectar. S-a întâmplat acum 11 ani, iar între timp elefănțica a a primit și o parteneră: pe unguroaica, prin adopție, Hella.
Kopacz Andras, director adjunct Gradina Zoologică: „Tania, acest elefant, a stat 29 de ani singur într-o grădină din Franța, după care a ajuns în program de reproducere din Europa, au fost trei încercări de a o acomoda dar fară rezultat, a ajuns la noi în 2011, din 2014 a primit un alt elefant Hella, din Budapesta, după un an jumate am reușit să se împrietenească, să fie în aceeași încăpere”.
Adaptarea s-a făcut sub supravegherea mai multor specialiști.
Horațiu Gorea, director grădina zoologică Târgu Mureș: „Înainte să vină al doieal elefant am avut o inspecție, coordonator de elefanți, director de zoo din Londra, cu medic speciaiizat în elefanți, ne-au spus ce avem de făcut”.
Cele două exemplare au atins vârste impresionante - având în vedere că au crescut în captivitate.
Kopacz Andras, director adjunct grădina zoologică: „Sunt vârste extreme, dar statisticile arată că asta este vârstă animalelor, 45 de ani. Tania are 48 iar Hella 54. Vârsta medie în captivitate a animalelor este de 45 de ani”.
Acum, doamnele fac față cu brio frigului: au adăposturi speciale.