Val misterios de decese în Botswana. Peste 350 de elefanți au murit

Dată publicare: 02-07-2020 09:38
Dată actualizare: 02-07-2020 09:54


elefanti

Peste 350 de elefanți au murit în nordul Botswanei într-un misterios val de decese în masă, descris de oamenii de știință drept un dezastru din punct de vedere al conservării naturii, scrie The Guardian.

Prima serie de decese a fost raportată în Delta Okavango în mai, 169 de elefanți murind până la sfârșitul lunii. Până la mijlocul lunii iunie, cifra a devenit de peste două ori mai mare, circa 70% dintre decese fiind grupate pe lângă bălțile de unde se adăpau.

”Este un nivel de decese în masă care nu a mai fost văzut de foarte, foarte mult timp. În afară de cele provocate de secetă, nu am cunoștință de decese în masă atât de semnificative”, a spus Niall McCann, director pentru conservare la ONG-ul britanic National Park Rescue.

Guvernul din Botswana nu a făcut teste încă, așa că nu există informații despre ce provoacă deceselor sau dacă există un pericol și pentru sănătatea oamenilor.

Principalele explicații posibile sunt otrăvire sau un agent patogen necunoscut. Varianta antraxului, considerată inițial principala cauză posibilă, a fost exclusă.

Martori din zonă au spus că unii elefanți au fost văzuți mergând în cerc, un indiciu că ar putea fi vorba de o afecțiune neurologică.

”Dacă ne uităm la rămășițe, unii dintre ei au picat drept în față, lucru ce indică faptul că au murit foarte repede. Alții au murit mai încet, precum cei care au mai umblat rătăciți prin zonă. Așa că este dificil de spus despre ce toxină este vorba”, a declarat McCann.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO