Ce este Visa Waiver. Ce avantaje are România după intrarea în Visa Waiver. De când putem călători în Statele Unite fără viză

romania sua viza waiver
Shutterstock

România intră în programul Visa Waiver, începând cu 31 martie 2025. acest program le permite românilor să călătorească în Statele Unite ale Americii fără să mai aibă de aplicat pentru o viză. 

Data exactă de la care România intră în programul Visa Waiver și românii vor putea călători în Statele Unite fără viza, a fost stabilită pentru 31 martie 2025.

Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-au întâlnit vineri, pe 10 ianuarie 2025, pe această temă.

Cum vor putea călători românii în SUA, după ce țara noastră va intra în Visa Waiver

Programul Visa Waiver permite cetățenilor să călătorească în Statele Unite pentru turism sau afaceri, pentru șederi de 90 de zile sau mai puțin, fără a obține o viză.

Călătorii trebuie să dețină o aprobare valabilă din partea Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) înainte de călătorie și să îndeplinească o serie de cerințe.

Citește și
new york
Românii pot călători în SUA fără vize, din 2025. Care sunt condițiile în programul Visa Waiver

Pentru a fi admisă în Programul Visa Waiver, o țară trebuie să îndeplinească diverse cerințe pentru a fi considerată pentru desemnarea în Programul de Scutire de Viză. Cerințele includ, dar nu se limitează la:

• partajarea îmbunătățită a datelor privind aplicarea legii și securitatea cu Statele Unite;

• emiterea de pașapoarte electronice (e-pașapoarte);

• o rată de refuz a vizelor de vizitator (B) mai mică de trei procente (pentru desemnarea inițială);

• raportarea la timp a pașapoartelor pierdute sau furate, atât cele neutilizate, cât și cele emise;

• menținerea unor standarde înalte de combatere a terorismului, aplicare a legii, control la frontiere și securitatea documentelor.

România a îndeplinit toate cerințele de mai sus și acum va intra în programul Visa Waiver, care permite românilor să intre în Statele Unite fără obținerea unei vize în prealabil.

Așa cum era de așteptat, există anumite condiții și reguli pentru șederea în SUA, inclusiv deținerea unui pașaport electronic (care conține un cip electronic integrat) și ESTA valabil (Electronic System for Travel Authorization) - un sistem electronic de autorizare a călătoriei la care poți aplica online și vei primi autorizația automat (dacă totul este în regulă). Autorizația ESTA este valabilă timp de doi ani sau până expiră pașaportul persoanei care o solicită.

Pe scurt, dacă un român vrea să meargă în Statele Unite ale Americii, trebuie să aibă un pașaport electronic valid și să solicite autorizația ESTA. Pentru a face asta, trebuie să răspundă online unor întrebări legate de sănătate și securitate. Sistemul va analiza informațiile și va acorda autorizația ESTA. În cazul în care nu se obține o autorizație de călătorie sau dacă persoana vrea să stea în SUA mai mult de 90 de zile, va trebui să aplice pentru o viză de vizitator pe modelul vechi.

Taxe și acte necesare

Intrarea României în programul Visa Waiver înseamnă că cetățenii români care vor să călătorească în SUA în scop turistic sau de afaceri nu vor mai fi nevoiți să obțină o viză pe pașaport. Cu toate acestea, nu va fi la fel de ușor ca și cum ai circula în Europa.

Ca să călătorești în Statele Unite, va trebui să completezi o aplicație prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Formularul conține patru întrebări și trebuie să furnizezi numărul pașaportului electronic (nu poți călători dacă nu ai un astfel de pașaport), numele, data nașterii și întrebări privind scopul călătoriei în SUA, dar și întrebări despre sănătate.

După ce completezi formularul, vei obține autorizația de călătorie în maximum 72 de ore. Când îți cumperi biletul de avion, este necesar să furnizezi codul primit din Autorizația de călătorie emisă de sistemul ESTA.

Notă! Autorizația de călătorie ESTA costă 21 de dolari (101,43 lei) și este valabilă doi ani.

Românii pot sta în Statele Unite maximum 90 de zile consecutiv. După această perioadă, trebuie să părăsească țara, dar pot reveni oricând doresc. De fiecare dată când revin, pot sta din nou până la 90 de zile.

Amintim că anterior, românii aveau nevoie de viză pentru a călători în SUA în scopuri de afaceri sau turism (B-1 sau B-2, după caz) și trebuiau să facă dovada faptului că: au suficienți bani la ei, au cazare, au bilet de avion dus-întors, au reședința în afara SUA, că vizita e de scurtă durată, pe o perioadă determinată și că nu au de gând să rămână pe teritoriul SUA. Ei erau nevoiți să plătească taxa de viză, să își programeze interviul și să îl țină, să prezinte o mulțime de documente și să aștepte răspunsul privind viza (care nu era garantat).

Acum, odată ce România intră în programul Visa Waiver, românii pot călători în SUA fără să aibă nevoie decât de autorizația ESTA și de pașaportul electronic.

Când intră România în Visa Waiver

Cetățenii români vor putea călători în scop turistic sau de afaceri pe teritoriul american fără a mai fi necesar să obțină o viză.

Anunțul oficial privind intrarea României în Programul Visa Waiver a fost făcut pe 10 ianuarie, când secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, s-au întâlnit pentru a marca acest moment important la Departamentul pentru Securitate Internă din Washington.

Prin aderarea la Visa Waiver, procesul de călătorie pentru români va deveni mult mai simplu și rapid. Astfel, nu va mai fi necesar un interviu și nici o mulțime de documente prin care să convingi autoritățile că nu vrei să rămâi în America.

În schimb, românii vor trebui să obțină o Autorizație Electronică de Călătorie (ESTA), care va înlocui viza obișnuită. Aceasta va fi valabilă timp de doi ani, permițând multiple intrări și ieșiri din Statele Unite, și va costa doar 21 de dolari. ESTA poate fi folosită pentru a călători în scopuri turistice, de afaceri sau chiar pentru tranzit, atât timp cât se respectă limita de 90 de zile.

Aderarea la acest program este un pas important în consolidarea relațiilor economice și de securitate între România și SUA. Andrei Muraru, ambasadorul României, a vorbit despre faptul că acest statut va da un impuls comerțului, investițiilor și turismului, oferind românilor o oportunitate mai mare de a interacționa direct cu cetățenii și companiile americane.

„Desemnarea României în programul Visa Waiver este o recunoaștere a intereselor comune și un simbol al statutului de partener strategic al SUA”, a declarat Muraru.

România a îndeplinit condițiile necesare pentru a intra în acest program în urma unei îmbunătățiri semnificative a ratei de refuz a vizelor, care a scăzut sub pragul de 3%, un criteriu esențial pentru admiterea în Visa Waiver. În 2024, rata de refuz a fost de 2,61%.

România devine astfel al 43-lea participant la programul Visa Waiver și este prima țară din regiunea Mării Negre care beneficiază de acest statut.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură pentru FCSB! Cât va lipsi Darius Olaru, după ce s-a accidentat la umăr
NEWS ALERT Lovitură pentru FCSB! Cât va lipsi Darius Olaru, după ce s-a accidentat la umăr
Citește și...
Fără vize în SUA. Eveniment oficial la Washington pentru intrarea României în programul Visa Waiver
Fără vize în SUA. Eveniment oficial la Washington pentru intrarea României în programul Visa Waiver

Secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas și Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, se întâlnesc vineri, pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize.  

Românii pot călători în SUA fără vize, din 2025. Care sunt condițiile în programul Visa Waiver
Românii pot călători în SUA fără vize, din 2025. Care sunt condițiile în programul Visa Waiver

SUA anunţă oficial că România se califică pentru programul Visa Waiver. Rata de refuz a vizelor a fost de 2,61%.

INTERVIU cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. Când se face anunțul de intrare a României în Programul Visa Waiver
INTERVIU cu ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru. Când se face anunțul de intrare a României în Programul Visa Waiver

Anunțul privind intrarea României în Programul Visa Waiver ar urma să fie făcut până la 20 ianuarie, când Administrația Biden își încheie mandatul, spune ambasadorul României în Statele Unite.

Ambasadorul României în SUA: România nu intră în programul Visa Waiver pe uşa din dos, ci intră pe uşa din faţă, cu capul sus
Ambasadorul României în SUA: România nu intră în programul Visa Waiver pe uşa din dos, ci intră pe uşa din faţă, cu capul sus

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat miercuri că nu există şanse ca România să fie deraiată de la parcursul de aderare la programul de scutire de vize, în următoarele luni.

 

Ambasadoarea SUA în România îi taie entuziasmul lui Ciolacu. Ce se întâmplă, de fapt, cu Programul Visa Waiver
Ambasadoarea SUA în România îi taie entuziasmul lui Ciolacu. Ce se întâmplă, de fapt, cu Programul Visa Waiver

Ambasadorul SUA în România a declarat marţi că în următoarele luni mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi pentru a se stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver.

Recomandări
Adio vize pentru SUA. Ce trebuie să știm despre noul sistem care ne va permite să mergem în America fără vize
Adio vize pentru SUA. Ce trebuie să știm despre noul sistem care ne va permite să mergem în America fără vize

După ani de așteptare, românii pot spune, în sfârșit, adio vizelor pentru Statele Unite. De la sfârșitul lunii martie, singurul pas pe care va trebui să-l facem înainte de a pleca va fi o simplă înregistrare pe site-ul Ambasadei.

SUA oferă 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Maduro, președintele Venezuelei, chiar în ziua învestirii sale
SUA oferă 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Maduro, președintele Venezuelei, chiar în ziua învestirii sale

SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea sau condamnarea lui Nicolas Maduro în ziua în care acesta a depus jurământul ca președinte al Venezuelei, anunță BBC.

Rezultatele testelor PISA evidențiază lacune, spune ministrul Educației. „Avem o problemă în acest transfer de competenţe”
Rezultatele testelor PISA evidențiază lacune, spune ministrul Educației. „Avem o problemă în acest transfer de competenţe”

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a vorbit vineri despre rezultatele la testele PISA, precizând că nu sunt încurajatoare şi cine nu recunoaşte lucrul acesta, nu are o abordare raţională.