Cât să stai în vizită ca să nu deranjezi. Cum îți dai seama că gazda s-a săturat de musafiri
Vizitele de sărbători sunt un prilej de bucurie, dar pot deveni rapid un inconvenient major, mai ales pentru gazde. Cum ar trebui să te porți atunci când ești invitat la cineva acasă, chiar și rude apropiate?
Și mai important, dacă mergi la cineva în alt oraș sau țară cât ar trebui să stai? Există câteva reguli de etichetă pentru un musafir, dar și câteva vorbe din popor care descriu cum ar trebui să se comporte invitații: „vine omul, stă oleacă, mai vorbește, dar și pleacă”.
Vizitele de sărbători - cât timp e ideal să dureze
Să fii invitat în casa altcuiva este o mare onoare și ar trebui tratată ca atare, respectând spațiul și proprietatea gazdei.
Eticheta potrivită pentru oaspeții la casă înseamnă să arăți aprecierea gazdei în timpul și după vizită. Nu uita niciodată că ești un oaspete, fie că ești rudă cu gazda sau nu. Comportă-te așa cum ai vrea ca cineva să o facă la tine acasă.
Bunele maniere ale oaspeților sunt necesare chiar și atunci când stați cu rudele de sărbători.
Vizitele de sărbători se pot întinde pe parcursul a mai multor ore. Dacă atmosfera este bună și gazda se arată încântată de prezența musafirilor, poți sta în jur de 5 ore.
Dacă atmosfera se strică sau gazdele arată dezinteres, este clar că e timpul să plecați. Totuși, dacă ați pornit un joc de societate, friptura e în cuptor sau urmează să se scoată desertul, este cazul să mai stai.
Când mergi în vizită, este foarte important să iei pulsul camerei. Adică să fii atent la nevoile gazdei. După ce s-a discutat, s-a băut, s-a vorbit și s-a povestit, vizita ar trebui să se încheie. După desert, poți sa mai stai cam o oră, dar apoi ar trebui să te pregătești de plecare.
Dormit în vizită - câte zile să stai ca să nu deranjezi
Iată câteva aspecte importante de luat în considerare atunci când planifici să stai peste noapte la cineva acasă:
Fă-ți vizita scurtă și plăcută. În general, limitează-ți șederea la maxim trei nopți.
Adu-ți propriile articole de toaletă. Fă-ți patul și curăță după tine. Menține curată baia: șterge orice urme în cadă, reziduuri de cremă de ras în chiuvetă, păr pe orice obiect sau suprafață, sau murdărie pe săpun.
Oferă-te să ajuți, în special în bucătărie (cu excepția cazului în care gazda ta se opune).
Oferă-te să contribui la cumpărături dacă stai mai mult de două sau trei nopți.
Adu un cadou sau fă cinste cu o seară în oraș.
Fii deosebit de atent la curățenia în bucătărie, așează capacul toaletei, stinge lumina când părăsești o cameră și închide sertarele și dulapurile după ce le deschizi.
Nu există nimic mai rău decât să trebuiască să cureți constant după oaspeți, așa că aceste mici gesturi vor arăta că ai respect față de spațiul gazdei.
Adu-ți săpun, șampon și pastă de dinți de acasă. Astfel nu va trebui să profiți de generozitatea gazdei.
Gazda a depus efort pentru a îți oferi un spațiu plăcut, așa că este cel mai bine să îl menții în același fel. Fă-ți patul când te trezești dimineața și ține-ți hainele fie în valiză, fie puse în sertare.
În ultima zi, verifică camera și baia pentru obiectele pe care le-ai adus cu tine. Apoi, curăță camera. Șterge suprafețele din baie, asigură-te că toate prosoapele folosite sunt în coșul de rufe și că toate obiectele împrumutate sunt returnate.
Stabilește așteptările gazdelor înainte de ședere pentru a te asigura că sunt în concordanță cu ale tale.
Au ei planificate ieșiri pentru amândoi sau se așteaptă ca tu să organizezi itinerariul? Cât timp vor să petreceți în casă? Își iau liber pe durata șederii tale sau vor exista zile în care vor fi la serviciu?
Pentru șederi mai lungi, este o idee bună să planifici câteva excursii de o zi care vă vor oferi atât ție, cât și gazdei puțin timp departe unul de celălalt.
Oricât de mult vă bucurați de compania reciprocă, puțin spațiu de respiro va reduce șansele ca iritările sau neînțelegerile minore să iasă în evidență.
Întotdeauna întreabă. Nu contează cât de confortabil te simți cu gazda ta, nu există scuză pentru a nu fi politicos.
Chiar dacă gazda îți spune să "te simți ca acasă", întreabă întotdeauna înainte de a te servi singur cu băuturi și gustări.
Nu presupune că aveți acces liber la tot în casă doar pentru că ești oaspete. De asemenea, ar trebui să te oferi să contribui la cumpărături sau, mai bine, să mergi din proprie inițiativă la magazin, mai ales dacă ai terminat ceva sau ai observat că este nevoie de ceva: lapte, cafea, suc, etc.
Ce să nu faci când mergi în vizită
Nu cere să-ți aduci animalul de companie cu tine. Dacă trebuie să călătorești cu animalul de companie, mai bine găsește o pensiune bună în zonă sau stai la un hotel care acceptă animale.
Nu adu persoane străine în casa gazdei tale. Întâlnește-te cu persoane cunoscute în oraș și invită-ți și gazda să participe.
Nu folosi telefonul, computerul sau orice alt echipament al gazdei fără a întreba.
Nu interveni în privința animalelor de companie ale gazdei. Nu hrăni animalele de companie, nu comenta comportamentul lor și nu le lăsa afară fără să întrebi în prealabil.
Rolul tău ca oaspete este să le spui cât de adorabile sunt animalele lor.
Nu adu prea multe bagaje. Nu vrei să ocupi prea mult spațiu și nici nu ai vrea ca gazdele să facă drumuri pentru a îți aduce atât de multe bagaje de la mașină.
Nu folosi toată apa caldă în timpul dușului. Ar trebui să faci un duș rapid pentru a le asigura și lor suficientă apă caldă.
Niciodată să nu pleci fără să îți iei rămas-bun și să mulțumești.
De asemenea, poți lăsa un mic cadou sau poți trimite niște flori în semn de mulțumire pentru gazdă.
Oferă-te să gătești sau fă cumpărături dacă plănuiești să stai mai multe nopți. Dacă gazda refuză, poți face cinste cu mâncare comandată.
Dacă gazda ta pare inconfortabilă, nu mai face conversație sau se retrage în cameră mereu, atunci e cazul să îți scurtezi vizita.
Dacă ești într-o vizită și nu rămâi peste noapte, o vorbă din bătrâni spune că dacă gazda mătură sau se apucă de curățenie, ar fi cazul ca vizita să se încheie.