Cât de periculoasă poate fi o îmbrățișare pe timpul pandemiei. 6 sfaturi pentru a reduce riscul transmiterii coronavirusului
Din cauza pandemiei de Covid-19 există oameni pe tot globul, care nu au mai îmbrățișat persoane de luni de zile.
În timp ce evitarea contactului cu ceilalți este una dintre măsurile cheie pentru a preveni răspândirea virusului, ironia este că, probabil, avem nevoie de o îmbrățișare în 2020 mai mult ca oricând, transmite Science Alert.
Deci, cât de periculoasă este cu adevărat o îmbrățișare în timpul pandemiei?
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Contactul uman este important
Primul nostru contact în viață este, în esență, îmbrățișarea. Suntem creaturi sociale și această nevoie de contact uman continuă până la maturitate.
Din punct de vedere cultural, îmbrățișarea joacă un rol important ca salut în multe țări.
Valoarea sa este demonstrată clar în țări europene precum Italia, Franța și Spania, unde îmbrățișările sunt des întâlnite. Nu este o surpriză că mulți europeni consideră că noul mod de a trăi cu Covid-19 este greu de acceptat.
Actul de îmbrățișare ne poate oferi un sentiment de fericire și siguranță, dar este important și pentru sănătatea și bunăstarea noastră mintală.
Cercetările arată că acest contact, care are loc încă din primele zile de viață, reduce stresul atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Când îmbrățișăm pe cineva, se eliberează un hormon numit oxitocină sau „hormonul iubirii”. Acesta favorizează apropierea, reduce stresul și tensiunea arterială.
Îmbrățișarea eliberează serotonină, „hormonul fericirii”. Nivelurile scăzute de serotonină pot fi asociate cu depresia, anxietatea, dar și alte afecțiuni. Lipsa atingerii a devenit o consecință gravă din cauza pandemiei și poate fi afectată sănătatea mintală a multor oameni, în special a celor care trăiesc singuri.
Poți să te îmbrățișezi în siguranță?
Coronavirusul se răspândește, în principal, de la persoană la persoană prin picături emise atunci când una dintre ele tușește, strănută sau vorbește.
Știm că putem contracta noul coronavirus prin contact cu o persoană infectată, astfel încât actul în sine este destul de riscant, dacă tu ești infectat sau persoana pe care o îmbrățișezi este bolnavă. Dar nu putem identifica întotdeauna cine are virusul, ceea ce face dificil de evaluat riscul transmiterii SARS-CoV-2 printr-o îmbrățișare.
Având în vedere că persoanele asimptomatice s-au dovedit a fi capabile să răspândească virusul, o simplă îmbrățișare poate avea consecințe grave.
În cele din urmă, toți experții sunt de acord: cea mai bună practică este de a evita contactul fizic cu persoane care nu se află în cercul de apropiați.
Dacă trebuie neapărat să îmbrățișezi pe cineva, trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a minimiza riscul transmiterii.
6 sfaturi pentru a limita riscul
1. Nu îmbrățișa pe nimeni care prezintă simptome specifice Covid-19.
2. Nu îmbrățișa o persoană vulnerabilă (vârstnici sau persoane cu afecțiuni medicale), deoarece aceste persoane vor fi expuse unui risc mai mare.
3. Când îmbrățișezi o altă persoană, întoarce-ți fața în direcția opusă.
4. Poartă mască.
5. Ține-ți respirația dacă poți. În acest fel poți evita transmiterea sau inhalarea picăturilor respiratorii infecțioase în timpul îmbrățișării.
6. Spălă-ți sau dezinfectează-ți mâinile înainte și după îmbrățișare.
Contactul cu animalele poate oferi beneficii similare sănătății mintale cu îmbrățișarea unei persoane și crește, de asemenea, nivelul de oxitocină. Acestea sunt printre motivele pentru care terapia cu animale de companie este utilizată pentru persoanele în vârstă sau bolnave.
Menținerea interacțiunilor și conexiunilor sociale în absența contactului direct poate ajuta și ea. Adunările virtuale pot avea un efect pozitiv asupra bunăstării oamenilor în timpul izolării.
Pandemia ne-a făcut pe toți să realizăm cât de important poate fi contactul social și fizic pentru sănătatea și bunăstarea noastră. Deși acum putem aprecia o îmbrățișare mai mult decât am făcut-o înainte, este mai sigur să căutăm sprijin emoțional în alte moduri.