Viața în China, după epidemia de COVID-19. Zonele în care focarul de infecție se întoarce

Ultima actualizare: 23-04-2020 10:27

Încă o metropolă din China este la un pas de a se închide. Este vorba despre Harbin, o aglomeraţie urbană cu peste zece milioane de locuitori, unde au apărut noi cazuri de COVID-19.

În tot acest timp, în oraşul chinez Wuhan, de unde a pornit pandemia, lucrurile intră ușor în normal și oamenii își reiau viața obișnuită.

După o perioadă de carantină de 76 de zile, în Wuhan lucrurile revin cât de cât la normal. Un corespondent al televiziunii CNN a mers în oraşul cu 11 milioane de locuitori, o metropolă mai mare decât New York-ul, pentru a lua pulsul străzii. Măsurile de prevenţie sunt însă destul de stricte şi vor rămâne în vigoare pentru mai mult timp pentru a se evita o reapariţie a cazurilor de COVID-19.

David Culver, corespondent CNN în Wuhan: "Ne-am întors în Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus şi puteţi auzi zgomotul traficului din jurul meu. E semn bun, semn că viaţa revine la normal, că afacerile repornesc. Atmosfera este insă de optimism prudent şi se menţin măsuri stricte de verificare, pentru că nu cumva situaţia să scape iarăşi de sub control. Să ajungi în Wuhan e o provocare în sine."

Cei care ajung în oraș sunt verificaţi extrem de atent.

David Culver, corespondent CNN în Wuhan: "Oficialii din Wuhan sunt atenţi la cei ce ar putea importa virusul din afară, de ameninţările externe, mai mult decât la altceva. Aşa că îţi verifică atent paşaportul când ajungi în oraș, ca să vadă datele de intrare în ţară, să fie siguri că ai fost în China în toată această perioadă. Iar dacă eşti cazat la hotel, treci prin mai multe runde de verificare a temperaturii. Iar măsurile de dezinfectare sunt cât se poate de serioase. Hainele şi bagajele sunt date masiv cu spray dezinfectant pentru a se asigura că nu aţi adus ceva nedorit."

În tot acest timp, Harbin, cu peste zece milioane de locuitori, situat nu departe de graniţa cu Rusia, se închide treptat. Autorităţile locale încearcă să țină sub control un nou val de îmbolnăviri, pe care îl pun pe seama persoanelor venite din afara oraşului. Sunt peste 50 de cazuri confirmate acolo în ultimele zece zile, după ce preț de o lună nu a fost nicio persoană infectată. Pentru a preveni răspândirea noului virus, măsurile de izolare se iau la nivel de cartier şi de clădire.

Oficialii colaborează cu lanțurile de magazine încă deschise pentru a asigura hrana persoanelor aflate în izolare.

În fiecare zi sunt dezinfectate căile de acces în clădiri, iar poliţiştii au grijă ca toată lumea să respecte izolarea şi regulile de igienă. De asemenea, sunt făcute teste pentru identificarea eventualilor purtători ai virusului. Deocamdată, transporturile nu sunt afectate şi există curse aeriene regulate între Harbin şi oraşe din Rusia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO