Casă romană din secolul II, cu încălzire prin pardoseală. A fost reconstituită 3D la Alba Iulia
Proiect impresionant la Alba Iulia. O casă din perioada romană, care a aparținut unei familii înstărite din orașul Apulum, a fost reconstituită în format 3D.
Arheologi, informaticieni și arhitecți au reușit să readucă la viață locuința, cu ajutorul tehnologiei.
Iar pentru vizitatori a fost o ocazie pentru o călătorie în timp, cu ajutorul ochelarilor pentru realitate virtuală.
Cea mai spectaculoasă clădire, deocamdată unică în Dacia, este casa romană de tip domus, întâlnită în a doua jumătate a secolului al II-lea. Casa lui Venus, denumită după statueta găsită în interior, a aparținut unei familii înstărite și influente din Apulum.
Dr. Anca Timofan – arheolog Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Era în această zonă rezidențială a armatei și a administrației. Casa avea aproximativ 2000 de metri pătrați, avea o intrare destul de largă, și, bineînțeles, băile romane, care știm că erau asemănătoare unui spa din zilele noastre și am găsit câteva camere încălzite cu acel sistem de încălzire sub pardoseală."
Casa lui Venus, reconstruită în detaliu
Casa lui Venus a fost reconstruită până în cel mai mic detaliu pentru a oferi cât mai multe informații despre stilul de viață din acele vremuri. De asemenea, în timpul săpăturilor din 2009 și 2019, arheologii au descoperit și picturi murale, reprezentând flori sau un cap de pisică, aduse şi ele în atenţia publicului.
Andrei Buta – arheolog Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: „Am reușit să ducem de la stadiul de ruină și ziduri rupte, am reușit să reconstituim 3D o casă romană monumentală de tip domus."
Vizitatorii au fost încântați că au putut intră într-o astfel de locuință, cu ajutorul tehnologiei.
Copil: „Poți să vezi cum a fost în anii aceia și e mai ușor de înțeles, poți să vezi cum arătau casele și oamenii cum se îmbrăcau."
Vizitator: „O reconstituire virtuală arheologică ajută oamenii care nu au o cultură arheologică și istorică să își imagineze cum arăta o clădire romană."
Planul este că aici să fie amenajat un parc arheologic care să pună în valoare descoperirile. Ar fi cel mai nou parc arheologic urban din România și singurul de o asemenea anvergură.