Istoria a prins viață în cetatea de la Alba Iulia. Dacii și romanii s-au luptat în fața unui public numeros
Istoria a prins viață în cetatea de la Alba Iulia. Dacii și romanii s-au luptat ca acum două mii de ani în fața a sute de oameni din toată țara.
Trupele de reconstituire istorică au deschis sezonul de spectacole și vor aduce în fața turiștilor scene din imperiului roman.
Vechiul oraș Apulum a fost scena unei pagini din istorie. Sute de turiști au luat parte la prima reprezentație din acest an a unei bătălii între daci și romani. Strigătele de lupta au făcut cetatea să răsune. Publicul a răsplatit cu aplauze spectacol de excepție.
Turist: „Pentru noi a fost super. E prima dată după care venim după 30 de ani în Alba Iulia și e foarte frumos.”
Turist: „Sunt din Alba Iulia, dar locuiesc de 19 ani în Madrid. Mă intersează istoria și e ceva foarte frumos.”
Turist: „Bravo, Alba Iulia, și cetatea e nemaipomenită cea mai îngrijită cetate din câte am văzut până acum.”
Turist: „Foarte frumos. Ne plac foarte mult costumele.”
Cei care dau viață personajelor sunt pasionați de istorie și au în spate sute de ore de repetiții pentru că totul să iasă perfect.
Marcel Popescu, căpetenia dacilor Lupii Apoulonului: „Sunt costumat în războinic dac, costumul cât am putut să îl facem noi de authentic după reprezentările de pe columa lui Traian este format din coif. O suliță, o cămașă din solzi de metal, nelipsita sică, opinci, pantaloni.”
Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia: „Deschidem sezonul reprezentațiilor istorice cu Garda Apulum. Vor afla cât mai multe despre istoria acestui oraș, despre începuturile acestui oraș pentru că orașul Alba Iulia este un oraș întemeiat de romani.”
Marius Ardelean, Legiunea a XIII-a Gemina: „Cei care purtau stindardul aveau un rang de subofițer în armata romană, uniforma era ca a unui soldat de rând. Singura diferență era această piele de animal pe care o vedeți. Echipamentul are undeva către 25-30 de kg.”
Nici dansul nimfelor nu a lipsit. De acum și până în luna septembrie, în fiecare vineri, de la ora 19, dacii, romanii, gladiatorii și nimfele vor face spectacol în cetate, iar în perioada 12-15 august la Alba Iulia vor ajunge zeci de trupe din toată Europa la Festivalul Roman Apulum.