Simbolul neputinței și al intereselor financiare, aflat în centrul Capitalei
Lăsată în paragină 20 de ani, Casa Nanu Muscel din Piața Romană, cunoscută drept vila de la ASE, a devenit simbolul neputinței și al intereselor financiare.
Monumentul istoric urma să fie restaurat de Academia de Studii Economice cu condiția ca în spatele lui să fie ridicat un bloc de 7 etaje. Lucrările au fost oprite însă, în urmă cu 2 ani, de fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu pe motiv că nu ar respecta legea. Între timp, povestea a ajuns în instanţă, iar casa a fost abandonată, deși mii de oameni, trec zilnic prin zonă.
În august 2015, rectorul de atunci al ASE-ului, Pavel Năstase, anunţa începerea lucrărilor la Casa Nanu Muscel - un proiect controversat care urma să schimbe Piaţa Romană: monumentul să fie restaurat, dar în spatele lui să fie ridicat un bloc de 7 etaje, care va servi drept clădire de birouri pentru universitate. După jumătate de an, Ministerul Culturii a oprit lucrările, după ce o inspecţie a constat că nu ar fi fost respectate normele de protejare a monumentului.
Șantierul a fost blocat la începutul lunii aprilie 2016, iar la aproape doi ani şi jumătate distanță, casa se afla în aceeaşi stare. de data aceasta, dispută s-a mutat în instanţă, intre ASE şi firma de construcţii. iar lucrările nu pot fi reluate, până la rezolvarea litigiului.
Nicolae Istudor, rector ASE: "Avem hotărâre definitivă şi irevocabilă că autorizaţia este legală, avem acceptul de la Comisia de Cultură că nu s-a întâmplat nimic, că nu avem de gând să afectăm în niciun fel casa, am solicitat firmei să intre în şantier, firma a zis că nu mai are capacitatea tehnică şi financiară să execute lucrarea".
De cealaltă parte, reprezentanţii firmei PALEX SRL ne-au declarat că au acţionat în judecată ASE-ul pentru a cere rezilierea contractului, după ce universitatea a refuzat semnarea unui act adiţional, cu privire la prelungirea duratei execuţiei lucrărilor şi la modificarea proiectului de arhitectură, în conformitatea cu legea pentru protejarea monumentelor istorice.
Nicolae Istudor, rector ASE: "Toate documentele au fost acceptate de toate instituţiile statului, inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii ne-a spus că putem să reîncepem şantierul"
Între timp, pe casă a crescut un copăcel. Academia de Studii Economice va demara procedura pentru a scoate din nou lucrările la licitaţie, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 24 de milioane de lei, iar banii provin de la guvern.
Povestea Casei Nanu Muscel a început în 1903. A aparţinut unui profesor, fost director al Spitalului Colțea. 23 de ani mai târziu avea să apară în acelaşi loc şi Academia de Studii Economice care a şi cumpărat imobilul în 2012 cu 3,5 milioane de euro.