Sfântul Apostol Matei, sărbătorit pe 16 noiembrie. Mesaje și urări de Sf. Matei
Sfântul Apostol și Evanghelist Matei este prăznuit de Biserica Ortodoxă Română în fiecare an, pe 16 noiembrie.
În calendarul creștin ortodox, sărbătoarea Sfântului Matei nu este trecută cu cruce, însă cu toate aceasta, pe 16 noiembrie se transmit mesaje și urări celor care poartă numele sfântului.
Cine a fost Sfântul Matei
Sfântul Matei este unul din cei doisprezece apostoli ai lui Hristos și unul din cei patru evangheliști.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Până să devină apostol, Matei purta numele de Levi și era vameș la lacul Ghenizaret. El încasa taxa de la negustorii care treceau lacul Ghenizaretului.
Atunci când a auzit cuvântul lui Iisus, el și-a abandonat locul de muncă și l-a urmat pe Mântuitor imediat. ”a văzut un vameş, cu numele Levi, care şedea la vamă, şi i-a zis: Vino după Mine. Şi, lăsând toate, el s-a sculat şi a mers după El”, se arată în Evanghelia lui Luca.
După înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, Matei a rămas în Ierusalim 15 ani propovăduind Evanghelia. După aceea a mers în Macedonia, Asia și a ajuns până în Etiopia.
Potrivit scrierilor bisericești, Matei a propovăduit și unui trib de canibali din cetatea Mirmeniei.
După ce a convins câțiva canibali să creadă în Hristos, apostolul Matei a hirotonit un episcop, pe nume Platon. După care s-a retras pe un munte din apropiere, unde a început să se roage pentru ca ceilalți membrii ai tribului să creadă în Dumnezeu.
Conducătorul tribului, pe nume Flavian a considerat că Matei este un vrăjitor și a hotărât să-l supună la mai multe chinuri. Însă, prin ruga către Dumnezeu, Matei a reușit să scape cu viață din toate chinurile.
Moartea Apostolului Matei a venit, însă, pe când era în Etiopia și se consideră că a fost una martirică.
Mesaje de Sfântul Matei
Pe 16 noiembrie, când este sărbătorit Sfântul Apostol Matei, se trimit mesaje de felicitări și urări celor care poartă acest nume sau derivate.
„Cel mai frumos la mulți ani îl transmit celui mai frumos nume, Matei. La mulți ani și cât mai mulți bani și sănătate pentru ca e mai scumpa decât toate!”
„La mulți ani, Matei! Dumnezeu să te ocrotească într-o zi așa frumoasă în plină de semnificații!”
”Sfântul Matei să-ţi dea sănătate şi putere să lupţi pentru idealurile tale. Să ai parte numai de clipe minunate, de bucurii şi fericire alături de cei dragi!”
„Toate cele bune de ziua ta! La mulți ani, Matei! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Fecioară să-ți lumineze drumul în viață!”
„Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulţi ani!!”
„Cu ocazia sărbătoririi numelui, primiți un călduros mesaj, multă sănătate, multe realizări și tot ce vă doriți lângă cei dragi. La mulți ani, Matei!”
„La mulți ani, dragul meu! Cu ocazia acestei zile îți urez sa fii mereu sănătos, energic și plin de bucurie!”