Buretele de bucătărie - la cât timp trebuie schimbat: este adăpost pentru bacterii, inclusiv Salmonella
Descoperă la cât timp trebuie schimbat buretele de bucătărie. Acesta este un adăpost pentru bacterii, motiv pentru care este foarte important să fie curățat corect, dar și să fie înlocuit la un anumit interval de timp.
Cu siguranță îl folosești zilnic, sau chiar de mai multe ori pe zi, dacă nu ai mașină de spălat vase, dar ai certitudinea că buretele de bucătărie pe care îl utilizezi pentru a șterge vasele murdare este sigur? Conform unui studiu din 2019, nu este.
Buretele de bucătărie, adăpost pentru bacterii
Cercetătorii din Italia au constatat că bureții de vase erau "cea mai contaminată componentă din gospodărie" și reprezentau un "habitat ideal" pentru microorganisme și agenți patogeni alimentari.
"Aceste constatări generează preocupări serioase, având în vedere că soluțiile de spălat vase sau compușii chimici nu reduc semnificativ încărcătura microbiană din bureții de bucătărie", au menționat cercetătorii în studiul lor, conform Today.com.
Dacă bureții de vase nu sunt schimbați la timp, ei pot deveni un habitat ideal pentru dezvoltarea bacteriilor și a altor microorganisme. Printre bacteriile periculoase care pot aduna în bureți se numără:
E.coli: Această bacterie este răspândită în mod obișnuit în intestinul uman și poate provoca infecții grave ale tractului digestiv. Dacă buretele de vase este contaminat cu E.coli și este folosit pentru a curăța tacâmurile, farfuriile sau ustensilele de gătit, aceasta poate duce la transmiterea bacteriei și la apariția bolilor.
Salmonella: Această bacterie poate fi găsită în ouă, carne și produse lactate și poate provoca intoxicații alimentare severe. Dacă buretele de vase este infectat cu salmonella și este folosit pentru a curăța suprafețele sau ustensilele de gătit, aceasta poate duce la contaminarea alimentelor și la apariția bolilor.
Staphylococcus aureus: Această bacterie poate provoca infecții cutanate și, în unele cazuri, intoxicații alimentare. Dacă buretele de vase este contaminat cu staphylococcus aureus și este folosit pentru a curăța vasele și ustensilele de gătit, aceasta poate duce la transmiterea bacteriei și la apariția problemelor de sănătate.
La cât timp trebuie schimbat buretele de bucătărie
Recomandarea generală este de a schimba bureții de vase la aproximativ două săptămâni sau chiar mai des, în funcție de frecvența și tipul de utilizare.
Iată câteva indicii care pot sugera momentul pentru înlocuirea bureților de vase:
Miros neplăcut: Dacă bureții de vase încep să miroasă neplăcut chiar și după ce au fost bine clătiți, este un semn că este timpul să îi înlocuiți.
Aspect deteriorat: Dacă bureții de vase prezintă semne de deteriorare cum ar fi desprinderea sau desfacerea materialului, este indicat să-i înlocuiți pentru a evita contaminarea și pentru a asigura o curățare eficientă.
Îmbinați: De asemenea, dacă bureții de vase nu mai îndepărtează grăsimea și murdăria la fel de bine ca înainte și se îngrașă rapid, este un semn că trebuie să fie schimbați.
Utilizare intensă: Dacă utilizați bureții de vase în mod frecvent și pentru curățarea unor suprafețe mai murdare (cum ar fi vasele cu grăsime arsă), este posibil să fie necesară înlocuirea lor mai des decât la intervalul recomandat.
Cum pot să dezinfectezi buretele de spălat vase
Deși studiile susțin că igienizarea igienizarea unui burete nu ajută la eliminarea tuturor bacteriilor, totuși poate contribui la distrugerea unor microbi până când îl vei înlocui.
Cel mai eficient mod de a curăța un burete și de a minimiza prezența germenilor este să-l spălați zilnic cu apă caldă și săpun, apoi să-l introduceți în cuptorul cu microunde, umed fiind, timp de 2 minute. Totuși, este dificil de determinat dacă buretele este sau nu igienizat atunci când este încălzit în cuptorul cu microunde, deoarece acest lucru depinde de variabile precum dimensiunea buretelui și puterea cuptorului cu microunde.
În plus, dacă buretele nu este complet umed, există riscul de a declanșa un incendiu în cuptorul cu microunde.
Alternativ, puteți să înmuiați buretele timp de un minut într-o soluție formată din jumătate de linguriță de înălbitor concentrat la un litru de apă caldă. Specialiștii recomandă înmuierea timp de cinci minute într-o soluție formată dintr-un litru de apă și trei linguri de clor, apoi lăsat buretele să se usuce la aer.
De asemenea, mai puteți curăța buretele de vase cu oțet. Plasați buretele într-un recipient mic și turnați aproximativ șase lingurițe de oțet peste el. Lăsați buretele să se înmoaie cel puțin cinci minute, iar apoi buretele va fi igienizat.
O altă metodă de a dezinfecta un burete de vase este să îl puneți în apă clocotită și să îl lăsați să fiarbă aproximativ cinci minute. La final, luați oala de pe foc, dar lăsați buretele de vase în apă până când se răcește.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: sfaturi, sanatate, bucatarie, myimpact,
Dată publicare:
09-10-2023 13:49