Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului. Tradiții la români cu această ocazie

×
Codul embed a fost copiat

Este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși: Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos.

Este însă și ziua în care biserica dă dezlegare la peste, în Postul Paștelui, cel mai lung din an. În piețe, dar și la păstrăvăriile din țară a fost zi bună de vânzare, iar marfa proaspătă s-a epuizat rapid.

Păstrăvăria de la Tismana a Direcției Silvice este una dintre cele mai renumite din Oltenia. Oamenii au început să își cumpere peștele încă de acum trei zile, pentru a fi siguri că nu rămân fară.

Localnic: „Am fost și la Arcani, la Sănătești, și au spus că nu au și am venit aici. S-au terminat peștii la păstrăvărie.”

Localnic: „E cel mai bun la Tismana. E crescut în condiții foarte bune.”

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Păstrăvul crescut aici este din specia curcubeu, un soi căutat. Doar în Tismana sunt șapte păstrăvării și toate și-au epuizat stocurile în cursul zilei.

Cristian Duicu, administrator păstrăvărie: „A fost o cerere foarte mare. Prin zona Tismana nu se mai găsește pește în momentul de față. De Blagoveșteni, de Florii, e cea mai mare căutare la păstrăvarii. Am vândut în jur de trei tone în trei zile.”

Petre Remetea, primar Tismana: „Chiar azi au fost câteva comenzi care nu au mai putut fi onorate. M-au sunat diferite persoane să întrebe, și de la Târgu Jiu, și din alte părți, să întrebe dacă pot să îi direcționez spre o păstrăvărie.”

Până acum doi ani, la Tismana se organiza și cel mai mare târg de primăvară, prilejuit de sărbătoarea Bunei Vestiri. Sute de porții de pește cu mămăliguță erau împărțite apoi localnicilor. Acum, ca și anul trecut, bâlciul a fost anulat din cauza restricțiilor sanitare.

Și în Sebeș, oamenii au stat la cozi, ca să aibă pește proaspăt pe masă.

Client: „Așa e obiceiul, să se mănânce pește. Se cunoaște peștele de păstrăvărie față de peștele de comerț, de magazin."

Clientă: „Îi bun pentru organism. Nu are grăsime și astăzi se mănâncă pește, că e Buna Vestire și multă lume cumpără și de-aia e coadă.”

Reporter: „Ce gust are peștele acesta?”

Clientă: „Fenomenal.”

Pentru proprietarii de păstrăvării, aceasta este una dintre cele mai profitabile perioade de peste an.

Încontinuu a sunat telefonul la un restaurant cu livrare la domiciliu, din Constanța. E cu specific pescăresc, iar multe dintre „vedetele" meniului sunt prinse chiar din Marea Neagră. În topul vânzărilor a fost hamburgerul de pește și la aproape fiecare comandă s-a cerut și o porție de icre.

Iar la o pescărie din București, de Buna Vestire, s-a dublat numărul de angajați dintr-o zi normală. În vitrină este spectacol. Sunt pești proaspeți, de care românul nu prea a auzit, aduși din porturile din Spania, alaturi de caracatiță, langustine și arici de mare. Clienții își pot alege peștele, și la cerere poate fi filetat sau gătit.

Andreea: „Comenzile online sunt de 2-3 ori mai mari ca într-o zi obișnuită. Peștele proaspăt este livrat în cutii izotermice, cu fulgi de gheață, produsele sunt ambalate, vidate."

În Piața Floreasca, într-un restaurant-pescărie se pregătește un borș de sturion, alături de o caracatiță la tigaie și un biban de mare la cuptor. Sunt zeci de comenzi amplasate pe platformele online, dar și clienți care vin să cumpere peștele direct din vitrină.

Gabriela: „Astăzi avem foarte multă cerere pe doradă, lup, pe produsele sălbatice, dar somonul rămâne în topul preferințelor. Când se cere pește românesc, în general merg pe scrumbie atunci când este sezonul. Se cere în continuare crapul, carasul. Au crescut fructele de mare. Probabil sunt mai ușor de făcut acasă."

Și raioanele cu pește din marile centre comerciale au fost aglomerate.

Fie tăvălit prin mălai și prăjit, fie pe grătar, făcut saramură sau ciorbă, peștele este vedetă, în special pentru cei care țin post în această perioadă.

Femeie: „Acum iau păstrăv. Am vrut doradă, dar nu este aici și în altă parte nu am mai mers.”

Femeie: „Crap, astăzi caut crap. Vreau să fac o ciorbiță și prăjit.”

Fie că vorbim de pescării sau restaurante, vânzările dintr-o zi de sărbătoare, cu dezlegare la pește, se dublează. Din păcate, sunt puține zile de acest fel într-un an, iar românul, în continuare, mănâncă 90 la sută din pește din import. De afară aducem cel mai mult păstrăv și crap, specii care rămân în topul preferințelor noastre. Din păcate, în pandemie, consumul de pește a scăzut cu 20 la sută. Românii erau oricum la coada Europei la acest capitol. În 2019, un român a mâncat în medie șapte kilograme de pește, anual.

Ziua de Buna Vestire marchează în calendarul popular începutul primăverii. Este cunoscută și drept Ziua Cucului, mai ales că pasările călătoare încep să se întoarcă și să anime pădurile prin cântecul lor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
NEWS ALERT Gigi Becali anunță o revenire de senzație la FCSB
Citește și...
Cum se vor desfăşura slujbele de Paşte. Mesajul premierului Cîţu
Cum se vor desfăşura slujbele de Paşte. Mesajul premierului Cîţu

Slujbele de Paşti se vor desfăşura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor măsurilor sanitare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”
Iohannis: „Trebuie să găsim soluţii ca oamenii să meargă la biserică de Paşte”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluţii astfel încât oamenii să poată merge la biserică de Paşte.

Sfaturi de la nutriționiști pentru postul Paștelui. La ce trebuie să fie atenți românii
Sfaturi de la nutriționiști pentru postul Paștelui. La ce trebuie să fie atenți românii

Am intrat în Postul Paștelui, iar nutriționiștii ne atrag atenția că este foarte important să mâncăm sănătos și echilibrat în această perioadă, și să avem grijă și de trup și de suflet.

Recomandări
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”
Macron și Xi au pus la cale un armistițiu la nivel mondial. „Lumea de astăzi nu este prea pașnică”

Președintele chinez Xi Jinping a revenit în Europa după 5 ani. Primit cu toate onorurile la Paris, nu a fost menajat.

Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”
Netanyahu, acuzat că pune în pericol pacea din Gaza prin bombardarea Rafah. „Acest lucru ar părea a fi un truc”

Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că termenii nu îi îndeplinesc cerinţele şi a continuat loviturile în Rafah, plănuind în acelaşi timp să continue negocierile pentru un acord.

Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă
Temperaturi ridicate în luna mai. Zonele din România în care va ploua mult în următoarea perioadă

Meteorologii anunţă temperaturi uşor peste cele obişnuite în toată ţara, începând de la jumătatea lunii mai, inclusiv în primele trei zile din aprilie.