Bubuitura misterioasă care i-a pus pe jar pe ieșeni. Avalanșă de explicații și teorii
O bubuitură puternică, asemănătoare unei explozii, s-a auzit marți în jurul orei 14:00 în majoritatea cartierelor din Iaşi şi localităţile limitrofe. Zgomotul a fost urmat de o undă de şoc în urma căreia ferestrele s-au cutremurat, relatează Ziarul de Iași.
Ieșenii s-au întrecut în a lansa teorii ale conspirației și diverse explicații pe rețelele de socializare: de la explozia unui meteorit, la boom-ul produs de spargerea barierei sunetului de unui avion supersonic, ba chiar experimente militare ale rușilor. Sute de persoane au comentat incidentul pe Facebook.
Reprezentanţii Centrului anti-grindină au spus că nu a fost lansată nicio rachetă iar prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a susținut că a sunat la toate instituţiile din subordine, dar nimeni nu a reuşit să ofere o explicaţie fenomenului, relatează Ziarul de Iași. Cei de la ISU spun că nu au primit nicio sesizare cu privire la eveniment. Un răspuns identic a venit şi de la IPJ.
Un fenomen asemănător a avut loc şi în urmă cu trei ani, tot în timpul verii în mijlocul zilei. Evenimentul a rămas atunci fără vreo explicaţie concretă.
Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii “Al. I. Cuza” a încercat să explica fenomenul pe Facebook. ”Astăzi la Iaşi s-a produs un fenomen extrem. La ora 14:08 şi 30 secunde în oraşul Iaşi şi pe o rază de cel puţin 50 km s-a simţit un zgomot puternic. Un zgomot care a produs vibraţii mecanice puternice, multe geamuri au tremurat serios. Curiozitatea este încă şi mai mare că nici o autoritate, nici o instituţie nu au găsit răspuns şi nu au confirmat că au identificat sursa.
Care este cauza? Cine? De ce? În mod cumva surprinzător cu 3 ani în urmă, pe la aceiaşi oră, acelaşi sunet (nu pot confirma dacă de acelaşi calibru) de asemenea a rămas un mister. Nu mă hazardez cu ipoteze. La un asemenea impact e nevoie însă de o energie cinetică imensă care nu poate fi lansată de o persoană privată. Poate fi un fenomen natural de mare calibru sau un exerciţiu militar neconfirmat din varii motive. Din fericire există echipamentul instalat de mine în turnul ceasului din Palat care măsoară simultan spectrul sunetului şi vibraţiile mecanice induse de varii fenomene naturale sau antropice Încercam să le descifrăm. Revin cum am date concrete. LE. Ora 01:18/ Din calcule reiese că sursă este în partea de Nord-Est a Iaşului, pe direcţia Iasi-Balti. S-a propagat dinspre Nord-Est spre Sud-Vest. Posibil să fie ceva mai sus de Iaşi, în Rep Moldova, cam la 30 km distanţă. Unda de şoc a ajuns în zona de Sud-Vest a Iaşului după aproximativ 3 minute după ce a trecut de Iaşi, adică pe la 14:11. În Iaşi s-a simţit la ora 14:08. Sunt date foarte foarte preliminare. De remarcat că şi aeroportul Iaşi este FIX pe această direcţie. Dar poate este doar o coincidenţă.”
Sursa: ziaruldeiasi.ro
Etichete: iași, facebook, explicatii, zgomot, bubuitura,
Dată publicare:
10-07-2019 15:39