Doi medici care au greșit o rețetă ar putea plăti despăgubiri de zeci de mii de euro

Dată publicare: 08-07-2019 16:44
Dată actualizare: 08-07-2019 17:45


Doi medici de familie din Iași, soț și soție, găsiți vinovați pentru culpă medicală, trebuie să plătească 70.000 de euro, după cum a decis prima instanță, pentru că au prescris greșit rețeta unei paciente în vârstă.

Mai precis, doctorii au stabilit un dozaj incorect dintr-un medicament foarte puternic, iar femeia și-a dat seama de eroarea lor abia după ce a început să se simtă foarte rău.

La sfârșitul anului 2014, femeia a fost diagnosticată cu poliartrită reumatoidă, iar medicul specialist i-a recomandat un medicament puternic, pe care ar fi trebui să-l ia de 2 pe săptămână.

Medicul de familie însă a greșit rețeta: i-a prescris pacientei o doză de 6 ori mai mare. Adică, să ia medicamentul de două ori pe zi, timp de 30 de zile, deși pastila este extrem de toxică și în mod normal nu se prescriu asemenea dozaje. La rândul lor, nici farmacistele nu s-au autosesizat.

După 5 zile, însă, a început să se simtă rău și a fost internată în spital. Femeia a primit 12 zile de îngrijiri medicale. Autoritățile spun că viața ei nu a fost pusă în pericol, pentru că a oprit medicația la timp. Pacienta a făcut plângere penală și la Colegiul Medicilor.

Acum, cei doi doctori s-au ales cu mustrare și plata a 70.000 euro, daune morale.

Decizia însă nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.


VIDEO PROTVPLUS.RO