Bookfest 2024: Ficțiunea și poveștile pentru copii au fost vedetele târgului de carte
A fost un weekend plin pentru cei care iubesc să citească și au ajuns la Bookfest, unul dintre cele mai mari târguri de carte de la noi, organizat în Capitală.
Deși editurile au venit cu mai puține titluri noi, oamenii au avut de unde să aleagă. Cărțile de dezvoltare personală, dar mai ales cele de ficțiune, au ținut topul vânzărilor, potrivit organizatorilor. Totodată, un sfert dintre cărțile vândute au fost povești pentru copii.
Pe Alex, un copil de 8 ani, l-a fascinat o carte cu dinozauri. A răsfoit-o bine înainte să îi ceară tatălui să o cumpere. Mai ales că acasă are o bibliotecă plină din care să aleagă.
Reporter: Cât de des citești?
Copil: „Aproape în fiecare zi. Noaptea, uneori, mai citesc înainte de culcare și de-aia. Îmi plac benzile desenate și mai citesc și cu texte lungi.”
Vestea bună este că poveștile pentru copii sunt tot mai căutate. Așa se face că, potrivit organizatorilor Bookfest, la ediția din acest an, acest tip de cărți și-au consolidat poziția în topul vânzărilor, cu aproximativ 25% din total. Iar multe dintre edituri au avut rafturi întregi dedicate micilor cititori.
Părinte: „Am luat pentru cel mic care are 8 ani, cel mare își caută singur. E un moment bun pentru noi să facem provizia de cărți pentru vară”.
Deși cărțile de dezvoltare personală erau printre cele mai cerute de public, anul acesta au prins avânt cele de ficțiune.
Anca Sindili, managerul de vânzări al unei librării: „Thrillere. Cam tot ce înseamnă ficțiune, dar în general thrillere. Cele mai căutate. Cei mai căutați autori sunt John Grisham Dan Brown”.
Aproximativ 150 de edituri sunt prezente aici, însă, spre deosebire de alte ediții, standurile lor sunt mai mici. De aceea vedem și culoarele acestea generoase. Și asta pentru că acum editurile au venit cu mai puține cărți. Îmi spuneau organizatorii că inclusiv titlurile noi lansate anul acesta sunt mai puține, din cauza costurilor în creștere.
Mihai Mitrică, directorul executiv al Bookfest: „Un editor, ca să poată investi într-un titlu nou, trebuie să aibă și o predictibilitate a cifrelor de vânzări. Bonul mediu, în general la Bookfest, era înspre 15, 17 euro. În condițiile unei inflații care nu a fost acoperită de creșterea prețurilor la carte, el s-a păstrat cam tot pe acolo”.
Deși numărul vizitatorilor a fost în scădere la ediția din acest an, târgul de carte s-a bucurat de mai mulți cumpărători. Adică, oamenii nu au venit doar să privească, ci și-au făcut liste de-acasă și au știut exact ce vor să cumpere. Spre deosebire de librării, aici au găsit reduceri și de 80%.
Respondent: „Pe lângă ce am vrut să îmi cumpăr, e clar că ne-am lipit de mult mai multe cărți.”
Reporter: Câte ați cumpărat până acum?
Respondent: „10, poate”.
Reporter: „Ați făcut și un calcul?”
Respondent: „Nu vreau să fac calculul”.
Prețul mediu al unei cărți este de 40, 50 de lei, potrivit librăriilor.