Romania este tara bananiera! Exportam citrice si curmale intr-o veselie

Ultima actualizare: 02-04-2012 03:06

Ce lubenite, cirese sau prune. Romania exporta in prezent cu 50% mai multe banane, citrice si curmale, comparativ cu fructele autohtone.

Intrucat 80% din productia noastra a fost distrusa de ploi, anul acesta multi comercianti au descoperit o nisa ca sa faca totusi bani: importa la preturi mici banane din Eucuador si Filipine si le revand apoi in tarile din jur.

Bananele pot fi afacerea anului 2010. Dupa o calatorie linistita de peste 5.000 de mile marine, fructele ajung inca verzi in portul Constanta.

Aici, containerele sunt descarcate si duse in niste laboratoarele de coacere. In primele sase luni numai un distribuitor a cumparat de pe plantatiile din Ecuador si Filipine 45.000 de tone.

Treaba merge bine din moment ce are o cifra de afaceri de aproximativ 35 de milioane de euro.

Specialistii din domeniu confirma: bananele reprezinta 40% din fructele pe care le consuma romanii. Pe locul doi sunt merele.

Marfa pleaca insa de la noi si in Republica Moldova, Bahamas sau Iordania. 1.500 de tone am exportat doar in 2009.

Schimbarile climatice si incalzirea globala le-au dat ideile peste cap sefilor din agricultura.

Daca tot nu suntem in stare sa producem si sa exportam fructe si legume romanesti, specialistii de la ministerul agriculturii s-au gandit ca este un moment bun sa incepem sa aclimatizam cateva soiuri de portocale, kiwi si lamai. De vina sunt temperaturile ridicate din ultima vreme.

Pana cand plantatiile virtuale de banane, portocale si lamai vor ajunge la maturitate, poate ca se vor trezi din visul frumos si specialistii nostri si vor salva macar rosiile si merele pentru care eram vestiti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO