Vacanta in stil maur. Marrakech, orasul marocan care te vrajeste cu gradinile sale, bazarurile si imblanzitorii de serpi
Intr-un oras exotic numit Marrakech luna ianuarie vine cu maxime de 23 de grade si gradini inflorite. Arhitectura maura, tarabele pline de curmale si fresh de citrice te vor ademeni aici.
Inca de la intemeierea sa in secolul al XI-lea si pana in prezent, Marrakech a fost un oras targ, a carui zarva era data de indemnurile tarabagiilor, un loc prin care s-au vanturat constant comerciantii, localnicii si turistii.
Ce s-a schimbat de-atunci? Cu timpul, orasul a lasat in urma acea "dezordine" boema care-i anima strazile si a facut loc muzeelor, traseelor turistice si nu in ultimul rand luxului. Asta in primul rand datorita expatilor cu gusturi fine si pretentii elitiste, veniti de prin Europa, America si Africa de Sud. Ei au renovat casele vechi si le-au transformat in hoteluri boutique, si-au invatat chefii sa prepare mancare traditionala, au desavarsit experienta hamamurilor si a serviciilor in general si "si-au adus" aici magazinele preferate.
Biletul de avion poti sa il obtii la sub 100 de euro, daca esti dispus sa faci cel putin o escala pe undeva pe drum, asta pentru ca zbor direct din Romania nu exista. O camera de hotel poate fi inchiriata si cu 30 de euro pe noapte.
Piata Jamaa el-Fna
Sufletul orasului, de la rasarit si pana mult dupa apus, piata Jamaa el-Fna are pe tarabe produse cu care sa imbie toate cele cinci simturi ale unui turist, ori localnic. Pe timpul zilei aici se gasesc covoare persane, stofe, pielarie si multe suveniruri. Spre seara isi fac aparitia si cei care vand mancare traditionala, ori tincturi si leacuri stravechi, iar noaptea este rezervata spectacolelor cu muzicanti, acrobati, povestitori si imblanzitori de serpi.
Moscheea al-Kutubyya
N-ai zice ca un oras in care oamenii se deplaseaza in principal cu motorete si carute trase de magari are zgarie nori. Ei bine, nu-i chiar asa. Minaretul moscheii al-Kutubyya, inalt de 77 de metri, domina intreg orasul inca de la constructia sa din secolul al XII-lea. Arhitectura lacasului de cult este una simpla, cu fatade din caramida rosiatica.
Gradina Majorelle
O gradina botanica de aproape cinci hectare te asteapta sa o descoperi in Marrakech. A fost proiectul de-o viata al pictorului Jacques Majorelle, un imigrant francez care si-a gasit inspiratia pe aceste meleaguri. El a impodobit acest loc cu lucrarile sale. Putini stiu ca un mare admirator al gradinii a fost chiar designerul Yves Saint Laurent, care s-a indragostit de ea inca de la prima vizita si care in 1980 a salvat-o de la inchidere, cumparandu-o. Toamna lui 2017 aduce aici si o expozitie ce poarta numele designerului francez.
Palatul Bahia
Bahia in limba araba inseamna "cel frumos" sau "stralucitor", iar numele descrie numai bine acest palat construit in la sfarsit de secol XIX. A fost ridicat pentru Ba Ahmed ben Moussa said Hmad, marele vizir al sultanului, iar arhitectura sa inglobeaza perfect esenta stilurilor islamic si marocan. Cladirea era folosita si pe post de harem, de aceea are o gradina interioara catre care aveau deschidere toate odaile amantelor vizirului. Pe langa mozaicurile colorate in nuante predominante de alb, verde si albastru, cu siguranta gradina complexului iti va lua ochii.
Hamamul
Atata umblat si vizitat poate obosi picioarele chiar si celui mai antrenat turist. De aceea o vizita la unul dintre numeroasele hamamuri ale Marrakechului este binevenita. Te poti bucura aici de saune, tratamente reci, calde, ori cu sapun negru si masaje revigorante.
Savoarea orasului
Nicio vacanta nu este completa fara o experienta culinara de-a locului. Bucataria marocana este o "tocanita" facuta din influente mediteraneene, arabe, africane si evreiesti, date toate la foc mic, pret de cateva sute de ani. Ceaiul de menta este bautura nationala, iar preparatele tajine, supa harira si placintele pastilla trebuie musai incercate in vizita ta aici.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, maroc, moschee, bazar, preparate, travel, culinar,
Dată publicare:
06-01-2017 14:09