Băuturi tradiționale din Europa care merită încercate. Ce să bei în funcție de locul în care călătorești
Savurarea unei băuturi delicioase într-un peisaj frumos este una dintre plăcerile vieții, cu atât mai mult când știi că bei ceva autentic.
Dacă ai de gând să călătorești în Europa, fii atent la băuturile autentice pe care poți să le încerci.
Vei descoperi gusturile tradiționale pe măsură ce ajungi dintr-o regiune în alta, dintr-o țară în alta și dintr-un oraș în altul.
Băuturi tradiționale din Europa care merită încercate
Grappa
Grappa este o băutură italiană autentică făcută din struguri. Rezultatul este un coniac puternic. Strugurii folosiți sunt cei rămași după producerea vinului, iar cojile, pulpa, semințele și tulpinile sunt distilate pentru a crea această băutură tare. Este cel mai bine savurată după cină, servită simplu într-un păhărel de shot.
Almdudler
Dacă te afli în Austria și vrei ceva fără alcool, Almdudler este o băutură răcoritoare faimoasă din Viena, cu o aromă distinctă de ierburi. Este realizată prin amestecarea ierburilor alpine naturale cu zahăr din sfeclă, acid citric și apă minerală, oferind o băutură efervescentă perfectă pentru zilele însorite. Conține în mod natural cofeină, oferindu-ți o mică doză de energie.
Vin spumant grecesc
Deși Franța este, poate, prima țară europeană la care te gândești când vine vorba de vinuri spumante, nu rata varietățile mai puțin cunoscute, dar la fel de delicioase, de vin spumant grecesc. De fapt, Grecia a fost unul dintre primii producători de vin. Perfect de savurat în timp ce te bucuri de vremea fantastică, vinul spumant rosé grecesc este ușor, răcoritor și plăcut la gust.
Schnapps
Originar din Germania, schnapps este o băutură populară în toată Europa. Este un termen general pentru mai multe tipuri de spirtoase tari și clare, toate având arome fructate. Dacă ai nevoie de o sugestie pentru servire, schnapps-ul este tradițional consumat în shot-uri mici după masă pentru a ajuta la digestie. Schnapps poate fi găsit în toată Austria și Germania. Deși este un rachiu fructat similar cu alte băuturi distilate de pe continent, majoritatea schnapps-ului din Austria și Germania este făcut din mere, prune, pere, caise și cireșe.
Jenever
Jenever, uneori numit „gin olandez” de către vorbitorii de engleză, este un lichior aromatizat cu ienupăr, popular în Olanda și Belgia. Ienupărul a fost folosit inițial pentru a masca gustul vinului distilat și pentru efectele sale medicinale.
Becherovka
Becherovka este un bitter din plante, cu arome de scorțișoară și ghimbir, popular în Republica Cehă. Unii îl beau rece și simplu, în timp ce cei care doresc să îl facă să dureze mai mult îl amestecă cu apă tonică.
Rakia / rakija
Rakia, o băutură spirtoasă fructată populară, poate fi găsită în Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia. Ingredientele, aromele și obiceiurile în jurul consumului de rakia variază de la o regiune la alta.
Pastis
Având în vedere toată oferta de vin, șampanie, coniac și brandy din Franța, s-ar putea să fii surprins să vezi pastis pe listă. Dar puține băuturi sunt la fel de tipic franceze ca această băutură spirtoasă cu aromă de anason, pe care mulți o diluează cu apă.
Ouzo
Ouzo, un aperitiv cunoscut pentru aroma sa puternică de anason, poate fi găsit atât în sate mici, cât și în orașe mari din Grecia.
Unicum
Localnicii din Ungaria pot bea acest lichior din plante fie ca aperitiv, fie ca digestiv. Unicum este întunecat, amar și plin de arome de plante.
Whiskey irlandez
Whiskey-ul irlandez poate fi găsit la distilerii și în nenumărate pub-uri din Irlanda și Irlanda de Nord. Mulți cunoscători de whiskey consideră whiskey-ul irlandez printre cele mai bune din lume.
Vodka
Vodka, făcută din secară, orz, ovăz, grâu, triticale (un hibrid de grâu și secară) sau cartofi, a fost folosită inițial în scopuri medicinale în Polonia. Astăzi, multe varietăți pot fi găsite în baruri și supermarketuri din toată țara. Dacă ești fan tărie, o poți încerca simplă, însă dacă nu vrei dureri de cap o poți combina cu un suc natural de portocale, merișoare sau grapefruit și multă gheață, conform interrail.eu.
Vin de Porto
Vinul de Porto este un vin roșu dulce, produs în Valea Douro din Portugalia. Poate fi găsit la zeci de distilerii, precum și în baruri, restaurante și magazine din toată țara.
Țuică
Țuica este o băutură spirtoasă românească produsă din rachiu de cereale. Este un alcool pe bază de fructe, a cărui tărie este determinată de tehnica de distilare utilizată pentru a crea băutura. Este băutura pe care fiecare român o oferă unui străin care vizitează țara noastră și se servește ca aperitiv, pentru a crește pofta de mâncare.
Akvavit / akevitt / aquavit
Danemarca, Norvegia și Suedia au fiecare propria versiune a acestei băuturi spirtoase aromatizate, de obicei făcută din cartofi. Akevitt-ul norvegian trebuie să folosească cartofi norvegieni și să fie maturat timp de cel puțin șase luni în butoaie de stejar. În contrast, versiunile din Suedia și Danemarca sunt de obicei nematurate și pe bază de cereale. Acest lichior poate fi găsit la festivaluri sau la evenimente speciale cum ar fi nunțile și mesele de Crăciun.
Slivovica
La fel ca multe dintre țările vecine, Slovacia are un rachiu de fructe propriu. Se numește Slivovica și este de obicei făcută folosind prune damascene.
Sherry
Sherry-ul spaniol provine din regiunile viticole din apropierea orașului Jerez de la Frontera. Aceste vinuri fortificate variază în funcție de tipul de struguri și de procesul de producție utilizat.
Rakı
Mulți confundă rakı turcesc cu rakia, dar această băutură cu aromă de anason aparține unei categorii proprii. Cei care preferă puritatea o pot consuma simplu, dar mulți alții adaugă puțină apă rece.
Absint
Absintul, un spirit cu aromă de anason, uneori numit "zâna verde", este produs în Elveția încă din anii 1700. Călătorii pot afla mai multe despre el la Muzeul Absintului din Môtiers, în Val de Travers, considerat locul de naștere al acestei băuturi spirtoase.
Cocktailuri pe care să le încerci în Europa
Dacă ajungi în aceste locuri în următoarea perioadă, încearcă ceva nou și delicios. Aceste cocktailuri nu doar că sunt răcoritoare, dar ingredientele sunt făcute local și gustul este cel autentic. Poți să le recreezi acasă, dacă îți plac în mod deosebit.
Porn Star Martini
Porn Star Martini este un cocktail originar din Londra, Anglia, care nu are prea multe în comun cu un Martini clasic, în ciuda numelui său. Este făcut din vodcă cu aromă de vanilie, lichior de fructul pasiunii, suc de lime și piure de fructul pasiunii. De obicei, este servit cu un shot de șampanie (sau prosecco) pe lângă. Ingredientele, cu excepția vinului spumant, se agită într-un shaker cu gheață și se strecoară într-un pahar răcit. Cocktailul a fost creat la începutul anilor 2000 de Douglas Ankrah la barul The Townhouse.
Szarlotka
Szarlotka (sau Tatanka) este un cocktail polonez care combină sucul de mere cu Żubrówka, o vodcă poloneză aromată cu iarba bizonului. Raportul este de 2:1 în favoarea sucului de mere. Se servește într-un pahar înalt, cu gheață, iar uneori poate fi decorat cu suc de lămâie sau lime și un praf de scorțișoară. Szarlotka este, de asemenea, un termen polonez pentru prăjitura cu mere.
Gimlet
Gimlet este un cocktail clasic englezesc, simplu și elegant. Inițial, era făcut cu părți egale de gin și cordial de lime (băutură nealcoolcă făcută din concentrat de suc de lime și zahăr cu apă), dar versiunile moderne sunt mai puțin dulci și utilizează un raport de 1:2 în favoarea ginului. Ingredientele se amestecă bine cu gheață și se servesc cu o felie de lime, recomandă tasteatlas.
Espresso Martini
Espresso Martini este un cocktail cremos și bogat, realizat dintr-o combinație de vodcă, espresso, sirop de zahăr și lichior de cafea. Ingredientele se agită într-un shaker cu gheață și se strecoară într-un pahar de Martini, fiind decorat cu câteva boabe de cafea. A fost inventat de Dick Bradsell la sfârșitul anilor 1980 la Fred’s Club din Londra.
Bombardino
Bombardino este un cocktail de iarnă italian, făcut din brandy, lichior de ouă VOV, frișcă și scorțișoară. Pentru a-l pregăti, se amestecă brandy și lichiorul de ouă cald într-o cană de sticlă, apoi se adaugă frișcă și scorțișoară. Este popular în stațiunile de schi din Italia și are un conținut ridicat de alcool, motiv pentru care a fost descris ca fiind "ca o bombă".
Bramble
Bramble este un cocktail de primăvară creat în 1984 de Dick Bradsell în Londra. Acesta include gin sec, suc de lămâie, lichior de mure, sirop de zahăr și gheață zdrobită. Are o aromă intensă de fructe de pădure proaspete și se prepară amestecând ingredientele cu gheață zdrobită într-un pahar înalt, apoi se toarnă lichiorul de mure peste, pentru a crea un efect marmorat.