Feriga de sparanghel, planta ușor toxică pentru oameni. Ce legătură are cu leguma pe care o folosim ca garnitură

feriga de sparanghel
Shutterstock

Feriga de sparanghel are un frunziș verde strălucitor, cu textură fină, asemănătoare cu penele, ceea ce o face să iasă în evidență în orice cameră.

Asparagus setaceus nu este o plantă greu de întreținut, dar are câteva preferințe când vine vorba despre lumină, sol, apă și temperatură. 

Asparagus setaceus (Feriga de sparanghel) - cultivare

De obicei plantată primăvara, feriga de sparanghel, care crește rapid, are câteva preferințe în ce privește îngrijirea. În climatele calde și umede, ferigile de sparanghel se pot răspândi rapid când sunt plantate în exterior—până la punctul de a deveni invazive.

În interior, cheia pentru o ferigă de sparanghel robustă este să menții planta bine udată, stufoasă și densă, astfel încât frunzișul ei asemănător penelor să formeze un tufiș frumos.

Citește și
recoltare sparanghel
Un muncitor român a adormit pe câmpul de sparanghel și a fost lovit în plin de secerătoarea care recolta
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban

Feriga de sparanghel este ușor toxică pentru oameni și moderat toxică pentru animale de companie.

Aceasta este o plantă perenă erbacee și poate atinge de la 90 la 120 de cm lățime la maturitate. În exterior, are nevoie de expunere parțial la soare, iar în interior preferă lumina strălucitoare, indirectă.

Ca sol, feriga de sparanghel preferă un amestec de sol bine drenat, cu un pH ușor acid (6.5-6.8)

Din primăvară până în toamnă, planta înflorește și face niște flori albe, aproape insesizabile. Feriga de sparanghel este originară din Africa de Sud.

Îngrijire

În exterior, aceste plante vor prefera un loc cu umbră parțială, într-un sol bogat în materie organică, umed și bine drenat. Feriga de sparanghel poate fi plantată în exterior sau cultivată ca plantă de interior.

Este, de asemenea, populară ca plantă în container în exterior și poți aduce containerul în interior când vremea devine rece.

Dacă planta ta crește în grădină, ei bine, trebuie să știi că există mai multe modalități prin care îi poți oferi protecție împotriva bolilor.

"Frunzele" ferigii de sparanghel sunt cladode. Frunzele adevărate sunt aproape invizibile, sub formă de solzi lângă baza cladodelor. Deși ferigile par moi la atingere, sunt destul de ascuțite. Poartă mănuși de grădinărit dacă intenționezi să tai o plantă mai veche. Când feriga de sparanghel este mulțumită de locul său, poate produce flori mici, urmate de bobițe care sunt ușor toxice. Bobițele sunt toxice pentru pisici și câini.

Lumină

Feriga de sparanghel prosperă în umbră ușoară, deși poate fi aclimatizată la mai multă lumină.

Ține-o departe de lumina directă și puternică a soarelui, care poate arde frunzișul.

Sol

Plantează ferigile de sparanghel în ghivece sau containere într-un sol de ghiveci umed și bine drenat.

În exterior, planteaz-o într-un sol bogat și bine drenat, ușor acid. Preferă solul bogat pentru a prospera. Asigură-te că recipientele în care le plantezi au găuri de drenaj.

Apă

Menținerea unei ferigi de sparanghel hidratată necesită puțin efort, deoarece această plantă prosperă în umiditate. Condițiile de creștere în interior pot fi adesea prea uscate, mai ales în timpul sezonului de iarnă, când dai drumul la căldură. Pulverizează planta zilnic, concentrându-te pe tulpinile arcuite. Dacă planta pare să devină maro și căzută, probabil are nevoie de mai multă apă.

O metodă inedită de a uda florile este cea în care se folosesc cuburi de gheață. Atenție însă, această metodă nu este potrivită pentru toate tipurile de plante. 

Menține solul umed și udă atunci când primul centimetru de sol se simte uscat la atingere. Aerul cald și umed, și pulverizarea zilnică vor ajuta planta să prospere. În exterior, menține feriga de sparanghel bine udată pentru a preveni uscarea completă a solului.

Temperatură și umiditate

Încearcă să menții o temperatură caldă, în jur de 21 de grade Celsius, și să nu scadă sub 12 grade pentru prea mult timp.

Dacă ai o terasă umbroasă sau o seră, plantele de interior vor răspunde probabil cu o creștere abundentă peste vară.

Evită schimbările bruște de temperatură, care pot cauza căderea cladodelor.

Fertilizare

Hrănește feriga de sparanghel cu un îngrășământ lichid sau solubil în apă, diluat la jumătate din indicațiile de pe ambalaj. În timpul verii, plantele din containere pot necesita hrăniri săptămânale; în rest, hrănește lunar.

Tunderea

Feriga de sparanghel crește rapid, și poate fi necesar să o tunzi pentru a o menține ordonată. Folosește foarfece de grădinărit curate sau foarfece ascuțite pentru a îndepărta porțiunile maro sau pentru a regenera o plantă mai veche. Taie la bază, nu în mijlocul unei tulpini.

Propagarea

Deși această plantă poate fi propagată prin plantarea semințelor găsite în bobițe, metoda mai ușoară și mai rapidă este să dezgropi și să împarți rădăcinile tuberculoase:

Primăvara, dezgroapă întreaga plantă (sau scoate-o din ghiveci), folosind o lopățică. Asigură-te că porți mănuși pentru a te proteja de spinii ascuțiți.

Împarte grupul de rădăcini în secțiuni cu o lopățică sau un cuțit, asigurându-te că fiecare secțiune include o parte din rădăcină, precum și o porțiune din coroana cu lăstari în creștere. Replantează bucățile în ghivece individuale sau în locații proprii din grădină. Este mai bine să ții planta la umbră până când începe să crească din nou.

Dacă vrei să faci propagarea prin semințe, acestea pot fi găsite în interiorul bobițelor mici roșii produse de plantele mature. Când bobițele sunt complet coapte, zdrobește-le și strecoară semințele mici. Există de obicei una până la trei semințe pe bobiță.

Înainte de plantare, zgârie și înmoaie semințele peste noapte. Apoi, apasă-le pe suprafața solului. Semințele au nevoie de lumină pentru a germina. Germinarea ar trebui să dureze câteva săptămâni. Când se dezvoltă frunzele adevărate, poți transplanta răsadurile în ghivece mai mari pentru a continua să crească.

Plantarea și replantarea

Plantează ferigile de sparanghel în ghivece sau containere într-un sol de ghiveci bine drenat.

Ferigile de sparanghel cresc rapid, iar rădăcinile tuberculoase pot sparge ușor un ghiveci. Planifică să replantezi des.

Pentru o replantare de succes, împarte planta în grupuri mari și asigură-te că iei mai multe rădăcini subterane când o împarți. Plasează plantele divizate în ghivece noi, umplute cu sol de ghiveci proaspăt. Udă bine.

Iarna

Dacă temperaturile exterioare încep să scadă sub 12 grade Celsius, adu ferigile de sparanghel în ghiveci în interior. Păstrează-le într-o lumină puternică, departe de curenți de aer și calorifere. Asigură-te că menții solul umed, dar nu lăsa rădăcina să stea în apă, deoarece acest lucru poate provoca putrezirea rădăcinilor.

Dăunători și boli comune

Păianjenii roșii, afidele și păduchii lânoși adoră să stea în frunzele acestei plante. Poți scăpa de ei cu un insecticid comun pe care îl găsești la orice magazin de specialitate.

Condițiile excesiv de umede pot provoca putrezirea rădăcinilor. Evită udarea excesivă pentru a preveni aceste probleme.

Deși este relativ ușor de crescut, feriga de sparanghel are câteva probleme care pot fi ușor remediate dacă știi ce să cauți:

Frunze galbene - Frunzele ferigii de sparanghel se vor îngălbeni dacă planta are dăunători precum păianjeni roșii sau păduchii lânoși sau dacă planta ta nu primește suficientă lumină. Îndepărtează dăunătorii, plasează planta într-o lumină mai puternică, pulverizeaz-o și problema ar trebui să dispară.

Frunzele acestei plante se pot îngălbeni, de asemenea, dacă este suprasaturată cu îngrășământ (soluția este să fertilizezi mai rar), sau dacă are prea multă sau prea puțină lumină.

Dacă feriga ta de sparanghel devine maro și pare să se usuce, este posibil să nu fi fost suficient udată. Taie secțiunile maro, uscate, și încearcă să uzi mai des.

Căderea frunzelor - Una dintre cele mai mari neplăceri cu această plantă este căderea frunzelor, lucru care poate suprafețele unde stă cu ace fine uscate. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza udării neregulate. Deși nu le place să fie îmbibate în apă, nici nu le place să fie uscate. Ritmul corect de udare poate fi deosebit de dificil în climatele mai reci, unde aerul interior poate fi foarte uscat în timpul iernii. Udarea și pulverizarea mai frecvente sunt de obicei soluția pentru o plantă care își pierde frunzele masiv.

Cât timp trăiește o ferigă de sparanghel

Dacă este replantată regulat și bine îngrijită, o ferigă de sparanghel poate avea o viață aproape indefinită ca plantă de casă. Dacă nu este împărțită și replantată regulat, totuși, poate muri în câțiva ani, deoarece devine prea aglomerată și rădăcinile se sufocă. Dacă le plantezi în aer liber, vor avea o viață mai ușoară, deoarece se vor răspândi pur și simplu pentru a umple spațiul disponibil.

Legătura dintre feriga de sparanghel și leguma sparanghel

Ferigile de sparanghel și sparanghelul comestibil sunt specii diferite din același gen: Asparagus.

Sparanghelul de grădină este A. officinalis, o legumă perenă care crește încet. Are un aspect similar cu speciile de ferigi de sparanghel, dar are tulpini delicioase comestibile care sunt recoltate înainte ca planta să își dezvolte frunzele în primăvară.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Românii se întorc de la cules de sparanghel din străinătate și investesc în propriile culturi. Cererea a crescut
Românii se întorc de la cules de sparanghel din străinătate și investesc în propriile culturi. Cererea a crescut

După ani de zile în care au cules sparanghel pentru străini, mulți români s-au întors acasă, iar acum investesc în propriile culturi. Restaurantele sunt în general interesate de acest produs, care le aduce produc[torilor venituri consitente.

Un muncitor român a adormit pe câmpul de sparanghel și a fost lovit în plin de secerătoarea care recolta
Un muncitor român a adormit pe câmpul de sparanghel și a fost lovit în plin de secerătoarea care recolta

Inspectoratul de Poliție din Diepholz, Germania, a raportat un accident grav la locul de muncă într-un câmp de sparanghel. Un muncitor român a fost rănit grav de o mașină de recoltat, scrie NordBayern.de.

A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile
A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile

A început recoltatul sparanghelului, iar băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile. Semn că este tot mai apreciată și la noi, planta este cultivată de tot mai mulți fermieri.

De ce preferă acum românii să muncească în agricultură, deși se simt nedreptățiți de patronii germani. Pățania unui român
De ce preferă acum românii să muncească în agricultură, deși se simt nedreptățiți de patronii germani. Pățania unui român

Aproximativ opt milioane de români muncesc în străinătate.

300 de kilograme de sparanghel, furate de pe un câmp în landul german Hessa
300 de kilograme de sparanghel, furate de pe un câmp în landul german Hessa

Indivizi necunoscuţi au furat 300 de kilograme de sparanghel după ce au strâns recolta care se întindea pe şase kilometri pe un câmp situat în sudul landului german Hessa, relatează dpa.

Recomandări
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea
George Simion, față în față cu Andreea Esca. Cum a răspuns la întrebarea "Sunteți un om violent?"

La PRO TV, continuă seria de interviuri cu principalii candidați la prima functie în stat, iar invitatul de joi seara este liderul AUR, George Simion.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nicio șansă
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs accidentul teribil cu mașina strivită de tramvai. Șoferul n-a avut nicio șansă

Un bărbat de 39 de ani, angajat al Serviciului de Pază și Protecție, și-a pierdut viața într-un teribil accident de circulație, produs în București. Era la volan și a virat în fața unui tramvai, care i-a strivit mașina de un stâlp.

Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile
Când începe campania electorală pentru alegerile parlamentare. BEC a stabilit și toate interdicțiile

Campania electorală pentru alegerile parlamentare va începe la data de 1 noiembrie 2024, a decis joi Biroul Electoral Central, care a transmis și interdicțiile după cele 30 de zile de campanie.