A început recoltatul sparanghelului. Băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile
A început recoltatul sparanghelului, iar băcăniile și magazinele și-au umplut rafturile. Semn că este tot mai apreciată și la noi, planta este cultivată de tot mai mulți fermieri.
Așa se face că, în ultimii patru ani, am ajuns de la 15 hectare la 171 de hectare cultivate. Românii preferă, totuși, sparanghelul verde, care este mai ieftin și mai ușor de cultivat, față de cel al,b care e mai scump și mai pretențios.
La ferma Elenei Iordache, din Comana, județul Giurgiu, a început recoltarea sparanghelului acum două săptămâni. Recunoaște că este o cultutră sensibilă și cu multe riscuri, însă cerea e tot mai mare, așa că merită.
Elena Iordache, fermier: „Depinde foarte mult de calitatea solului și de condițiile meteo, planta fiind influențată atât la creștere, cât și la producție foarte mult de condițiile meteo. Anul acesta, la noi, în sudul României, precipitațiile au fost extrem de slabe, ceea ce se vede la recoltă.”
Sparanghelul este considerat una dintre cele mai scumpe, dar și sănătoase culturi de legume, care e în ascensiune și la noi. Suprafețele cultivate cu această plantă au crescut de mai bine de 10 ori în ultimii patru ani.
Potrivit Institutului Național de Statistică, dacă în 2018 aveam doar 15 hectare cultivate cu sparanghel, anul trecut am ajuns la 171 de hectare. Și asta pentru că a crescut și cererea.
O băcănie din București, de exemplu, se aprovizionează o dată pe săptămână cu lăzi de sparanghel, pe care le vinde imediat. Un kilogram costă 53 de lei.
Lidia Ciucă, angajatul unei băcănii: „S-a dublat cantitatea. Anul trecut comandam cam zece kilograme, acum comandăm dublu, chiar și 25 de kilograme. Proaspăt vindem în băcănie și fetele de la bucătărie îl pregătesc în diverse preparate pe care le comandă clienții.”
Și rețelele de socializare sunt pline de rețete cu sparanghel, care stâng mii de aprecieri, mai ales că planta poate fi gătită rapid și în multe combinații de gusturi.
Deși la noi în țară este popular sparanghelul verde, planta mai are și o variantă albă. Sparanghelul alb se cultivă sub o prelată care nu lasă razele soarelui să ajungă la plante. Astfel, în lipsa clorofilei, firele rămân albe până când ajung la suprafața solului și sunt recoltate. Deși varianta albă nu diferă foarte mult la gust și proprietăți față de cea verde, sparanghelul alb este mai scump chiar și cu 50%, tocmai pentru că necesită o muncă suplimentară.
Este totodată și motivul pentru care, în România, nu prea sunt fermieri dornici să cultive această variantă, iar ce găsim în magazine provine din import, în special din Germania, acolo unde planta e foarte iubită.