Adăposturile de protecție civilă sunt pline de biciclete și murături. Ce se întâmplă în caz de urgență
În caz de necesitate, doar jumătate din populația municipiului Buzău are loc într-un adăpost de protecție civilă. Ceilalți n-ar avea loc de biciclete, anvelope, borcane cu dulcețuri, murături și alte lucruri depozitate la subsolul blocurilor.
Dacă apare o situație urgentă, locatarii sunt obligați prin lege să debaraseze în 24 de ore adăposturile. Care sunt, oricum, într-o stare precară. N-au mai fost renovate de zeci de ani.
În municipiul Buzău sunt 39 de adăposturi de protecție civilă, cele mai multe în blocurile comuniste, la subsol, însă niciunul nu e dotat conform standardelor.
Șeful protecției civile spune că, în caz de nevoie, s-ar putea monta în doar câteva ore filtre de aer pentru ca oamenii să poată sta acolo în siguranță până trece pericolul unui eventual atac chimic, spre exemplu.
Marian Popa – șef protecție civilă Buzău: "Avem 39 de adăposturi, starea lor este funcționabilă, singura problemă este că ele la ora actuală sunt ocupate de cetățenii de pe scările respective. Dar fiecare cetățean de pe scara respectivă știe conform legii că în termen de 24 de ore trebuie să părăsească aceste adăposturi. Ele sunt întreținute tocmai de aia le-am lăsat în grija lor întrucât au și lumină în ele, au căldură în ele”.
În subsolurile blocurilor sunt depozitate murături, cutii și obiecte care nu mai sunt de mult de folos, dar oamenii nu se îndură să le arunce. Dacă se dă alarma, au 24 de ore la dispozitie să elibereze spatiile.
Constantin Raduslav: “V-am spus ce am, murături, conserve, dulceață toate neamurile. Le scot de aici, într-o jumătate de oră ... ce să fac cu ele, nu oi scoate de acum și rafturile”.
Ionel Popa – locatar: “Sunt șanse să supraviețuim tinând cont că sunt oarecum amenajate și se pot goli relativ rapid plus că mai avem diferite produse de strictă necesitate care se regăsesc aici”.
Un astfel de adăpost aflat la subsol poate adăposti aproape 400 de suflete. Are energie electrică, toaletă, instalație de filtratre a aerului. Celelalte dotări au fost furate.
Marian Popa – șef protecție civilă Buzău: “Au fost pe timpul până în revoluție au fost dotate exact cum trebuie, dar cu timpul au dispărut, au spart ușile, au furat din ele acum nu se mai poate intra, că am blocat totul”.
Și dotările Centrului de comandă al municipiului Buzău, aflat la subsolul prefecturii, lasă de dorit. Tehnologia instalată aici e depășită.
Adaposturile de protecție civilă au fost construite pentru ca oamenii să aiba un loc unde să fie protejați în cazul unui eventual atac aerian sau în caz de dezatre chimice, biologice ori nucleare.