A fost descoperit pangolinul de România. Ciudatul mamifer este cel mai braconat animal din lume

Ultima actualizare: 16-01-2022 12:41
A fost descoperit pangolinul de România. Ciudatul mamifer este cel mai braconat animal din lume
Arkansas Research

Cercetării de la Universitatea Arkansas au descoperit în Vâlcea o nouă specie de pangolin, care a trăit pe teritoriul țării noastre acum 2 milioane de ani. Pangolinul este un mamifer pe cale de dispariție și cel mai braconat animal din lume.  

O nouă specie de pangolin, în prezent un mamifer pe cale de dispariție și cel mai braconat animal din lume, a fost descoperită de cercetătorii americani în România, în situl paleontologic Grăunceanu din județul Vâlcea, pe valea Oltețului.

Este și motivul pentru care pangolinul de România a fost denumit ”Smutsia olteniensis”, scrie Arkansas Research.

Specia descoperită pe valea Oltețului are multe trăsături asemănătoare cu genul Smutsia, care trăiete acum numai în Africa.

„Nu este o fosilă de lux”, a spus Claire Terhune, profesor asociat de antropologie la Universitatea din Arkansas.

„Este doar un singur os, dar este o specie nouă de un fel de animal ciudat. Suntem mândri de asta, deoarece descoperirile fosile de pangolini sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie cel mai tânăr pangolin descoperit vreodată din Europa și singura fosilă de pangolin din Europa din Pleistocen”, a mai spus Terhune.

În situl Grăunceanu au mai fost descoperite girafe cu gâtul scurt și pisici cu dinți sabie

Osul este un humerus- sau osul brațului- și provine de la Grăunceanu, un bogat zăcământ fosil. Timp de aproape un deceniu, Terhune și o echipă internațională de cercetători și-au concentrat atenția asupra zonei Grăunceanu și a altor situri ale Oltețului.

Aceste situri, descoperite inițial în urma alunecărilor de teren din anii 1960, au produs fosile dintr-o mare varietate de specii de animale, inclusiv o maimuță terestră mare, girafe cu gât scurt, rinoceri și pisici cu dinți sabie, pe lângă noile specii de pangolin.

„Ceea ce este deosebit de interesant este că, deși unele lucrări din anii 1930 au sugerat prezența pangolinilor în Europa în timpul Pleistocenului, acele fosile au fost pierdute, iar alți cercetători s-au îndoit de valabilitatea lor”, a spus Terhune.

„Acum știm cu siguranță că pangolinii erau prezenți în Europa cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă”, afirmă cercetătorul.

Pangolinul românesc trăia în Oltenia acum 2 milioane de ani

Noua fosilă de pangolin are o vechime de aproximativ 1,9 până la 2,2 milioane de ani, plasându-l în intervalul epocii Pleistocen, care a durat de la aproximativ 2,6 milioane de ani în urmă, până acum 11.700 de ani.

Identificarea acestei fosile ca pangolin este semnificativă, deoarece cercetările anterioare au sugerat că pangolinii au dispărut din înregistrarea paleontologică europeană în timpul Miocenului mijlociu, de acum 10 milioane de ani.

Lucrările anterioare au emis ipoteza că pangolinii au fost împinși către mai multe medii ecuatoriale tropicale și subtropicale din cauza tendințelor globale de răcire.

Pangolinii moderni mai există doar în Asia și Africa. Deseori denumiți ca furnicari solzoși, ei seamănă oarecum cu armadilo care cutreieră sudul Statelor Unite.

Cele mai braconate animale din lume. Un kilogram de solzi costă și 3.500 de dolari

Cu solzi de la cap la coadă, sunt uneori confundați cu reptilele, dar pangolinii moderni sunt de fapt mamifere și sunt cel mai strâns înrudiți cu carnivorele. De asemenea, se numără printre cele mai braconate animale din lume.

Potrivit World Wildlife Fund, cele opt specii de pangolini vii de pe două continente variază de la „vulnerabile” la „în pericol critic”.

Pangolinii au devenit în ultimii ani cele mai braconate animale din lume, depășind elefanții și rinocerii, vânați pentru fildeș.

Neobișnuitele mamifere sunt căutate pentru carne și solzi, foarte căutați în medicina tradițională chineză. Un kilogram de solzi de pangolin ajunge și 3.500 de dolari.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO