Reacția autorităților române față de posibila implicare a unui diplomat român în traficul cu solzi de pangolin

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile române fac verificări după ce presa internațională vorbește despre posibila implicare a unui diplomat român, dintr-o țară africană, într-un caz de trafic cu solzi de pangolin.

Acest animal, acoperit de o platoșă de solzi, a devenit în ultimii ani cel mai braconat mamifer din lume, pentru solzii folosiți în medicina asiatică și considerați vindecători pentru multe afecțiuni.

Transportul ilegal, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficanții ar fi prezentat documente care arătau că au un transport de mobilă, cu destinația România.

Documentele ar fi fost semnate de un diplomat de la Ambasada României din Angola, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internaționale.

Ministerul de Externe de la București susține că nu a primit nicio notificare oficială în acest caz. 

 

Solzi în cantitate de 1,2 tone, descoperiți la Istanbul

 

 Polițiștii turci au descoperit și reținut un transport de 1,2 tone de solzi de pangolini, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Încărcătura plecase din Congo de pe aeroportul din Kinshasa și urma să ajungă în România. Pe aeroportul din Istanbul a fost găsită camuflată într-un transport trecut în acte drept mobilă, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internaționale.

Conform anchetei internaționale, România ar fi fost doar un paravan. Adevărată destinație erau țările asiatice, a explicat pentru Știrile ProTV doctorul Colman, specialist al unei organizații care lupta pentru protecția acestor mamifere.

„Au fost cazuri în care traficanții vietnamezi și-au folosit legăturile strânse cu țările est-europene pentru a tranzita aceste zone. Așa că e posibil că marfa să fi fost ridicată și apoi un broker să o trimită spre Vietnam", a declarat doctorul Colman.

Potrivit celor de la RFI, expeditorul mărfii ar fi un bărbat care lucra pentru o agenție de turism și care a pretins că acționează în numele unui presupus diplomat român din Ambasada României în Angola. Diplomatul ar fi și semnat documentele vamale.

 

Reacția MAE

 

Într-un răspuns pentru Știrile ProTV, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu a primit nicio notificare oficială în acest caz și că la ambasada nu a fost avizat oficial niciun transport.

MAE precizează că la nivelul Centralei MAE, al Ambasadei României la Luanda și al Consulatului General al României la Istanbul nu a fost primită, până la acest moment, nicio comunicare oficială referitoare la incidentul menționat.

De asemenea, MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice a României la Luanda nu s-a solicitat și nici nu s-a autentificat vreun document de însoțire a unui transport de acest tip.

Dacă se va dovedi că în acest caz de trafic cu solzi de pangolin există semnătură unul diplomat român, atunci ar putea izbucni un scandal internațional.

Și asta pentru că pangolinul este o specie protejată, pe cale de dispariție, începând din 2016. A ajuns să fie cel mai braconat mamifer din lume, întrecând în ultimii ani elefanții și rinocerii, vânati pentru fildeș.

Pangolinii sunt vânați pentru carne și solzi. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradițională chineză pentru tratarea unor afecțiuni, printre care astm, artrită, dar și cancer sau probleme de fertilitate.

 

 

Jurnaliștii CNN au relatat și ei despre acest subiect

 

„Deși este o piață neagră, nu este tocmai una ascunsă. Iată pangolin în acest meniu de restaurant”, relatează un jurnalist CNN.

Pe piața neagră prețurile cele mai mari sunt în China, unde un kilogram de solzi costă până la 1.400 de dolari. În Vietnam , Indonezia și Thailanda, țări în care crește pangolinul asiatic, solzii au prețuri mai mici.

Singurul loc din România unde poate fi văzut un pangolin, atât cel african, cât și cel asiatic, este muzeul Antipa din Capitală. Evident, exemplarele sunt naturalizate. Spre exemplu, un pangolin de copac este un exemplar mai mic, care atinge cam un metru cu tot cu coadă. Nu are dinți, ci doar o limba lipicioasă cu care mănâncă termite și furnici. I se mai spune și furnicarul solzos.

Anchetatorii ajutați de Interpol au reținut în acest caz mai mulți agenți vamali congolezi. Autoritățile române nu au comunicat până acum dacă există vreo implicare românească în acest caz.

Citește și...
Academia Română ar fi refuzat să îl accepte pe Mircea Cărtărescu în rândurile sale. Scriitorul a primit doar două voturi
Academia Română ar fi refuzat să îl accepte pe Mircea Cărtărescu în rândurile sale. Scriitorul a primit doar două voturi

Academia Română ar fi respins o cerere ca scriitorul Mircea Cărtărescu să devină membru, potrivit unor surse citate de Aktual24.ro.

Un copil a fost găsit speriat și dezorientat pe masivul Postăvaru, după ce s-a pierdut de părinții lui
Un copil a fost găsit speriat și dezorientat pe masivul Postăvaru, după ce s-a pierdut de părinții lui

Un copil care s-a pierdut vineri după-amiază în partea superioară a masivului Postăvaru a fost coborât în siguranţă la baza muntelui şi şi-a regăsit părinţii cu ajutorul jandarmilor montani de la Poiana Braşov.

Cardurile pentru plata facturilor la energie: cine le primește și cum pot fi folosite
Cardurile pentru plata facturilor la energie: cine le primește și cum pot fi folosite

Patru milioane de persoane din 2,8 milioane de gospodării din România primesc, până în 28 februarie, cardurile de sprijin pentru plata facturilor la energie, arată Guvernul, prezentând care este procedura pentru utilizarea acestor carduri.

Recomandări
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea
Afacerea pornită într-un sat din Bacău care trimite pe bandă rulantă case din lemn în toată lumea

Cei care vor să-și ducă afacerea la nivelul următor trebuie să știe că până în 2027 Uniunea Europeană pune la bătaie cinci miliarde de euro pentru mediul privat de la noi.

Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE
Facturile de energie vor fi standardizate. Prima pagină va conține datele esențiale. De când se aplică măsura ANRE

Facturile la energie electrică nu vor mai fi complicate, cu informații greu de înțeles, ca până acum. 

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a răsturnat autocarul cu români în Slovenia. „M-am trezit cu cioburi de sticlă în gură”

Sunt trei morți și trei răniți, în stare gravă, după ce un autocar plin cu români s-a răsturnat pe o autostradă din Slovenia, în apropiere de granița cu Ungaria.