Reacția autorităților române față de posibila implicare a unui diplomat român în traficul cu solzi de pangolin
Autoritățile române fac verificări după ce presa internațională vorbește despre posibila implicare a unui diplomat român, dintr-o țară africană, într-un caz de trafic cu solzi de pangolin.
Acest animal, acoperit de o platoșă de solzi, a devenit în ultimii ani cel mai braconat mamifer din lume, pentru solzii folosiți în medicina asiatică și considerați vindecători pentru multe afecțiuni.
Transportul ilegal, în valoare de 1,5 milioane de euro, a fost interceptat pe aeroportul din Istanbul, iar traficanții ar fi prezentat documente care arătau că au un transport de mobilă, cu destinația România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Documentele ar fi fost semnate de un diplomat de la Ambasada României din Angola, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internaționale.
Ministerul de Externe de la București susține că nu a primit nicio notificare oficială în acest caz.
Solzi în cantitate de 1,2 tone, descoperiți la Istanbul
Polițiștii turci au descoperit și reținut un transport de 1,2 tone de solzi de pangolini, în valoare de 1,5 milioane de euro.
Încărcătura plecase din Congo de pe aeroportul din Kinshasa și urma să ajungă în România. Pe aeroportul din Istanbul a fost găsită camuflată într-un transport trecut în acte drept mobilă, potrivit jurnaliștilor de la Radio France Internaționale.
Conform anchetei internaționale, România ar fi fost doar un paravan. Adevărată destinație erau țările asiatice, a explicat pentru Știrile ProTV doctorul Colman, specialist al unei organizații care lupta pentru protecția acestor mamifere.
„Au fost cazuri în care traficanții vietnamezi și-au folosit legăturile strânse cu țările est-europene pentru a tranzita aceste zone. Așa că e posibil că marfa să fi fost ridicată și apoi un broker să o trimită spre Vietnam", a declarat doctorul Colman.
Potrivit celor de la RFI, expeditorul mărfii ar fi un bărbat care lucra pentru o agenție de turism și care a pretins că acționează în numele unui presupus diplomat român din Ambasada României în Angola. Diplomatul ar fi și semnat documentele vamale.
Reacția MAE
Într-un răspuns pentru Știrile ProTV, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că nu a primit nicio notificare oficială în acest caz și că la ambasada nu a fost avizat oficial niciun transport.
MAE precizează că la nivelul Centralei MAE, al Ambasadei României la Luanda și al Consulatului General al României la Istanbul nu a fost primită, până la acest moment, nicio comunicare oficială referitoare la incidentul menționat.
De asemenea, MAE precizează că la nivelul misiunii diplomatice a României la Luanda nu s-a solicitat și nici nu s-a autentificat vreun document de însoțire a unui transport de acest tip.
Dacă se va dovedi că în acest caz de trafic cu solzi de pangolin există semnătură unul diplomat român, atunci ar putea izbucni un scandal internațional.
Și asta pentru că pangolinul este o specie protejată, pe cale de dispariție, începând din 2016. A ajuns să fie cel mai braconat mamifer din lume, întrecând în ultimii ani elefanții și rinocerii, vânati pentru fildeș.
Pangolinii sunt vânați pentru carne și solzi. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradițională chineză pentru tratarea unor afecțiuni, printre care astm, artrită, dar și cancer sau probleme de fertilitate.
Jurnaliștii CNN au relatat și ei despre acest subiect
„Deși este o piață neagră, nu este tocmai una ascunsă. Iată pangolin în acest meniu de restaurant”, relatează un jurnalist CNN.
Pe piața neagră prețurile cele mai mari sunt în China, unde un kilogram de solzi costă până la 1.400 de dolari. În Vietnam , Indonezia și Thailanda, țări în care crește pangolinul asiatic, solzii au prețuri mai mici.
Singurul loc din România unde poate fi văzut un pangolin, atât cel african, cât și cel asiatic, este muzeul Antipa din Capitală. Evident, exemplarele sunt naturalizate. Spre exemplu, un pangolin de copac este un exemplar mai mic, care atinge cam un metru cu tot cu coadă. Nu are dinți, ci doar o limba lipicioasă cu care mănâncă termite și furnici. I se mai spune și furnicarul solzos.
Anchetatorii ajutați de Interpol au reținut în acest caz mai mulți agenți vamali congolezi. Autoritățile române nu au comunicat până acum dacă există vreo implicare românească în acest caz.