A doua șansă pentru încălțămintea veche. Românii apelează la cizmării și curățătorii pentru a nu irosi banii pe produse noi
Cu o rată anuală a inflației, care în septembrie a ajuns la 8,8%, și prețuri care au tot crescut, unii români sunt mai atenți cu banii lor.
De exemplu, nu își mai cumpără atât de des încălțămite și preferă să o repare pe cea veche. E mai ieftin, dar ajută indirect și mediul. Mai puține produse noi înseamnă mai puține resurse consumate, dar și mai puține deșeuri.
Așa se face că afacerile cu cizmării care acum ceva ani erau amenințate cu falimentul au prins din nou aripi. Și unele chiar se dezvoltă.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Îngrijorat, până nu de mult, că va fi nevoit să renunțe la atelierul lui de cizmărie din Cluj-Napoca pentru că puțini îi mai treceau pragul, Dorin Duca are acum de muncă zilnic.
Clienți sunt, în general, români care au început să se uite mai atent la cum cheltuiesc banii și nu mai merg direct în magazine să-și ia o pereche nouă de pantofi când la cei vechi, de exemplu, s-a tocit talpa.
Dorin Duca, cizmar: „Schimbat talpa, pus fermoar, vopsit încălțămintea”.
În atelierul lui, acestă ultimă operațiune are cel mai mic preț, 20 de lei. Repararea unui toc la un pantof este 25 de lei, iar înclocuirea tălpii, o sută de lei.
Dar pentru ce tipuri de încălțiminte cer oamenii ajutor la cizmărie?
Dorin Duca, cizmar: „Orice e din piele preferă să le repare”.
În Cluj-Napoca, Duca are concurență mare. Peste 20 de cizmării sunt trecute doar pe harta Google a orașului și există altele care nu sunt indexate.
Cu o pensulă în mână, asemenea unui artist, aici se reface vopseaua pe un pantof care nou costă cel puțin 500 de lei.
Pe lângă clasicele cizmării s-au dezvoltat și curățătoriile de pantofi care nici ele nu duc lipsă de clienți.
Procedura de impermeabilizare costă 20 lei. Mai scump este procesul de curățare, dar achitarea prețului îi scapă pe clienți de o cheltuială mai mare.
Robert Mușet, administrator curățătorie încălțăminte în Cluj: „Dacă ai o pereche pe care ai purtat-o iarna trecută, cel mai probabil ai pete de sare și apă. Ai de ales a cumpăra o pereche nouă pentru 1.000 de lei sau o cureți profesional pentru 55 de lei”.
Alexandru Voicu, propietar atelier curățătorie încălțăminte Brașov: „Oamenii își apreciază încalțămintea de calitate care și aceea ajunge la 150-200 de euro și de ce să nu dai 20 de euro pentru un tratament profesional și să o mai folosești încă un an - doi.”
Ovidiu Condutuță, client: „Am încălțăminte pe care o port ani la rând, sunt de calitate și prefer să îi curăț”.
Unele curățătorii de pantofi au atât de mulți clienți în ultima perioadă încă vor să se extindă cum este cazul lui Alexandru Voicu din Brașov.
Pe lângă cei care vin să prelungească viața unor pantofi, ca să facă economie, încep să îi bată la ușă și cei care se gândesc la mediu și nu vor să încurajeze fenomenul „fast fashion” care poluează mediul.