A crescut numărul micilor procesatori de legume din România, dar „pentru ei este greu să ajungă la raft”

×
Codul embed a fost copiat

Este vremea conservelor și a murăturilor. Cei care au timp învață să le pregătească singuri acasă, cu ponturi primite de la mame sau bunici. Alții caută să le cumpere gata făcute de la băcănii și micile fabrici care apar în număr tot mai mare.

Zacusca, bulionul și murăturile sunt cele mai cautate.

Pe Valea Sebeșului, Elena foloseste cele mai frumoase legume de la producătorii locali și face conserve care ajung până în Capitală. Un borcan cu ciuperci în saramură se vinde și cu 40 de lei. Are cereri și pentru gogoșarii cu conopidă sau bulion.

Elena Pogan, producător: „Mergem la târgul din București și observăm că anul următor oamenii ne caută”.

Reporter: Cu cât la sută a crescut cererea în ultimii ani?

Citește și
craciun in lume
Crăciunul în jurul lumii. Cele mai frumoase imagini ale atmosferei de sărbătoare. GALERIE FOTO

Elena: „55%”.

Se lucrează la foc continuu și într-o bucătărie industrială din Alba.

Adriana Duna, director general: „Suntem prezenți în diverse magazine și cererea a crescut față de anul trecut cu 20%”.

Specialiștii confirmă că există o creștere în rândul micilor procesatori de legume, însă au nevoie de ajutor permanent de la stat.

Ștefan Pădure, Asociația pentru promovarea alimentului românesc: „Sunt în creștere, într-adevăr, dar cred că un suport, încă o dată spun, al statului este important. Pentru că la noi cooperativele au luat un avânt foarte puternic și dacă acești oameni nu sunt coordonați. Pentru ei este greu să ajungă la raft. România încearcă și exportul pentru diminuarea balanței”.

Accesul la fonduri europene i-a ajutat pe unii producători să se orienteze către procesarea legumelor.

Felix Arion, directorul Asociației AgroTransilvania: „Este practic un rezultat al faptului că a fost sprijinit sectorul legumicol în România în ultima perioadă prin schema de minimis. Cei care îi motivează suntem noi, adică cumpărătorii, noi îi vom putea motiva în momentul în care vom alege produsele lor de pe rafturi”.

Anul trecut am importat legume conservate provizoriu de peste 4 milioane de euro, cu peste 20 la sută mai puțin față de 2021, potrivit Institutului Național de Statistică.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Conopidă murată - cele mai bune rețete. Secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă
Conopidă murată - cele mai bune rețete. Secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă

Conopida murată este nelipsită din orice casă. Versatilă și ușor de pregătit, conopida este una dintre cele mai apreciate murături de toamnă, aducând pe masă un gust crocant, ușor acrișor și plin de arome

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.