A crescut numărul micilor procesatori de legume din România, dar „pentru ei este greu să ajungă la raft”

×
Codul embed a fost copiat

Este vremea conservelor și a murăturilor. Cei care au timp învață să le pregătească singuri acasă, cu ponturi primite de la mame sau bunici. Alții caută să le cumpere gata făcute de la băcănii și micile fabrici care apar în număr tot mai mare.

Zacusca, bulionul și murăturile sunt cele mai cautate.

Pe Valea Sebeșului, Elena foloseste cele mai frumoase legume de la producătorii locali și face conserve care ajung până în Capitală. Un borcan cu ciuperci în saramură se vinde și cu 40 de lei. Are cereri și pentru gogoșarii cu conopidă sau bulion.

Elena Pogan, producător: „Mergem la târgul din București și observăm că anul următor oamenii ne caută”.

Reporter: Cu cât la sută a crescut cererea în ultimii ani?

Citește și
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

Elena: „55%”.

Se lucrează la foc continuu și într-o bucătărie industrială din Alba.

Adriana Duna, director general: „Suntem prezenți în diverse magazine și cererea a crescut față de anul trecut cu 20%”.

Specialiștii confirmă că există o creștere în rândul micilor procesatori de legume, însă au nevoie de ajutor permanent de la stat.

Ștefan Pădure, Asociația pentru promovarea alimentului românesc: „Sunt în creștere, într-adevăr, dar cred că un suport, încă o dată spun, al statului este important. Pentru că la noi cooperativele au luat un avânt foarte puternic și dacă acești oameni nu sunt coordonați. Pentru ei este greu să ajungă la raft. România încearcă și exportul pentru diminuarea balanței”.

Accesul la fonduri europene i-a ajutat pe unii producători să se orienteze către procesarea legumelor.

Felix Arion, directorul Asociației AgroTransilvania: „Este practic un rezultat al faptului că a fost sprijinit sectorul legumicol în România în ultima perioadă prin schema de minimis. Cei care îi motivează suntem noi, adică cumpărătorii, noi îi vom putea motiva în momentul în care vom alege produsele lor de pe rafturi”.

Anul trecut am importat legume conservate provizoriu de peste 4 milioane de euro, cu peste 20 la sută mai puțin față de 2021, potrivit Institutului Național de Statistică.

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Conopidă murată, cele mai bune rețete. Trucuri și secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă
Conopidă murată, cele mai bune rețete. Trucuri și secrete pentru cele mai bune murături cu conopidă

Conopida murată este nelipsită din orice casă. Acest deliciu de iarnă merge de minune cu o mulțime de preparate, de la mâncare de cartofi, pilaf, tocăniță cu carne, până la feluri mai simple, cum ar fi o simplă friptură cu cartofi prăjiți.

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.