19 noiembrie 2023 - Ziua Internațională a Bărbatului. Cum a fost aleasă această zi

Ziua barbatului
Shutterstock

Ziua Internațională a Bărbatului este o sărbătoare anuală care a fost creată pentru a recunoaște și a celebra contribuțiile și importanța bărbaților în societate.

Această zi specială are ca scop promovarea egalității de gen, încurajarea sănătății și bunăstării bărbaților, precum și abordarea problemelor specifice cu care se confruntă aceștia în lumea modernă.

Ziua Internațională a Bărbatului, celebrată pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a Bărbatului a fost propusă pentru prima dată în anul 1992 de către profesorul Thomas Oaster de la Universitatea Missouri - Kansas City din Statele Unite. Cu toate acestea, ideea unei sărbători dedicate bărbaților a fost întâmpinată inițial cu rezistență și scepticism.

A fost nevoie de mai mulți ani pentru ca această inițiativă să câștige popularitate și să fie adoptată în mai multe țări din întreaga lume.

Data oficială de sărbătorire a Zilei Internaționale a Bărbatului a fost stabilită pe 19 noiembrie. Această dată a fost aleasă pentru a se alinia cu Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în aceeași perioadă, mai exact pe 20 noiembrie. Scopul acestui aliniament este de a sublinia importanța relației dintre bărbați și copii și de a promova rolul pozitiv pe care bărbații îl pot juca în creșterea și educarea copiilor.

Ziua Internațională a Bărbatului are o importanță semnificativă în societatea modernă. Aceasta oferă o oportunitate de a reflecta asupra problemelor cu care se confruntă bărbații și de a promova egalitatea de gen, conform Internationalmensday.com.

Într-o lume în care de multe ori se pune accentul pe problemele femeilor și pe lupta pentru drepturile acestora, Ziua Internațională a Bărbatului aduce în prim-plan problemele și provocările specifice cu care se confruntă bărbații în societate.

Unul dintre aspectele cheie abordate în această zi specială este sănătatea bărbaților. Se estimează că bărbații trăiesc în medie mai puțin decât femeile și sunt mai expuși riscului de a dezvolta afecțiuni precum bolile de inimă, cancerul de prostată și probleme de sănătate mentală.

Ziua Internațională a Bărbatului oferă o platformă pentru a promova conștientizarea și educația în ceea ce privește sănătatea bărbaților și pentru a-i încuraja pe aceștia să își acorde mai multă atenție și grijă personală.

De asemenea, Ziua Internațională a Bărbatului este o ocazie de a aborda și stereotipurile de gen și presiunile sociale cu care se confruntă bărbații. Aceasta oferă un cadru pentru a promova un concept sănătos al masculinității, care să încurajeze exprimarea emoțiilor, comunicarea deschisă și relații sănătoase. Este important să se recunoască că bărbații pot fi, de asemenea, vulnerabili și că este important să li se ofere sprijin și să li se permită să își exprime sentimentele într-un mod sănătos.

Cum este sărbătorită ziua în alte țări

Ziua Internațională a Bărbatului este sărbătorită în peste 60 de țări pe 19 noiembrie. Printre țările care marchează această zi se numără Statele Unite, Australia, Canada, Regatul Unit, India, Uruguay, Jamaica, Ghana, Elveția, Malta, Italia, Irlanda, China și multe altele.

Celebrarea acestei zile a evoluat de-a lungul timpului pentru a promova sănătatea bărbaților, a aduce în prim-plan aspectele legate de sănătatea mentală, prevenirea bolilor și încurajarea unei vieți sănătoase, conform equalityleeds.ac.uk.

Mulți oameni se adună pentru a organiza evenimente care să ofere informații și suport privind aceste aspecte, inclusiv consultări medicale, discuții deschise, campanii de conștientizare și alte activități menite să încurajeze bărbații să-și acorde atenția necesară în ceea ce privește starea lor de sănătate.

În multe țări, această zi devine o platformă pentru discuții despre stereotipurile de gen și despre modul în care acestea pot influența bărbații în diverse aspecte ale vieții lor, de la comportamentul social până la sănătatea mentală. Aceasta reprezintă, de asemenea, un moment important pentru a recunoaște și a celebra rolurile și contribuțiile pozitive pe care bărbații le au în comunitate și în familie.

Unele organizații și grupuri încurajează implicarea în discuții și programe care susțin relațiile sănătoase, promovează modele pozitive de masculinitate și încurajează bărbații să fie deschiși în a cere ajutor atunci când au nevoie. De asemenea, această zi oferă oportunitatea de a reflecta asupra chestiunilor legate de egalitatea de gen, inclusiv responsabilitatea socială și sprijinul reciproc între sexe.

Ziua bărbatului în România

Pe 2 februarie 2016, Parlamentul României a votat pentru a recunoaște Ziua Bărbatului ca sărbătoare oficială a statului român. Cu toate acestea, această zi nu este considerată zi liberă. Prima dată când Ziua Bărbatului a fost sărbătorită în România a fost pe 19 noiembrie 2016.

Fostul ministru al Familiei, Gabriela Firea, a anunțat în luna martie un proiect prin care și bărbații pot primi tichete cadou pe data de 19 noiembrie. Reamintim că în prezent, Codul fiscal permite angajatorilor să ofere tichete cadou femeilor pe 8 martie, atunci când este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii.

"Egalitatea de șanse nu este doar despre drepturile femeilor, ci și despre cele ale bărbaților, discriminați mai puțin ce-i drept", a transmis Gabriela Firea, pe contul său personal de socializare.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Tragerea la sorți pentru EURO 2024, simulată de 1.000 de ori! Cu cine a picat România și până unde a ajuns
Citește și...
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun
Cele mai frumoase destinații pentru vacanța de Crăciun, în Europa. Orășelele cu aer de sărbătoare și târguri de Crăciun

Planifici o vacanță de sărbători? Atunci Europa este cel mai bun continent din lume pentru a sărbători Crăciunul. De la piețele de Crăciun istorice din Germania până la cel mai emblematic loc de Crăciun: Viena.

Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României
Fasole cu ciolan, sarmale din belșug și mici suculenți. Cum au sărbătorit românii Ziua Națională a României

O feerie cu ceaune imense, pline cu fasole și ciolan dulce afumat, sute de mii de sarmale și milioane de mici, dar mai ales oameni îmbujorați de gustul mâncării, al unui păhărel de vin fiert și al bucuriei de-a fi împreună.

Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu
Casa faimoasei Mița Biciclista, vedeta unui spectacol de lumini. Istoria proprietății primită cadou de Maria Mihăescu

Am intrat în luna sărbătorilor, iar spiritul lor se simte deja în Capitală. Vineri seară, casa faimoasei Mița Biciclista a fost învăluită în decorațiuni de Crăciun și lumini, gândite de unii dintre cei mai buni artiști din Europa.

 

Recomandări
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO
Coșmarul românilor rămași blocați pe aeroportul din Munchen. Unii au dormit pe jos, iar alții pe banda pentru bagaje | VIDEO

Au apărut primele imagini cu românii care au rămas captivi pe aeroportul din Munchen mai bine de jumătate de zi.    

Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza
Israelul și-a făcut un mare dușman în rândul țărilor NATO. Cine acuză statul evreu de genocid în Gaza

Liderul unui puternic stat NATO a cerut din nou Curții Penale Internaționale (CPI) să tragă la răspundere Israelul pentru presupusul genocid din Fâșia Gaza.

SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris
SUA nu vor permite „în niciun caz” alungarea palestinienilor din Fâșia Gaza, spune vicepreședinta Kamala Harris

SUA nu vor permite „în niciun caz” strămutarea forțată a palestinienilor din Gaza și Cisiordania, a declarat sâmbătă vicepreședinta Kamala Harris, acesta fiind un mesaj către trupele israeliene care luptă împotriva Hamas.