David Popovici a oferit fundițe fabricate dintr-o medalie de aur de la Mondiale copiilor care au supraviețuit cancerului FOTO

david popovici copii
Agerpres

Înotătorul David Popovici a oferit, luni, copiilor care au supravieţuit cancerului fundiţe aurii fabricate din una din medaliile sale de aur cucerite la Campionatele Mondiale de anul trecut.

 

Susţinător al proiectului încă de la lansare, David Popovici şi-a donat în urmă cu câteva luni o medalia câştigată în proba de 200 m liber în semn de speranţă pentru copiii bolnavi de cancer.

Luni, un panou cu 100 de fundiţe aurii a fost expus în cadrul Institutului Clinic Fundeni pentru a fi dăruite celor care înving boala, în cadrul programului caritabil al MedLife de testare genetică intitulat "Speranţa nu moare de cancer".

Campionul mondial i-a vizitat pe copiii bolnavi de cancer internaţi la Institutul Clinic Fundeni şi a oferit primele 20 de fundiţe celor care au supravieţuit luptei cu această boală.

"Eu sunt un campion, dar doar pentru că am reuşit să ating peretele bazinului mai rapid decât alţii. Eu doar înot rapid. Dar consider că responsabilitatea mea şi a tuturor, datoria noastră este să îi ajutăm pe ceilalţi atunci când putem.

Citește și
David Popovici
David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Mă simt onorat să fiu alături de atât de mulţi învingători. Nu e corect ce li se întâmplă şi trebuie să îi ajutăm. Iar eu mă pot alătura acestui program de testare genetică, unul care ajută şi aduce tratamente personalizate. Trebuie să ajutăm atunci când putem, asta e motivaţia mea. Această medalie este una dintre cele două cele mai importante câştigate de mine, titlurile mondiale.

Dar ştiu că pentru alţii, această medalie poate însemna mult mai mult decât pentru mine. Important este mesajul, şi anume că speranţa nu moare de cancer. Medalia este aici şi ajunge la mulţi, mulţi copii, care au nevoie de ea mai mult decât mine, dacă aş ţine-o undeva într-un dulap ca să ştiu că o am. Este doar o medalie", a spus Popovici.

”Nu am dreptul să mă plâng că e greu... pentru că ei duc adevăratul greu”

"Îi admir foarte tare pe aceşti copii, a fost foarte greu să intru în saloane şi la fel de greu să ies de acolo. Pentru că ei trec prin ceva... adică noi când spunem că avem probleme, nu, nu avem. Nu am dreptul să mă plâng că e greu... pentru că ei duc adevăratul greu. Am simţit admiraţie şi respect faţă de ei, mă bucur că mulţi au reuşit să învingă această boală nemiloasă", a adăugat el.

Testele genetice costă aproximativ 3.000 de euro, însă ele sunt oferite gratuit copiilor prin programul "Speranţa nu moare de cancer". Popovici a menţionat că şi statul ar trebui să fie un sponsor major în astfel de proiecte.

"Cu siguranţă e nevoie de cât mai mulţi bani pentru că e nevoie de cât mai multă finanţare, de cât mai multă susţinere din partea entităţilor private, dar şi din partea statului. Şi statul ar trebui să aibă un rol major în asemenea proiecte, să fie un sponsor major", a menţionat el.

Întrebat dacă simte deja presiunea de a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a răspuns: "Este o presiune mare, da. Dar sunt aşteptările altora, nu aşteptările mele sau ale echipei mele". El a adăugat că nu s-a gândit încă ce ar face cu o medalie olimpică: "Să mă văd cu ea în mână şi de acolo voi vedea".

”David este un campion uriaș, dar copiii aceștia au câștigat mult mai multe medalii decât el”

În cadrul evenimentului, profesor doctor Anca Coliţă, manager al Institutului Clinic Fundeni şi preşedinte al Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică, a declarat că testele genetice oferite prin acest program reprezintă o şansă uriaşă pentru copiii bolnavi.

"David este un campion uriaş şi sunt emoţionată să îl avem azi aici, dar copiii aceştia au câştigat mult mai multe medalii decât el. Asta pentru că fiecare zi a fost o luptă pe care ei au câştigat-o, împreună cu părinţii lor şi cu suportul nostru. Noi îţi mulţumim pentru gestul de a fi alături de aceşti copii, că sunteţi aici voi, campionii între voi.

Diagnosticul genomic înseamnă că noi cunoaştem inamicul, că reuşim să ştim mai bine care sunt particularităţile inamicului pe care trebuie să-l învingem, iar lucrul acesta este extraordinar de important. Pentru mulţi dintre ei am fi ales alt tratament în lipsa acestor teste genetice puse la dispoziţie de MedLife", a afirmat Anca Coliţă.

La rândul său, Dumitru Jardan, biolog şi şeful Laboratorului de Genetică şi Biologie Moleculară MedLife, a declarat: "Îi mulţumesc lui David Popovici, el este un campion... iar campionii au o disproporţionată funcţie în viaţa noastră din simplul motiv că sunt un exemplu viu de perseverenţă, tărie şi efort, lucruri care ne ajută să ajungem cât mai departe şi să fim ceva mai mult decât credem vreodată că o să fim. De aceste trăsături au nevoie şi micii noştri campioni, pentru că perseverenţă, putere, tărie, energie şi optimism le va fi greu şi lor să învingă această boală.

Iar ei evident că nu ajung campioni fără echipa câştigătoare, pentru că în spatele oricărui campion stă o echipă... iar noi vom încerca să îi ajutăm pe partea noastră cu absolut tot ce putem. Pentru că toţi ne dorim acelaşi lucru în final, ca speranţa să nu moară de cancer. Dacă ar ajunge să fie vândut comercial, acest test ar ajunge undeva la 3.000 de euro. Dar el nu este oferit comercial, este exclusiv pentru program".

MedLife a marcat prin evenimentul de luni un an de când a dezvoltat primul şi singurul program gratuit de testare genetică, cu acoperire naţională, pentru îmbunătăţirea succesului terapeutic în cazul copiilor recent diagnosticaţi cu cancer. Peste 250 de copii recent diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice au fost înscrişi în programul #SperanţaNuMoareDeCancer, reprezentând peste jumătate din totalul celor diagnosticaţi anual în România.

În cadrul programului, pacienţii pediatrici recent diagnosticaţi cu cancer beneficiază de unul dintre cele mai complexe teste de secvenţiere din lume pentru afecţiuni oncologice, care analizează mutaţiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer. Pe baza rezultatelor obţinute în urma testării, medicii oncologi pot alege cele mai potrivite tratamente şi terapii pentru fiecare pacient, în funcţie de profilul mutaţional al tumorii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
David Popovici, medaliat cu bronz în proba de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni
David Popovici, medaliat cu bronz în proba de 100 m liber, la Europenele de la Otopeni

Sportivul român David Popovici a cucerit medalia de bronz în proba de 100 m liber, duminică seara, la Campionatele Europene de înot în bazin scurt (25 de metri) de la Otopeni.

 

David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”
David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”

Sportivul român David Popovici, clasat pe locul patru în finala probei de 200 m liber de la Campionatele Europene de înot în bazin scurt de la Otopeni, a declarat la finalul cursei că nu poate face de fiecare dată cel mai bun timp al său.

Ce mesaje au transmis Gheorghe Popescu, Adrian Mutu și David Popovici de Ziua Naţională
Ce mesaje au transmis Gheorghe Popescu, Adrian Mutu și David Popovici de Ziua Naţională

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a notat, într-un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale, că aşteaptă cu nerăbdare să mai asculte o dată imnul României în tricoul naţionalei, în data de 18 mai, la meciul de adio al Generaţiei de Aur.  

„Sunt entuziasmat. M-am antrenat mai mult.” David Popovici, înainte de Europenele în bazin scurt de la Otopeni
„Sunt entuziasmat. M-am antrenat mai mult.” David Popovici, înainte de Europenele în bazin scurt de la Otopeni

David Popovici a declarat, într-un interviu pentru European Aquatics, că este entuziasmat înaintea Campionatului European în bazin scurt de la Otopeni, el precizând că îşi doreşte ca el şi ceilalţi concurenţi să facă spectacol.

Arta stradală cucerește România. Cea mai recentă pictură murală îl înfățișează pe David Popovici
Arta stradală cucerește România. Cea mai recentă pictură murală îl înfățișează pe David Popovici

Artiștii stradali cuceresc ușor-ușor Bucureștiul și îmbracă în culori vii clădirile ponosite din perioada comunistă. Cea mai recentă pictură murală a fost făcută pe un bloc de nouă etaje și îl înfățișează pe înotătorul David Popovici.

Recomandări
Concluzii oficiale în cazul celor 17 pacienți morți la Spitalul Pantelimon: „Nu există dovadă că s-a intervenit nemedical”
Concluzii oficiale în cazul celor 17 pacienți morți la Spitalul Pantelimon: „Nu există dovadă că s-a intervenit nemedical”

Colegiul Medicilor din Bucureşti prezintă la această oră o concluziile anchetei la Spitalul Pantelimon din Capitală, privind acuzațiile de administrare necorespunzătoare a unui medicament, ceea ce ar fi dus la decesul a 17 pacienţi în patru zile.

Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.