Arta stradală cucerește România. Cea mai recentă pictură murală îl înfățișează pe David Popovici
Artiștii stradali cuceresc ușor-ușor Bucureștiul și îmbracă în culori vii clădirile ponosite din perioada comunistă. Cea mai recentă pictură murală a fost făcută pe un bloc de nouă etaje și îl înfățișează pe înotătorul David Popovici.
Cei care desenează fără acordul proprietarilor riscă sancțiuni considerabile.
Lucrarea, care se întinde pe 300 de metri pătrați, a fost făcută de doi artiști stradali într-o săptămână. Pictura este parte dintr-un proiect, ajuns la a treia ediție și care anul acesta a avut ca temă „Libertatea”.
Cage, manager Sweet Damage Crew: „Dacă în urmă cu 20 de ani eram hăituiți și alergați pe străzi, nu că nu s-ar întâmpla asta și acum, însă când trecem spre zona asta de legel, de pictură murală, parcă sunt interesate și autoritățile de ceea ce facem noi și, de multe ori, sunt dispuși să finanțeze lucrări de genul ăsta. Nu există un spațiu legal public destinat tinerilor care ar vrea să se apuce se așa ceva, lucru pentru care eu am militat de-a lungul anilor”.
Iată, de pildă, cum un desen a schimbat radical felul în care arată un punct termic.
Liviu Zorilă, președintele Asociației Edit: „Teoria ferestrelor sparte pleacă de la următoarea observație: o clădire care are geamuri sparte și nu sunt înlocuite rapid, aceasta va avea din ce în ce mai multe geamuri sparte pentru ca, în cele din urmă, să fie vandalizată, iar centrala termică din spatele meu este cel mai bun exemplu”.
Pentru că multe dintre zidurile care le sunt alocate sunt degradate, desenatorii sunt nevoiți să le repare în primă fază, însă rezultatul final bucură multe priviri. Este și cazul unui desen realizat pe una dintre cele mai circulate artere din București. Autorul este din Timișoara. Toate aceste lucrări au fost făcute cu acordul propietarilor. Cei care nu respectă regula, plătesc.
Anul trecut a intrat în vigoare așa numita Lege Graffiti, adică persoanele care desenează sau scriu pe clădiri fără acordul proprietarilor, pot primi o amendă de până la 6.000 de lei. În plus, aceștia trebuie să înlăture desenele. În caz contrar, spațiile vor fi curățate din bugetul local, iar la final costurile vor fi recuperate în instanță.
În alte țări, sancțiunile sunt mult mai dure. De exemplu, în Austria, cei în culpă riscă până la cinci ani de închisoare, iar în Franța amenzile depășesc 3.700 de euro.