Seară inedită la Opera din Iași. Celebra Celia Costea a făcut spectacol la aniversarea de 65 de ani a instituției
A fost o seară spectaculoasă la Iași, unde Opera Națională a sărbătorit 65 de ani de la înființare. Pentru a marca momentul, artișții au pus în scenă o nouă reprezentaţie a primului spectacol jucat acolo, „Tosca”, de Giacomo Pucini.
În rolul principal, Floria Tosca, a fost una dintre cele mai apreciate voci româneșți din lumea operei, soprana Cellia Costea.
Evenimentele aniversare au început la Iași încă de pe 1 noiembrie, când oamenii au avut parte și de tururi ghidate în culisele operei. Miercuri seară, însă a avut loc cel mai așteptat moment, și anume o nouă interpretare a primului spectacol care a avut loc pe scenă din Iaşi, opera în trei acte „Tosca”, compusă de Giacomo Puccini.
Invitații au fost primiți la spectacolul aniversar cu torțe, jocuri de lasere și covor roșu. Iar la intrare, pentru a respectă măsurile impuse de pandemie, s-au verificat certificatul european de vaccinare și temperatura spectatorilor.
Daniel Șandru, manager interimar Opera Națională Română din Iași: „Avem în această seară spectacolul Tosca, cu bucuria de a o avea invitată pe celebra soprana Celia Costea, de la opera națională a Greciei, cu Lucian Petrean, de la Opera Națională București, care îl joacă pe Scarpia, și pe tenorul Alin Stoica”.
Prima stagiune de la Opera Națională Română din Iași a debutat pe 3 noiembrie 1956, tot cu spectacolul „Tosca”. Pentru a celebra momentul de atunci, pe 3 noiembrie se joacă, an de an, aceeaşi operă a lui Puccini. De fiecare dată însă emoţiile şi sentimentele sunt diferite, spun spectatorii fideli.
"Un spectacol memorabil, motiv pentru care sunt emoționat. În fiecare an este Tosca pe 3 noiembrie, dar parcă anul acesta e ceva deosebit, distribuția este de vis", a declarat un bărbat.
"An de an pe 3 noiembrie avem Tosca, dar anul acesta este special. E o mare provocare și faptul că se țin în continuare creează iluzia de normalitate și ca artă merge în continuare”, a punctat o femeie.
Andrei Fermeșanu, solist și coordonator artistic Opera Națională Română din Iași: "Eu am prins 15 reeditări ale spectacolului Tosca. Partitura este aceeași, dar fiecare distribuție aduce elemente de noutate și acelea sunt parte din inima artistului, pe care o aduce pe scenă și o dăruiește publicului."
Au participat 240 de spectatori, adică 30% din capacitatea sălii. Dar spectacolul a fost transmis şi online, pentru cei care nu au putut să fie prezenţi fizic în sală.