Românii ar putea primi vouchere pentru cărți. Campania, lansată de ministerul Culturii

×
Codul embed a fost copiat

Cărţile scrise de autorii români reprezintă doar o treime din totalul celor vândute într-o piaţă de mai puţin de 60 de milioane de lei, cea mai mică din Uniunea Europeană.

Foarte puţin, dacă luăm în considerare că această sumă include şi manualele şcolare. După mult timp în care autorităţile române au sprijinit puţin industria autohtonă de carte, Ministerul Culturii a lansat o campanie pentru susţinerea autorilor contemporani români, intitulata "citeşte româneşte".

Statul acasă din perioada Pandemiei i-a inspirat pe unii autori români. Au scris cărţi noi. Printre ei se numără şi Radu Paraschivescu, prozator şi traducător.

Radu Paraschivescu: "Cartea asta care se cheamă "Recviem vesel pentru tata" a apărut în urma despărţirii acum 5 ani de tatăl meu. El m-a învăţat ce înseamnă cartea şi cum se citeşte o carte. Implicarea ministerului este salutară în condiţiile pe care le ştim cu toţii - Suntem în coada cam în toate clasamentele europene, rata de analfabetism funcţional este foarte mare, românii nu prea citesc".

Promovarea cititului şi a autorilor români ar fi trebuit să fie priorităţi ale ministerului Culturii. Însă în ultimii ani nu au fost, spune chiar actualul ministru, Bogdan Gheorgiu.

Citește și
Lipsă acută de muncitori în construcții, deși salariile au ajuns ca în vest. ”Nu găsim oameni”
Lipsă acută de angajaţi, în construcții. Un muncitor poate ajunge la 10.000 lei/lună
Piedone nu intră în Parlament. El a pierdut mandatul de senator de Giurgiu: „Priviți rezultatul final”

Bogdan Gheorgiu, ministrul Culturii: "Din punctul meu de vedere erau multe lucruri înţepenite care trebuiau mişcate în zona infrastructurii culturale din România. Nu doresc să comentez ce s-a întâmplat când au manageriat alţii ministerul, dacă vorbim strict pe perioada mandatului meu mâine se împlinesc 7 luni de când am depus jurământul. Este important să precizăm că în România se vând anual 20 milioane de cărţi din care doar o treime sunt ale autorilor români şi cred că aici este clar că ministerul Culturii trebuie să devină un factor activ în a schimba lucurile".

2100 de titluri, incluse în campanie

 

Campania iniţiată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor şi cu mediul privat include peste 2100 de titluri a peste 1100 de autori din mai multe domenii - de la ficţiune, istorie, economie până la cărţi pentru copii. Editurile au fost condiţionate de minister ca banii obţinuţi din vânzări să ajungă la autori în maximum o săptămână. Orice altă instituţie, librărie ori distribuitor de carte, se poate alătura campaniei.

Mihai Mitrica, organizator Bookfest: Spre ruşinea instituţiei, acest minister a fost absent de multă vreme. Nu am avut până acum nicio campanie de promovare a lecturii a autorilor români. În orice ţară, autorul din ţara respectivă este mult mai uşor promovat şi se vinde mult mai bine decât media titlurilor traduse în străinătate. În România este invers.

Lavinia Bălulescu, scriitoare: Un mesaj pentru români, vreau să îi rog să nu mai fugă de rafturile cu scriitori români din librării. Poate ar putea scriitorii români să fie ajutaţi şi cu o campanie promovare a traducerilor în alte limbi de circulaţie.

Florin Lăzărescu, autor român: Literatura română contemporană, precum multe dintre produsele româneşti are gust, nu conţine E-uri, nu e modificată genetic. Cred că ar trebui făcută de oameni care se pricep, de oameni care au citit mai mult de 10 autori români contemporani.

În actuala campanie, ministerul are investiţie zero. Există câteva linii de finanţare prin Administraţia Fondului Cultural Român. Aici autorii pot depune proiecte pe modelul fondurilor europene şi pot obţine finanţări. Dar nu sunt promovate, recunoaşte chiar Secretarul de stat la ministerul culturii, Mihai Firica.

Mihai Firică, secretar de stat ministerul Culturii: "Nu cred că un autor român poate să supravieţuiască acum din aceste câştiguri rezultate din vânzarea de carte. Poate fi ministerul considerat vinovat pentru acest lucru? Nicăieri în Europa nu se întâmpla acest lucuru, scriitorii nu trăiesc doar din vânzarea de carte, sunt cazuri izolate. Mai trebuie sa va spun că ministerul nu aloca nicio sumă pentru aceasta campanie, fondurile sunt zero, dar căutam parteneriate"

Vouchere pentru cei care vor să citească autori români

 

Ministrul Culturii ia în calcul şi posibilitatea ca statul să ofere vouchere pentru cumpărătorii care vor cărţi scrise de autori români.

Ministrul Culturii: În România vom vedea oare asemenea campanii de susţinere financiară din partea statului? Şi la noi în ţara anumite autorităţi locale au avut asemenea iniţiative. Ideea este binevenita. Iată o idee să aplicăm un astfel de program de bugetare a unor vouchere cu care să se achiziţioneze doar literature contemporană, pentru ca asta înseamnă un sprijin direct pentru autorii care încă scriu.

Cât despre obligaţia statului de a reînnoi anual stocul de carte din bibliotecile publice, în ultimii ani, doar Biblioteca Naţională a primit o subvenţie.

Articol recomandat de sport.ro
Unde au ajuns mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri din finala CCE de la Sevilla
Unde au ajuns mănușile cu care Helmut Duckadam a apărat cele 4 penalty-uri din finala CCE de la Sevilla
Citește și...
33 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea României. În ce domenii vor fi investiţi
33 de miliarde de euro de la UE pentru relansarea României. În ce domenii vor fi investiţi

Cele 33 de miliarde de euro pentru România, fonduri europene din programul de relansare, propuse Parlamentului European de CE, vor fi folosite de firme, dar şi pentru autostrăzi, căi ferate, energie, administraţie, sănătate şi educaţie.

Lipsă acută de angajaţi, în construcții. Un muncitor poate ajunge la 10.000 lei/lună
Lipsă acută de angajaţi, în construcții. Un muncitor poate ajunge la 10.000 lei/lună

Patronii firmelor de construcții speră ca românii care s-au întors în țară de teama pandemiei să se angajeze pe șantiere, mai ales că salariile au ajuns ca în vest.

Recomandări
CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. În al doilea tur vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi
CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale. În al doilea tur vor participa Călin Georgescu și Elena Lasconi

Curtea Constituțională a României a anunțat luni seară că a validat primul tur al alegerilor prezidențiale, după ce a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.

Elena Lasconi, după ce CCR a validat primul tur: ”Să ținem departe Rusia de țara noastră. Ciolacu ar trebui să mă susţină”
Elena Lasconi, după ce CCR a validat primul tur: ”Să ținem departe Rusia de țara noastră. Ciolacu ar trebui să mă susţină”

Elena Lasconi a făcut primele declarații, luni seară, după ce Curtea Constituțională a României a validat primul tur al alegerilor prezidențiale.

Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”

Liderul PSD Marcel Ciolacu a făcut luni seară primele declarații privind turul 2 al alegerilor prezidențiale, care vor avea loc duminică, 8 decembrie.