Proiectele pentru patrimoniul cultural din România, tot mai mult recunoscute în Europa. Inițiativele care au fost premiate
Proiectele pentru patrimoniul cultural din România sunt tot mai mult recunoscute în Europa. Programul ”Călăuzele apelor”, care își dorește să promoveze Delta Dunării, a fost premiat la European Heritage Awards.
Iar proiectul Via Transilvanica a primit premiul de popularitate, după ce a fost votat de publicul de pe tot continentul.
În plus, inițiativa „adoptă o casă la Roșia Montană” a fost premiată la categoria „Salvarea patrimoniului aflat în pericol”. Proiectul își propune să promoveze tradițiile și valorile Deltei Dunării
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Teodor Frolu, vicepreședinte Asociația Ivan Patzaichin: „Este o confirmare a ceea ce facem noi de 13 ani prin proiectul Călăuzele Apelor, care sperăm că până-n 2030 va deveni un proiect la nivel european.”
Ivona Patzaichin-Rusu, preşedintele Asociatiei Ivan Patzaichin: „La nivel european este un Oscar pentru patrimoniu cultural.”
Și Via Transilvanica, proiectul care unește cultural România, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, a primit premiul pentru popularitate. Proiectul inițiat de Asociația Tășuleasa Social a fost cel mai votat de publicul din Europa.
Alin Uşeriu, preşedintele Tăşuleasa Social: „Mi se pare că tocmai s-a dat un bilet de trezit la viață pentru câteva sute de comunități pe unde trece Via Transilvanica. Proiectul nu a fost un proiect turistic, a fost un proiect de revitalizare a comunităților în pragul dispariției.”
Iar premiul pentru salvarea patrimoniului aflat în pericol a fost câștigat de Asociația ARA, pentru proiectul „Adoptă o casă la Roșia Montană”.
Eugen Vaida, preşedintele Asociației Monumentum: „Este important ca proiecte românești să contribuie la consolidarea acestei identități europene, că ONG-urile românești ies în față la Gala Premiilor Europene pentru patrimoniu.”
În acest an, 30 de proiecte din 21 de țări europene au fost recunoscute pentru contribuțiile lor remarcabile în domeniul patrimoniului cultural.