Premiul Nobel pentru Literatură. Scriitorii cu cele mai mari șanse, în 2017

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Miercuri 04 Octombrie 2017 17:57
Categorie: Cultura
Margaret Atwood

Anual, Premiul Nobel pentru Literatură stârnește numeroase discuții, dat fiind faptul că, cel mai adesea, scriitorii care câștigă această prestigioasă distincție sunt necunoscuți publicului larg.

În 2016, Comitetul Nobel pentru Literatură de la Stockholm a stârnit numeroase reacții, după ce a anunțat că marele câștigător este poetul și cântărețul Bob Dylan.

Potrivit site-ului New Republic, printre favoriții din acest an sunt: kenyanul Ngugi Wa Thiong’o (romancier, dramaturg și eseist), canadiana Margaret Atwood (romancieră, eseistă și activistă), spaniolul Javier Marias (romancier, eseist și traducător), chinezul Yan Lianke (romancier, scriitor de nuvele, eseist și translator), sud-coreeanul Ko Un (poet), norvegianul Jon Fosse (romancier și dramaturg), albanianul Ismail Kadare (romancier și poet), portughezul Antonio Lobo Antunes (romancier și medic), ungarul Laszlo Krasznahorkai (romancier, scenarist).

Pe de altă parte, japonezul Haruki Murakami (romancier), israelianul Amos Oz (romancier), poetul sirian Adunis, nu mai figurează printre favoriți, la casele de pariuri.

Deutsche Welle comentează, însă, că după decizia de anul trecut a Academiei, care a stârnit discuții intense în spațiul public, în acest an, membrii Academiei Suedeze ar urma să abordeze o direcție mai „conservatoare” în desemnarea câștigătorului.

Trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2017

Una dintre favoritele din acest an este scriitoarea canadiană Margaret Atwood, al cărei roman distopic „Povestea unei slujnice” a fost ecranizat, recent, într-un serial.

Câștigătorul va primi aproape 1,1 milioane de dolari și va fi anunțat, joi, la ora locală 13.00 (n.r – 14.00 ora României).

Tradiție îndelungată

Începând din anul 1901, 113 laureați au primit acest premiu, pentru „rezultate remarcabile într-o direcție ideală”, așa cum a dictat Alfred Nobel, în testamentul său. Dintre aceștia, doar 14 au fost femei, iar de două ori, premiul Nobel pentru Literatură a fost împărțit de mai mulți scriitori.

Cel mai tânăr scriitor căruia i s-a acordat Premiul Nobel a fost Rudyard Kipling, cunoscut mai ales pentru „Cartea Junglei”. El avea 41 de ani când a primit această distincție. Pe de altă parte, Doris Lessing este cea mai în vârstă laureată; ea avea 88 de ani când i s-a acordat premiul, în 2007. Vârsta medie la care scriitorii primesc acest premiu este de 65 de ani.

Premiul nu este, însă, dorit de toată lumea. De exemplu, în 1958, Boris Pasternak a renunțat la distincție, din cauza presiunilor din țara sa, Uniunea Sovietică. Totodată, în 1964, Jean Paul Sartre a refuzat premiul, el neacceptând nicio distincție literară acordată.

Testamentul lui Alfred Nobel

Potrivit site-ului oficial, Alfred Nobel avea interese culturale vaste. De exemplu, în tinerețe, el a dezvoltat o pasiune pentru literatură, care i-a rămas pe parcursul întregii vieți. Alfred Nobel a avut o bibliotecă vastă, care conținea cărți în diferite limbi. La sfârșitul vieții, a început, chiar, să scrie romane de ficțiune, iar în testamentul său a menționat că dorește să se acorde un premiu Nobel pentru performanțe în domeniul literar.

Premiul pentru Literatură este unul dintre cele cinci trecute în testamentul lui Alfred Nobel din 1895. Totodată, el a indicat că distincția trebuie acordată de Academia Suedeză și a precizat că premiul nu se va acorda numai operelor de beletristică, „ci și altor tipuri de scriitură care, prin formă și stil, au valoare literară”. Totodată, în testamentul său se preciza că vor fi luate în considerare și „opere mai vechi”, dacă „ele nu au fost semnificative până de curând”.

Comitetul Nobel este format din trei – cinci membri ai Academiei Suedeze, care analizează, studiază și selectează toate materialele literare care vor fi luate în considerare pentru această distincție. Astfel, Comitetul are datoria de a selecta 15 nume dintr-o listă de aproximativ 200, pe care o prezintă Academiei, în luna aprilie. Până la finalul lunii mai, pe listă mai rămân cinci propuneri, iar în luna septembrie încep discuțiile pentru stabilirea câștigătorului.

 

Margaret Atwood Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Premiul Nobel pentru Chimie 2017, câștigat de 3 cercetători pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice

Premiul Nobel pentru Chimie 2017, câștigat de 3 cercetători pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice

Trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2017

Trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2017

Premiul Nobel pentru Medicină 2017, câștigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young

Premiul Nobel pentru Medicină 2017, câștigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young

Bob Dylan a oferit, in sfarsit, discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatura. Modul inedit in care l-a transmis

Bob Dylan a oferit, in sfarsit, discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatura. Modul inedit in care l-a transmis

VIDEO PROTVPLUS.RO

Festivalul internaţional de teatru de stradă, în Bucureşti

Festivalul internaţional de teatru de stradă, în Bucureşti

Un film românesc, regizat de Radu Jude, a câştigat pentru prima dată Globul de Cristal de la Karlovy Vary

Festival de artă stradală la Sibiu. Peste 30 de artiști vor să transforme zidurile din oraș

Artiști cu premii Grammy, prezenți la Bucharest Jazz Festival în acest weekend

Trupa românească BREATHELAST a lansat varianta acustică a piesei ”A Million And One”. VIDEO

Statui date jos, la Târgu Jiu, pentru că una dintre ele avea sânii prea mari. Reacția artistului

Roberto Saviano

Guvernul italian îl ameninţă pe autorul "Gomorra" că îl va lăsa pe mâna Mafiei

Secretul turnului din Pisa. Cum a rezistat la cele mai mari cutremure

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a ajuns la final. Piesa care a încheiat evenimentul

Cea mai nouă piesă a regizorului Silviu Purcărete, jucată la Festivalul de Teatru de la Sibiu

FRIG, trupă românească de avant-garde metal, lansează primul album. Interviu cu Alex

Au găsit o vază veche în pod într-o cutie de pantofi. Suma uriaşă cu care au vândut-o la licitaţie