Premiul Nobel pentru Literatură. Scriitorii cu cele mai mari șanse, în 2017

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Miercuri 04 Octombrie 2017 17:57
Categorie: Cultura
Margaret Atwood

Anual, Premiul Nobel pentru Literatură stârnește numeroase discuții, dat fiind faptul că, cel mai adesea, scriitorii care câștigă această prestigioasă distincție sunt necunoscuți publicului larg.

În 2016, Comitetul Nobel pentru Literatură de la Stockholm a stârnit numeroase reacții, după ce a anunțat că marele câștigător este poetul și cântărețul Bob Dylan.

Potrivit site-ului New Republic, printre favoriții din acest an sunt: kenyanul Ngugi Wa Thiong’o (romancier, dramaturg și eseist), canadiana Margaret Atwood (romancieră, eseistă și activistă), spaniolul Javier Marias (romancier, eseist și traducător), chinezul Yan Lianke (romancier, scriitor de nuvele, eseist și translator), sud-coreeanul Ko Un (poet), norvegianul Jon Fosse (romancier și dramaturg), albanianul Ismail Kadare (romancier și poet), portughezul Antonio Lobo Antunes (romancier și medic), ungarul Laszlo Krasznahorkai (romancier, scenarist).

Pe de altă parte, japonezul Haruki Murakami (romancier), israelianul Amos Oz (romancier), poetul sirian Adunis, nu mai figurează printre favoriți, la casele de pariuri.

Deutsche Welle comentează, însă, că după decizia de anul trecut a Academiei, care a stârnit discuții intense în spațiul public, în acest an, membrii Academiei Suedeze ar urma să abordeze o direcție mai „conservatoare” în desemnarea câștigătorului.

Una dintre favoritele din acest an este scriitoarea canadiană Margaret Atwood, al cărei roman distopic „Povestea unei slujnice” a fost ecranizat, recent, într-un serial.

Câștigătorul va primi aproape 1,1 milioane de dolari și va fi anunțat, joi, la ora locală 13.00 (n.r – 14.00 ora României).

Tradiție îndelungată

Începând din anul 1901, 113 laureați au primit acest premiu, pentru „rezultate remarcabile într-o direcție ideală”, așa cum a dictat Alfred Nobel, în testamentul său. Dintre aceștia, doar 14 au fost femei, iar de două ori, premiul Nobel pentru Literatură a fost împărțit de mai mulți scriitori.

Cel mai tânăr scriitor căruia i s-a acordat Premiul Nobel a fost Rudyard Kipling, cunoscut mai ales pentru „Cartea Junglei”. El avea 41 de ani când a primit această distincție. Pe de altă parte, Doris Lessing este cea mai în vârstă laureată; ea avea 88 de ani când i s-a acordat premiul, în 2007. Vârsta medie la care scriitorii primesc acest premiu este de 65 de ani.

Premiul nu este, însă, dorit de toată lumea. De exemplu, în 1958, Boris Pasternak a renunțat la distincție, din cauza presiunilor din țara sa, Uniunea Sovietică. Totodată, în 1964, Jean Paul Sartre a refuzat premiul, el neacceptând nicio distincție literară acordată.

Testamentul lui Alfred Nobel

Potrivit site-ului oficial, Alfred Nobel avea interese culturale vaste. De exemplu, în tinerețe, el a dezvoltat o pasiune pentru literatură, care i-a rămas pe parcursul întregii vieți. Alfred Nobel a avut o bibliotecă vastă, care conținea cărți în diferite limbi. La sfârșitul vieții, a început, chiar, să scrie romane de ficțiune, iar în testamentul său a menționat că dorește să se acorde un premiu Nobel pentru performanțe în domeniul literar.

Premiul pentru Literatură este unul dintre cele cinci trecute în testamentul lui Alfred Nobel din 1895. Totodată, el a indicat că distincția trebuie acordată de Academia Suedeză și a precizat că premiul nu se va acorda numai operelor de beletristică, „ci și altor tipuri de scriitură care, prin formă și stil, au valoare literară”. Totodată, în testamentul său se preciza că vor fi luate în considerare și „opere mai vechi”, dacă „ele nu au fost semnificative până de curând”.

Comitetul Nobel este format din trei – cinci membri ai Academiei Suedeze, care analizează, studiază și selectează toate materialele literare care vor fi luate în considerare pentru această distincție. Astfel, Comitetul are datoria de a selecta 15 nume dintr-o listă de aproximativ 200, pe care o prezintă Academiei, în luna aprilie. Până la finalul lunii mai, pe listă mai rămân cinci propuneri, iar în luna septembrie încep discuțiile pentru stabilirea câștigătorului.

 

Margaret Atwood Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Premiul Nobel pentru Chimie 2017, câștigat de 3 cercetători pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice
Premiul Nobel pentru Chimie 2017, câștigat de 3 cercetători pentru dezvoltarea crio-microscopiei electronice
Trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2017
Trei cercetători au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică în 2017
Premiul Nobel pentru Medicină 2017, câștigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young
Premiul Nobel pentru Medicină 2017, câștigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young
Bob Dylan a oferit, in sfarsit, discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatura. Modul inedit in care l-a transmis
Bob Dylan a oferit, in sfarsit, discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatura. Modul inedit in care l-a transmis
VIDEO PROTVPLUS.RO
Pablo Picasso
Cum a ajuns Poliţia Harghita să deţină un Picasso. "Era o acţiune pe tăieri de lemne"
Un film israelian a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin
Filmul românesc "Monştri." a luat premiul publicului pentru debut la Festivalul de la Berlin
Un orfan cu paralizie cerebrală, printre cei mai populari artişti ruşi. Cum pictează
Luvrul din Abu Dhabi a cumpărat un Rembrandt. Suma astronomică plătită pentru "brand"
Singurul film românesc de la Berlinală, apreciat de critici: "Mulți români în sală"
venetia
Operele cu care participăm la Bienala de la Veneția. Ce reprezintă maşinile de spălat
Tablouri şi desene atribuite lui Hitler, confiscate de poliţie. Ce secret ar ascunde
Suma cu care s-au vândut mai multe scrisori trimise de Constantin Brâncuși nepoatei sale
5 ianuarie 1859, momentul în care românii au realizat un mare act de curaj politic
“Monștri.”, în regia lui Marius Olteanu, singurul film românesc selectat la Festivalul de Film de la Berlin 2019
A murit Mary Oliver, poetă câștigătoare a premiului Pulitzer