Petreceți mini-vacanța de Rusalii la Athenaeum Summer Festival cu Vivaldi, muzica din filme celebre, vals și operă

filarmonica george enescu

PARTENERIAT: Anotimpurile lui Vivaldi, muzica din filme faimoase, muzică de dans și operă celebră fac parte din programul artistic pe care Filarmonica George Enescu îl oferă bucureștenilor în weekend.

Anotimpurile lui Vivaldi, muzica din filme faimoase - Cei şapte magnifici și Indiana Jones - și muzică de dans interpretată doar la instrumente de suflat, precum și operă celebră fac parte din programul artistic pe care Filarmonica George Enescu îl oferă bucureștenilor care vor să-și petreacă mini-vacanța de Rusalii la Ateneul Român, la Athenaeum Summer Festival.

Sâmbătă, 22 iunie, și duminică, 23 iunie, vor fi două concerte cu acces gratuit pe Esplanada Ateneului, începând cu ora 19.00. Luni, 24 iunie, concertul va fi în sala Mare a Ateneului, iar biletele pot fi achiziționate de aici.

Sub titlul Vivaldi Forever!, seara de sâmbătă va fi dedicată lui Antonio Vivaldi, supranumit "Preotul Roşu", un iubitor al vieţii, mai degrabă decât un cleric auster. Cea mai cunoscută partitură clasică din toate timpurile, Anotimpurile de Vivaldi, compusă acum peste 300 de ani, constă în patru concerte pentru vioară şi orchestră de coarde care zugrăvesc în tonuri intense un peisaj rustic, cu sunetele naturii, ale păsărilor, ale ploii, ale furtunii, într-o desfăşurare sugestivă şi plină de contraste. Interpreţi: muzicieni ai Filarmonicii George Enescu reuniţi în ansamblul Athenaeum String Quintet. În ipostaza de solist şi dirijor se va afla violonistul Valentin Şerban, concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu.

Citește și
INTERVIU. Selly, despre costurile festivalului „Beach, please!”: „Au fost de vreo 14 milioane de euro, e prima ediție profitabilă”

Clasic, divertisment, muzică de film - al doilea concert gratuit de pe Esplanada Ateneului propune, duminică, 23 iunie, o selecţie a celor mai fermecătoare momente muzicale interpretate la instrumente de suflat, cu o puternică amprentă a ritmurilor de dans - vals, polcă, mambo. Printre bijuteriile din program se află şlagăre din muzica de film (Cei şapte magnifici, Indiana Jones, The Molly Maguire, The Great Race). Concertul se va încheia cu Marşul lui Radetzky de Johann Strauss, celebrul bis al tradiţionalului Concert de Anul Nou de la Viena, interpretat în formula pentru instrumentele de suflat propusă de Alfred Reed.

Interpreţi: Athenaeum Wind Orchestra, formaţie alcătuită din artişti instrumentişti ai partidelor de suflători din Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui Adrian Petrescu. Solist: Ion Bogdan Ştefănescu. Adrian Petrescu este prim-oboist al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, dirijor-invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din ţară şi dirijorul permanent al formaţiei camerale de suflători de alamă Romanian Brass Ensemble. Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este solist al Filarmonicii George Enescu, profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Triumful lui Carmen - concertul din 24 iunie, desfăşurat în Sala Mare a Ateneului, este un adevărat elogiu adus cântului şi iubirii, prin cele două lucrări cu valoare simbolică ce fac parte din program: Suita Carmen de Bizet/Şcedrin şi Catulli Carmina de Carl Orff. Bilete: https://ove.ro/athenaeum-summer-festival

Suita Carmen reprezintă o înveşmântare orchestrală colorată şi plină de nerv a binecunoscutelor teme din opera Carmen de Georges Bizet, realizată cu bun gust şi măiestrie de compozitorul rus Rodion Şcedrin. Iniţial, lucrarea a fost concepută drept suită de balet, pentru ca apoi să aibă și o versiune de concert. „Premiera acestui balet a avut loc la Moscova, la Teatrul Balşoi, în aprilie 1967. A primit reacţii mixte, iar criticii nu au căzut de acord. Oficialii sovietici aveau în mod clar o atitudine adversă - atât de adversă, şi atât de iritată, încât a doua reprezentaţie a baletului a fost anulată şi înlocuită cu Spărgătorul de nuci”, povestește Rodion Şcedrin în „Lupta dintre Carmen şi Uniunea Sovietică”. Versiunea pentru concert a avut premiera mai târziu, la Boston, iar valoarea sa i-a fost recunoscută.

Ansamblul Athenaeum String Orchestra se va afla sub bagheta dirijorului grec Panagiotis Diamantis. Panagiotis Diamantis s-a născut la Salonic, unde a studiat pian, teorie și compoziție. A urmat apoi studii de dirijat de orchestră la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cu dirijorul Iosif Conta, devenind primul său asistent. Artistul a colaborat cu unele dintre cele mai importante orchestre simfonice din Grecia și din Europa şi a realizat turnee în Italia, Franța, Germania, Austria, Elveția, Bulgaria, Spania și Belgia.

Catulli Carmina (în traducere Cântecele lui Catullus) face parte dintr-o trilogie intitulată Trionfi, compozitorului Carl Orff, alături de alte două cantate: binecunoscuta Carmina Burana (Cântece Bavareze) şi Trionfo di Afrodite (Triumful Afroditei). La bază stau versuri de dragoste şi cântece de nuntă scrise de poetul latin Catullus, pe care Carl Orff le-a ales pentru a crea o cantată la fel de seducătoare şi de plină de expresie, deşi de mai mică notorietate, precum cea mai iubită lucrare a sa, Carmina Burana.

Corul Filarmonicii "George Enescu" va fi condus de Iosif Ion Prunner, muzician care se aflăde aproape trei decenii la pupitrul acestui ansamblu. Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenţi timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, Iosif Ion Prunner a colaborat cu personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale: Ion Marin, Adrian Erod, Neil Stuart, Dolora Zeijck, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara, Valentin Gheorghiu ş.a., în concertele susţinute ca pianist, dirijor, dirijor de cor.

Toate concertele din cadrul Athenaeum Summer Festival încep la ora 19.00. Programul complet al Festivalului poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Citește și...
Reacția lui Mircea Cărtărescu când a văzut una dintre cărțile sale tradusă în limba maghiară
Reacția lui Mircea Cărtărescu când a văzut una dintre cărțile sale tradusă în limba maghiară

Scriitorul Mircea Cărtărescu şi-a lansat, joi seară, la Miercurea-Ciuc, traducerea în maghiară a volumului "Nu striga niciodată ajutor" şi a spus că pentru el este un privilegiu să fie tradus în limba maghiară.

Muzica a umplut străzile Clujului timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a atras mii de spectatori
Muzica a umplut străzile Clujului timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a atras mii de spectatori

La Cluj-Napoca muzica a inundat străzile timp de cinci zile. Festivalul de Operă în aer liber a bucurat mii de oameni, oaspeți la reprezentații gratuite.

 

Sibiu, transformat într-o scenă uriașă timp de 10 zile. Peste 800 de spectacole au captivat publicul
Sibiu, transformat într-o scenă uriașă timp de 10 zile. Peste 800 de spectacole au captivat publicul

A sunat gongul de final, la închiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. A fost ediția cu numărul 31.

 

Recomandări
Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură
Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură

După o lungă succesiune de gafe și luni de controverse legate de abilitățile sale fizice și mentale, președintele amercian Joe Biden a renunțat la candidatură pentru al doilea mandat.

Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”
Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”

Deși presupusul criminal al doctoriței de 41 de ani, din Brăila, ucisă în cabinetul ei în urmă cu o săptămână, a fost prins, anchetatorii nu au reușit să afle care a fost motivul crimei.  

Cristian Pîrvulescu, despre șansele Kamalei Harris la șefia SUA: „Îl transformă pe Donald Trump într-un bătrân”
Cristian Pîrvulescu, despre șansele Kamalei Harris la șefia SUA: „Îl transformă pe Donald Trump într-un bătrân”

Sondajele arată acum o diferență de 6% în favoarea lui Donald Trump, dar Kamala Harris este inteligentă, mult mai tânără și îl poate învinge. Asta crede analistul Cristian Pîrvulescu. Şi spune, că dacă va câștiga Donald Trump, schimbarea va fi dramati