Manifestările artistice de la Iași, cu prilejul nașterii lui Mihai Eminescu. Spectator: „Este foarte bine că se promovează”
La Iași, orașul care i-a fost casă pentru o vreme lui Mihai Eminescu, au fost marcați cei 173 de ani de la nașterea geniului literar.
Admiratorii moștenirii pe care ne-a lăsat-o poetul au asistat la momente artistice, s-au plimbat cu tramvaiul literaturii și au făcut poze cu statuia și cu faimosul tei din parcul Copou.
La Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou au fost expuse cărți cu operele marelui poet, portrete ale acestuia, dar și două documente importante din Arhivele Naționale ale Statului. Este vorba despre certificatul de botez al scriitorului și de pașaportul tatălui său, în care apar numele fiilor. Pe lângă expoziție, iubitorii operei eminesciene s-au putut bucura și de un spectacol oferit de elevi ai școlilor din Iași.
Spectatoare: „În fiecare an, pe 15 ianuarie, în familie vorbim despre Eminescu și, când se poate, venim în Copou pentru a trăi un pic din emoțiile care ne amintesc versurile din Eminescu.”
„Somnoroase păsărele/ Pe la cuiburi se adună/Se ascund prin rămurele/Noapte bună”, recită o fetiță.
Băiat: „El a fost un mare poet român, a scris foarte multe poezii.”
Liviu Apetroaie, muzeograf Casa de Cultură Mihai Eminescu, Iași: „Să vină la Eminescu și să simtă o influență care să-i ducă de aici, din muzeu, acasă către cărțile lui Eminescu și către opera lui.”
Statuia și teiul lui Mihai Eminescu din parcul Copou au oferit ocazia perfectă pentru ședințe foto aniversare, care au durat minute în șir. Însă adevărata atracție a zilei a fost tramvaiul literaturii, în care s-au auzit toată ziua operele celebrului poet.
Spectator: „Este foarte bine că se promovează cultura noastră națională, este excelent. Ideile sale sunt actuale și astăzi”
Silviu Stanciu, organizator: „Suntem în al șaptelea an consecutiv când organizăm acest eveniment.”
Iașiul a fost „acasă” pentru Mihai Eminescu timp de aproximativ trei ani, perioadă în care a fost, pe rând, profesor suplinitor, revizor școlar, dar și director al Bibliotecii Centrale.