Cum se va face accesul în sălile de teatru și cinematografe: „Nu e o fandoseală a unor artiști”

Ultima actualizare: 26-08-2020 19:42

Sălile de teatru, cinematografele și toate instituțiile de spectacol s-ar putea redeschide după 1 septembrie, potrivit președintelui Klaus Iohannis.

Accesul va fi limitat în funcție de numărul de cazuri de infectări cu coronavirus din fiecare oraș și cu respectarea tututor măsurilor de siguranță. Ministerul Culturii a propus mai multe scenarii pentru reluarea activității. Toate variantele sunt analizate acum în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ministerul Culturii a pus în discuție trei posibile scenarii. Primul prevede reluarea activității la o capacitate de sută la sută acolo unde nu sunt îmbolnăviri sau este un singur caz la 100.000 de locuitori. În al doilea s-a vorbit despre redeschiderea sălilor la 66 la sută din numărul total de locuri, dacă nu sunt multe îmbolnăviri în zon[. În ultimul caz, cel mai pesimist, sălile rămân închise în localitățile în care sunt focare de infecție.

În varianta de mijloc, adică cea de-a doua propunere a Ministerului Culturii, s-ar încadra și Capitala, așa că sălile s-ar putea redeschide la 66 la sută din capacitate, bineînțeles, cu respectarea tututor normelor de siguranță: dezinfectant, masca obligatorie și păstrarea distanței între spectatori. Desigur, numărul de îmbolnăviri nu ar trebui să mai crească, pentru că altfel am putea reveni la situația de acum.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: „Acolo unde vor apărea focare, se vor lua măsuri, se vor trage concluzii după 14 zile. Avem exemple în Spania, unde s-au deschis ulterior, au fost închise și acum s-au redeschis. "

Mircea Rusu, director artistic Teatrul Național: „Vom putea să câștigăm niște bani, pentru că avem nevoie să ne plătim colaboratorii. Partea tehnică e plătită din biletele pe care le vindem în teatru. În teatrele din străinătate, cel puțin din Franța, lucrurile sunt ca înainte de pandemie, spectatori, 100% bilete vândute."

Marius Bodochi, director Teatrul Dramaturgilor Români: „Există intrare, ieșire, termometre, dezinfectante. Înainte de fiecare spectacol trebuie dezinfectată sala, facem asta și acum afară, dezinfectăm scaune. Dacă mergi cu trenul de aici la Cluj stai 10 ore, cred că putem sta și într-o sală de teatru cu distanțele respective și cu mască."

Reluarea activității în interior este de multă vreme așteptată de artiști, mai ales în cazul celor independenți, care au fost afectați financiar din cauza pandemiei.

Marius Vizante, actor: „Acei oameni nu vor mai fi capabili să-și plătească facturile, pur și simplu, să-și asigure traiul. Adică situațiile tind să devină grave, nu e o fandoseală a unor artiști care s-au plictisit că au stat șase luni acasă. Mulți nu au nicio sursă de venit."

Emil Pantelimon, manager Corul Național de Cameră Madrigal„Contactul acesta direct cu publicul, mai ales pentru Corul Madrigal, al cărui sunet este special, se poate întâmpla cel mai bine în sala de spectacol, acolo unde sunetul, emoția și tot ce înseamnă artele spectacolului se pot petrece mult mai controlat pentru noi. Știm că pentru început va fi puțin mai complicat și numărul de oameni va fi chiar mai mic decât în spațiile exterioare în unele cazuri."

În ceea ce privește industria cinematografică, România, Kosovo și Macedonia de Nord sunt singurele din Europa care nu au deschis sălile din iunie. Datele sunt furnizate de Asociația Cinematografelor din Europa.

Tudor Giurgiu, regizor: „În calitate de oameni care fac film, am avut de suferit, pentru că din biletul de intrare la cinema se finanțau producții de noi filme românești și, practic, închiderea sălillor a determinat încadrări mai reduse și filmul românesc a avut de suferit și, probabil, la anul vor fi mai puține filme care se vor face."

În România avem o rețea formată din 403 săli de cinema, care însumează peste 73.000 de locuri. Mai sunt 178 de săli de spectacol cu peste 51.000 de locuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO