Colecție impresionantă cu discurile lui George Enescu a colecționarului... George Enescu. Are și piese unicat

×
Codul embed a fost copiat

Cea mai mare colecție de discuri cu muzica lui George Enescu a fost prezentată joi, la Galaţi, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea marelui compozitor.

 

Din colecție fac parte și discuri-matriță ce redau un dialog purtat de acesta în limba engleză. Sunt piese extrem de rare... Bărbatul care a reuşit să adune cele mai valoroase viniluri originale se numește... tot George Enescu.


„Sunt un vechi prieten și sunt foarte bucuros de acest lucru. Sunt, de asemenea, bucuros să vin cu elemente noi. Sper să nu fiu foarte greu de suportat". Așa sună dialogul de pe discul extrem de rar.

Este chiar vocea lui George Enescu, înregistrată în 1950, în timp ce repeta pentru Simfonia a doua de Brahms, cu Orchestra Universității Illinois, din Statele Unite. Discurile-matriță au ajuns în România de puţin timp şi se află în vitrina lui… George Enescu, unul dintre cei mai împătimiţi colecţionari. Preţioasele obiecte, aşezate în ordine cronologică, sunt de-a dreptul impresionante.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Începe cu o colecţie Columbia, editata între anii 1924-1929, sunt primele discuri ale lui ca înregistrări, realizate în Statele Unite. Urmează perioada în care devine dirijor, în perioada 1930-1940. Apoi avem discurile din Statele Unite, din anii 50, când deja apar vinilurile. Ajungem în perioada de sfârşit a vieţii, în care George Enescu era bolnav şi sunt concerte de Bach dirijate din scaun" explică colecționarul.

Cele mai scumpe discuri originale pot ajunge şi la zece mii de dolari. Iar unele dintre ele vin la pachet cu poveşti impresionante. În 1950, când se aniversau 200 de ani de la naşterea lui Bach, casele de discuri au apelat la cei mai buni violonişti ai vremii pentru înregistrări.

George Enescu, colecționar: „Enescu se duce grav bolnav. Cântă prost – prost tehnic. Criticii îl fac praf. Discul nu se vinde. Voiau să le arunce. Se hotărăsc cei care l-au editat să îl facă cadou statului comunist roman, noului regim. Trimit o serie limitată, de 500 de discuri."

Peste ani, specialiştii au înţeles că Enescu încercase o interpretare deosebită, cu o înclinaţie diferită a arcuşului, iar dintre discurile cu muzica marelui compozitor român, acestea au devenit cele mai valoroase.

Colecţionarul George Enescu a început să cumpere înregistrări cu cel căruia îi poartă numele, acum cinci ani, când a aflat că, în România, nu exista o arhivă completă.

George Enescu, colecţionar: „Am luat unul, am luat două, licitaţii şi, deodată, am zis "ce-ar fi să le aduc eu pe toate la mine în casă, sau în România, să le vadă lumea, dacă tot stau împrăştiate în toate ţările.". Îmi lipsesc zece."

„Cred că este un exerciţiu de cultură absolut necesar pentru oricine vrea să afle mai mult despre Enescu. Şi cred că e timpul să aflăm mai mult despre Enescu, să-l ascultăm mai mult pe Enescu" crede un vizitator al expoziției.


„Este o colecţie unicat. Este impresionantă” îl completează un prieten, venit și el să vadă discurile.

Cele mai multe discuri sunt cumpărate din străinătate, aduse chiar din Statele Unite sau Japonia. Colecţionarul în vârstă de 53 de ani spune că nu ştie cât ar putea să valoreze tot ceea ce a strâns până acum, dar unele piese sunt inestimabile. Vrea să i le lase moştenire fiului său, care acum are 14 ani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Din vremea lui Tudor: povestea unor vremuri de un pitoresc sălbatic, un western balcanic
Din vremea lui Tudor: povestea unor vremuri de un pitoresc sălbatic, un western balcanic

Editura Humanitas vă invită joi, 18 aprilie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la lansarea unei superproducții editoriale - Din vremea lui Tudor. stirileprotv.ro este partener media al acestui eveniment.

Doliu în cultura română. Uniunea Scriitorilor: „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Doliu în cultura română. Uniunea Scriitorilor: „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”

Criticul literar Dan Cristea, director al revistei ''Luceafărul de dimineaţă'', a decedat la vârsta de 81 de ani. Anunţul a fost făcut sâmbătă de Uniunea Scriitorilor din România.

Cum a ajuns România să facă propagandă Rusiei. Ministerul Culturii tace
Cum a ajuns România să facă propagandă Rusiei. Ministerul Culturii tace

Două filme de propagandă ruse vor fi proiectate în două cinematografe din București ale Ministerului Culturii, în cadrul unui parteneriat între Arhiva Națională de Film și o instituție a Ambasadei Rusiei în România.

 

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.