Cea mai vândută carte în 2017 în România: Sapiens, scurtă istorie a omenirii

31-12-2017 19:26


Într-o perioadă în care deciziile politice şi comportamentul oamenilor sunt din ce în ce mai greu de înţeles, românii s-au orientat în 2017 către cărţi de istorie sau ştiinţă.

 

Pe primul loc în topul vânzărilor de anul acesta se află best-sellerul internaţional "Sapiens: scurtă istorie a omenirii", care explică evoluţia speciei noastre. Volumul a fost apreciat inclusiv de fostul preşedinte american, Barack Obama. Apoi, la fel ca în 2016, cel mai căutat autor român a fost istoricul Lucian Boia.

"Sapiens" s-a vândut în România în peste 20.000 de exemplare, fiind pe primul loc în topul vânzărilor la editura Polirom.

Acum 100.000 de ani, pe Pământ existau cel puţin 6 specii de oameni. Acum, există una singură, noi, homo sapiens. Ce s-a întâmplat cu celelalte şi cum am ajuns să fim stăpânii planetei? Răspunsurile la aceste întrebări se regăsesc în cartea "Sapiens, scurta istorie a omenirii”. Iniţial, volumul a fost publicat în 2011 în Israel. Apoi, a devenit un best-seller internaţional şi tradus în peste 40 de limbi.

Cartea l-a făcut celebru pe autorul ei, istoricul israelian Yuval Noah Harari. Iar poveştile acestuia au ajuns să influenţeze oameni din întreaga lume.

Yuvai Noah Harari: "Un cimpanzeu ar putea spune: ”uite un leu, să fugim!” Sau "uite un bananier. Hai să luăm banane.” Oamenii nu-şi folosesc limbajul doar pentru a descrie realitatea, dar şi pentru a crea realităţi noi, realităţi fictive. Un om ar putea spune: ”uite, e un Dumnezeu deasupra norilor şi dacă nu faci cum îţi spun eu, după ce mori, Dumnezeu te va pedepsi şi te va trimite în iad”. Dacă toţi credeţi povestea pe care am inventat-o, atunci veţi putea urma aceleaşi norme şi valori şi veţi putea coopera. Numai oamenii pot face asta. Nu o să poţi niciodată convinge un cimpanzeu să-ţi dea o banană spunându-i: ”după ce o să mori, te vei duce în Raiul cimpanzeilor".

La Editura Humanitas, în top este "În jurul Marii Uniri de la 1918", de Lucian Boia. Istoricul explică de ce a fost posibilă înfăptuirea României Mari, în contextul european al  Primului Război Mondial.

Lucian Boia: ”Războiul s-a sfârşit în două faze diferite: mai întâi Germania a înfrânt Rusia, s-a dezmembrat parţial imperiul rus şi în felul acesta Basarabia s-a alipit României. Iar după aceea, în faza a doua, Germania la rândul ei a fost înfrântă. Împreună cu aliata sa, Austro-Ungaria, s-a dezmembrat şi în cadrul României şi în felul acesta au intrat în România şi Transilvania şi Bucovina. A fost un noroc. Dar a fost un noroc care s-a potrivit cu proiectul românesc, românii aveau în minte România Mare.

Din păcate, nu prea am ştiut ce să facem cu acest succes naţional. În multe domenii, România este cam la coada Europei. Deci nu am profitat de acest mare succes naţional."

Reprezentanţii editurilor spun că anul acesta au observat o creştere a vânzărilor la toate cărţile de istorie.

La editura Rao, best-seller este volumul de ficţiune "Testamentul lui Abraham", de Igor Bergler.

Igor Bergler: ”E o combinaţie între Dan Brown şi Umberto Eco, un thriller, dar cu subiect foarte larg."

În schimb, la Curtea Veche a avut mare succes Jamila cu o carte de rețete culinare.

Din păcate, cel mai recent studiu Eurostat arată ca românii rămân pe ultimul loc în Europa la consumul de carte.

Tags: carte, top, sapiens,

VIDEO PROTVPLUS.RO