De ce vedem lumea diferit? Marimea creierului nostru este de vina

Dată publicare: 09-12-2010 00:00
Dată actualizare: 30-04-2012 02:42


creier

Un studiu recent, realizat de cercetatorii de la University College din Londra, arata ca modul in care percepem vizual lumea inconjuratoare depinde de marimea unei mici parti din creierul nostru ale carei dimensiuni variaza de la individ, la individ.

Este vorba despre cortextul vizual primar care este "zona" din creierul nostru, direct responsabila de modul in care vedem ceea ce se intampla in jur. Dimensiunile acesteia difera pana la de trei ori de la o persoana la alta, fapt care afecteaza capacitatea noastra vizuala.

Dr Samuel Schwarzkopf, de la University College din Londra sustine ca studiul realizat este primul care demonstreaza ca marimea acestei zone din creierul uman poate influenta modul in care percepem mediul inconjurator.

Echipa de cercetatori a supus studiului 30 de voluntari carora li s-a pus in fata o serie de iluzii optice. Printre acestea, "Ebbinghaus", o iluzie binecunoscuta in care doua cercuri de aceeasi marime sunt fiecare inconjurate de petale circulare. Unul dintre cercuri este inconjurat de petale mai mari, celalalt de petale mai mici. Cei mai multi oameni vor vedea primul cerc ca fiind mai mic decat al doilea cerc.

Al doilea experiment la care au fost supusi subiectii a fost cel al iluziei “Ponzo”, in care voluntarilor li s-a aratat o imagine cu doua cercuri de aceeasi dimensiune suprapuse peste imaginea unui tunel in care cercul plasat in fundul tunelului pare mai mare decat cel plasat la inceputul lui.

Folosind aceste doua iluzii, cercetatorii au putut demonstra cum voluntarii au vazut imaginile diferit. Astfel, unii dintre ei au vazut o diferenta mare de dimensiune, chiar daca iluzorie, intre cele doua cercuri, dar altii abia au putut percepe vreo diferenta.

Ulterior, oamenii de stiinta au scanat diverse zone ale creierului subiectilor si au constatat o diferenta de marime a cortexului vizual primar. Surprinzator, au descoperit ca iluziile optice au fost mai pronuntate in cazul acelora care aveau cortexul mai mic.

“Iluziile optice mistifica si inspira imaginatia noastra, dar adevarul este ca ele arata ca modul in care vedem lumea nu este neaparat corect din punct de vedere fizic, ci depinde mai degraba de creierul nostru. Iluziile de genul celor folosite influenteaza perceptia noastra asupra a cat de mare pare un obiect. Astfel ele ne pot pacali ca doua obiecte identice au dimensiuni diferite”, spune Dr. Schwarzkopf.

El a mai explicat ca studiul realizat arata cat de mult ne poate induce in eroare propriul nostru creier, in functie de marimea “resurselor” pe care le aloca functiei vizuale.

Sursa: Daily Mail

Tags: studii,


VIDEO PROTVPLUS.RO