CSID: Antioxidantii sunt vedetele oricarui program antiaging

25-03-2009 00:00


Multa vreme, fructele si legumele au fost considerate cele mai bune surse din pretioasele elemente care lupta impotriva toxinelor din corp.

Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma multe fructe si legume bogate in antioxidanti au un risc mai mic sa dezvolte boli precum cancerul si maladia Alzheimer. Aceasta pentru ca antioxidantii actioneaza impotriva acumularilor de radicali liberi care sunt reziduuri in urma proceselor celulare. In plus, antioxidantii stimuleaza celulele sa se apare impotriva atacurilor din exterior.

Printre cei mai cunoscuti antioxidanti se numara vitaminele A, B, D, E, betacarotenul, mineralele si coenzima Q10, fiecare cu rol precis in organism. Dintre minerale, seleniul este esential, desi se gaseste in cantitati foarte mici in organism. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca fumatorii au un nivel si mai scazut de seleniu, ceea ce inseamna ca trebuie suplimentat.

Asadar, avem nevoie de antioxidanti ca de aer, ne spun nutritionistii. Nu trebuie sa treaca nici macar o zi fara sa mancam fructe si legume. Printre cele mai bogate in antioxidanti sunt rosiile, spanacul, morcovii si faimosul broccoli. Spanacul, spre exemplu, contine luteina, iar aceasta protejeaza retina impotriva luminii intense a soarelui. De asemenea, previne cataracta si bolile de inima. Spanacul nu este singura leguma pretioasa.

Recent, cercetatorii au observat ca vitamina C si betacarotenul scad cu peste 50% riscul de cancer la esofag. Beneficiile antioxidantilor au fost descrise pe larg la primul club "Ce se intampla, doctore?" din 2009.

Cat despre fructe, cele mai bogate in antioxidanti sunt cele de culoare inchisa: fructele de padure, strugurii rosii, ciresele, visinele, prunele. Antioxidantii care predomina in fructele de padure previn bolile de inima si cancerul. Esential este acidul elagic, prezent in afine, mure, zmeura si coacaze negre, care are rolul de a distruge agentii cancerigeni.
 

Tags: csid, sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO