Alarmant! Varsta aparitiei bolii Alzheimer a scazut de la 70 la 45 de ani
In goana vietii moderne, pierdem un atu pretios: memoria. In ultimii zece ani, numarul celor cu tulburari de memorie a crescut cu 20%. Si mai grav este ca scade dramatic varsta de declansare a bolii Alzheimer.
In Romania, avem deja pacienti de numai 40 de ani.
Vi se intampla de multe ori sa uitati unele lucruri? Ar putea fi primul stadiu al celei mai temute boli de memorie, Alzheimer, care-l ameninta pe omul modern cu serviciu stresant, alimentatie proasta si probleme financiare.
Exista si alta semne care ar trebui sa va dea de gandit.
Nu vrem sa speriem pe nimeni, insa, atunci cand vi se intampla frecvent sa uitati anumite lucruri, mergeti la doctor. In Romania sunt in prezent 300.000 de oameni care sufera de Alzheimer.
Cifra reala a celor care au aceasta afectiune, dar nu stiu, e insa dubla.
Stresul continuu duce la tulburari depresive chiar daca nu exista alte afectiuni psihice de fond, iar cei mai afectati de acest lucru sunt "performerii", oamenii foarte bine pregatiti profesional, care se implica profund in tot ce fac, oamenii responsabili, cei de la care se cere mult si care, la un moment dat, sunt depasiti de activitatea si raspunderea pe care o au.
Ce avem de facut ca sa nu ajungem aici ? Sa luam o pauza de cinci minute la fiecare ora de lucru si antioxidanti vitali din citrice si fructe exotice.
Este esentiala respectarea unui program de masa, care inseamna trei mese principale, respectiv intre orele 8.00 si 10.00 micul dejun, intre 13.00 si 14.00 pranzul si la ora 19.00 cina, la care se adauga doua gustari - la orele 11.00 si 16.00.
Specialistii recomanda reintoarcerea la simplitate: sa mancam paine facuta in casa, paine cu cereale, fructe si legume proaspete, trei oua pe saptamana, telina, patrunjel, linte, marar, fasole uscata, avocado, lamai verzi, nuci si peste.
Neaparat, medicii ne recomanda sa renuntam la "acceleratorii de timp": alcoolul si tigarile!